همسران مسئولان مخالف با حضور زنان، کجا مشغولاند؟
فریده اولادقبا در گفتوکویی بیان کرد: از هر دیدگاه و جریانی که مانع حضور زنان هستند، سوال میکنم که آیا همسران، خواهران و دختران آنها مشغول به کار نیستند؟ اگر هم مشغول به کار هستند، باید در جایگاه یک کارشناس پایه باقی بمانند؟
اعتمادآنلاین| اخیرا «مصوبه اولویت انتصاب زنان و جوانان در پستهای مدیریتی» با رای دیوان عدالت اداری ابطال شده است. طبق این مصوبه باید 30 درصد از جایگاههای مدیریتی به زنان و جوانان اختصاص داده میشد که متاسفانه زین پس اجرایی نخواهد شد. در همین خصوص گفتوگویی با فریده اولادقبا، نماینده مجلس دهم داشتهایم که میخوانید.
ظرفیت 30 درصدی جوانان و بانوان در پستهای مدیریتی برداشته شده است. چرا باید بخشی از افراد کشور از حضور در این سِمتها محروم شوند؟
نیمی از جامعه ما را بانوان تشکیل میدهند. در دوره مجلس دهم، حدود 90 درصد از وزرا و معاونین رئیسجمهور به فراکسیون زنان مجلس دعوت شدند و تفاهمنامهای با این افراد در خصوص به کارگیری زنان توانمند، شایسته و با تجربه در حوزه مدیریتهای کلان، ارشد و حتی میانی طرح شد تا از زنانی که قابلیتهای مذکور را دارند استفاده شود.
امام فرمودند، زنان باید در مقدرات اصلی کشور شرکت کرده و حضور پیدا کنند. این زنان، همان زنانی هستند که در پیروزی انقلاب اسلامی اثرگذار بودند یا در 8 سال دفاع مقدس، همسران و فرزندان خود را راهی جبههها میکردند. خود این زنان نیز در پشت جبههها به کشور خدمت میکردند. اکنون نیز پس از گذشت این مصائب، زنان ما با اقتدار، انگیزه و توانمندی برای کمک به کشور به عرصههای سازندگی کشور ورود پیدا کرده اند، زیرا کشور خود را دوست دارند.
اینکه زنان با تجربه و توانمند ما در سِمتهای کلیدی و مهم کشور قرار بگیرند، به نفع کشور و مردم است. کشور میتواند از توانمندی زنان برای رشد، توسعه پایدار، پیشرفت و برخورداری کشور استفاده کند. چرا کشور باید خود را از خدمات زنان شایستهای که توان رفع مشکلات را دارند، محروم کند؟ در بسیاری از سازمانها، وزارتخانهها و نهادها ما زنانی را میبینیم که پا به پای مردان در ادارات کار میکنند، حضور موثر دارند و برای خود صاحب ایده، فکر و خلاقیت هستند. اگر شما در حوزه اقتصاد وارد شوید، میبینید که زنان ما نوآوری و کارآفرینی دارند. باید به حضور زنان در جایگاهها و مسئولیتهای کلیدی کشور، ایمان و اعتقاد پیدا کنیم. کسانی که مخالف حضور موثر زنان هستند، باید به این نکات توجه کنند. تحقیقی درباره عملکرد خانمها در جایگاههای گوناگون اعم از وزارتخانهها، سازمانها و نهادها انجام بشود تا ارزشیابی از بانوان میزان توانمندی زنان را مشخص کند. همه نهادها از بانوان به لحاظ کیفیت خروجی کار، انضباط، دقت و مسئولیتپذیری ارزیابی کنند، تا مشخص بشود مدیران ارشد تا چه حد از عملکرد بانوان رضایت دارند.
باتوجه به اهمیت پیدا کردن حضور جوانان در جایگاههای مدیریتی و اجرایی کشور، ابطال مصوبه اولویت انتصاب زنان و جوانان چه آسیبهایی را برای زنان به همراه خواهد داشت؟
مسأله جوانان نیز مانند موضوع زنان باید مورد بررسی قرار بگیرد. تا کی نباید به جوانان اعتماد کرد؟ جوانان در جایگاههای مدیریتی قرار بگیرند و پیشکسوتان حوزههای مختلف نیز در کنار آنان و با راهنمایی جوانان، به اداره امور کمک کنند. موضوع این نیست که مسئولان عزیز با تجربه کشور کنار گذاشته شود. تجربیات گرانقدر و ارزشمند پیشکسوتان در رشد و توسعه کشور موثر است. این افراد به عنوان اتاق فکر در کنار جوانان حضور داشته باشند و برای اداره کشور تلاش کنند. به جوانان خود اعتماد کنیم. فرماندهان زمان جنگ و شرایط سنی آنان را ببینید. بیشتر فرماندهان ما جوان بودند و با کمترین امکانات جنگیدند. به این وسیله ما یک وجب از خاک کشور را نیز از دست ندادیم. این در همه ارگانهای نظامی اعم از ارتش، سپاه و بسیج قابل مشاهده است.
در همه عزیزانی که برای این کشور جنگیدند، موضوع جوان بودن قابل مشاهده است، زیرا امام به جوانان اعتماد کرد. باید در عرصههای مدیریتی از سواد علمی، توانمندی و انگیزه جوانان برای پیشرفت کشور استفاده کنیم. باید بتوانیم با آموزش و مجال دادن به جوانان، جانشینپروری کنیم. جوانان کشور خود را دوست دارند و برای توسعه آن تلاش میکنند، به آنها میدان بدهیم. اگر این اتفاق رخ ندهد، این افراد هم مانند همان جوانانی میشوند که در رابطه با آنها پدیده مهاجرت نخبگان را میبینیم که نتیجه آن متوجه کشور است.
اگر مجال حضور به نخبگان جوان ندهیم، شاهد رفتن آنها به کشورهای دیگر خواهیم بود که آسیبی جدی به حساب میآید. افرادی وجود دارند که تحصیل کرده، توانمند، با انگیزه و علاقهمند به کشور و خدمت هستند اما فرصتی به آنان داده نمیشود. امیدواریم که نگرشها تغییر کند و کسانی که اعتقادی به جوانان و بانوان شایسته و توانمند ندارند، نگرش خود را تغییر بدهند. نیازمند اعتماد به جوانان و بانوان هستیم تا ایدهها و خلاقیتهای خود را برای رفع مشکلات به کار بگیرند.
آیا قوانینی مانند رجل سیاسی مانع اصلی حضور بانوان است؟
قانون اساسی ما مشکلی ندارد اما مشکلات ایجاد شده ناشی از تفاسیر ارائه شده در خصوص این قانون است. سخنگوی شورای نگهبان گفتند که برای حضور زنان در انتخابات مشکلی وجود ندارد. شاید این موضوع از حیث تفسیر در شورای نگهبان حل و فصل شده باشد اما امیدوارم از ظرفیتهای زنان برای پیشرفت، توسعه و آبادانی کشور استفاده شود. اعتماد و فرصت دادن، موضوعی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
ما شاهد افزایش مشکلات اقتصادی هستیم و همه بانوان، خصوصا زنان سرپرست خانوار، باید در این شرایط معاش خود را تامین کنند. چه جریانی و به چه علت فضای فعالیت را بر زنان تنگ کردهاند؟
از هر دیدگاه و جریانی که مانع حضور زنان هستند، سوال میکنم که آیا همسران، خواهران و دختران آنها مشغول به کار نیستند؟ اگر هم مشغول به کار هستند، باید در جایگاه یک کارشناس پایه باقی بمانند؟ آیا این توانمندی را در بانوان نمیبینند که در کرسیهای تاثیرگذار حضور پیدا کنند؟
همه زنان، خواهر و همه جوانان فرزند مسئولینی هستند که این تصمیمات را اخذ کرده اند. چه تفاوتی میان بستگان جوان و خانم شما با سایر مردم وجود دارد. نمیدانم چه جریانی مسئول ابطال مصوبه اولویت انتصاب زنان و جوانان بودهاند اما از آنان خواهش میکنم که به زنان و جوانان اعتماد کنند. همین کسانی که به آنها اعتماد نمیکنند، خواهران و فرزندان آنان هستند. ما در موضوع شهدای سلامت، چه تعداد پزشک و پرستار خانم را از دست دادیم؟ این را به یقین میگویم که از لحاظ پاکدستی نیز، بیشتر خانمهایی که در جایگاههای مختلف مشغولاند، به دلیل دقت در کار و اعتقادی که نسبت به ضوابط کاری خود دارند، بهتر از سایرین حضور پیدا کردهاند. در دادگاههای مفاسد اقتصادی که میبینید، درصد اندکی از افراد خانم هستند و خانمها در پاکدستی نیز نمونهاند.
منبع: آرمان ملی
دیدگاه تان را بنویسید