محمدجواد جمالی نوبندگانی، نماینده مجلس دهم:
اقدامات اخیر اروپاییها در رابطه با برجام غیرسازنده است / مذاکرهای برای ورود به برجام دیگر، معنایی ندارد
یک نماینده سابق مجلس گفت: اروپاییها با آمدن بایدن هم همگرایی بیشتری با آمریکاییها پیدا کردند. برای اولین بار هفته جاری چندتن از مقامات ارشد نظامی و قضایی ما را تحریم کردند و این نشانه مثبتی از اروپاییها نیست. اقدامات اخیر اروپاییها در رابطه با برجام غیرسازنده است.
اعتمادآنلاین| محمدجواد جمالی نوبندگانی، نایب رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم، در خصوص برگزاری کمیسیون مشترک برجام گفت: باید به این موضوع اشاره کنم که استراتژی آمریکاییها در رابطه با مسائل هستهای ایران ثابت است و متاسفانه علیرغم اینکه بایدن در تبلیغات انتخاباتی خود اعلام کرد که حتما به برجام بر میگردد و راه تعامل را انتخاب میکند ولی بعد از انتخابات خلاف مباحث اعلامی عمل کرد.
به گزارش برنا، او افزود: به نظر میرسد که آمریکاییها به دنبال این بودند که از فشار حداکثری که ترامپ ایجاد کردهبود استفاده و به دنبال فشار بر جمهوریاسلامی بودند و به خصوص بدنبال اجماعسازی با اروپاییها علیه کشورمان بودند.
نماینده پیشین مجلس تاکید کرد که آمریکاییها به قول خودشان توپ را در زمین ایران می اندازند و صرفا شعار می دهند و تا به امروز عملا اقدامی برای برگشت به برجام نکردند. طنز تلخی که وجود داشت این بود که آنها از برجام خارج شدند و تعهداتشان را نقض کردند ولی از ما می خواستند که یک کاری برای برگشت آنها به برجام انجام بدهیم در صورتیکه خودشان باید اقدامات را تصحیح میکردند.
نوبندگانی عنوان کرد: بحث این است که رژیم صهیونستی به عنوان یک رژیم افراطگر به هیچ وجه نمیخواهد گشایشی در این موضوع صورت بگیرد، هم با موضع گیریهای نتانیاهو و هم اقدامی که اخیرا در سایت شهید احمدیروشن انجام دادند که به نظر من، پیامهای مختلفی داشت.
او اضافه کرد: دلیلی که آمریکاییها را پای میز مذاکره آورد، غنی سازی 20 درصدی ایران بود اینها می خواستند دست ایران را خالی کنند که علیرغم ضربهای که زدند الحمداله موفق نشدند تا غنی سازی 20 درصدی را متوقف کنند.
مسئله ای که وجود دارد این است که قطعا آمریکایی ها گرچه اعلام میکنند که ما در این موضوع دست نداشتیم ولی باید تصریح کنیم که سیستم های امنیتی - اطلاعاتی آنها آنقدر، قوی و با صهیونیستها مرتبط هست که از این قضیه مطلع باشند و اگر خودشان هم مستقیما به این موضوع کمکی نکردند، برای اینکه توانایی و دست پر ایران را در مذاکرات کاهش بدهند موافق این قضیه بودهاند.
نوبندگانی ادامهداد: بنابراین موضوعی که باعث شد آمریکایی ها وارد مذاکره شوند به نظر من غنی سازی 20 درصدی ایران بود و تقریبا دولت و مجلس به یک موضع نزدیک به هم رسیدند و یک صدای واحد بیرون رفت که به نظر من میتوانست نقطه قوت جمهوریاسلامی باشد.
ایران باید از تریبون مذاکرات و فضای رسانه ای نقش رژیم صهیونستی در تروریسم هستهای را مطرح کند و درخواست از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای رسیدگی داشته باشد و محکومیت این قضیه را درخواست کند. به نظر من مذاکرات 1+4 می تواند یک سکویی برای اعلام نظرات قانونی ما و محکوم کردن رژیم صهیونستی و مطالبه گری ما از آژانس باشد.
او در ادامه در خصوص تحریم ایران توسط اروپا خاطرنشان کرد: متاسفانه اروپاییها علیرغم اینکه خیلی اعلام می کنند که برجام باعث بالارفتن ضریب امنیتی اروپا شده ولی حاضر نشدند که هزینهای در این رابطه پرداخت کنند و با آمدن بایدن آنها هم همگرایی بیشتری با آمریکاییها پیدا کردند.
برای اولین بار بعد از چندین سال هفته جاری چندتن از مقامات ارشد نظامی و قضایی ما را تحریم کردند و این نشانه مثبتی از اروپایی ها نیست و نشان می دهد که آنها بدنبال این هستند که فشار را همگام با آمریکا بر ایران وارد کنند بدون اینکه، هزینه ای پرداخت کنند. اقدامات اخیر اروپاییها در رابطه با برجام غیرسازنده است.
نوبندگانی در رابطه با مذاکرات غیرمستقیم ایران عنوان کرد: اگر ما وارد مذاکره شویم یعنی شرط غیرقابل قبول آمریکایی ها را پذیرفتیم، ما چندین سال مذاکره کردیم و در آخر آمریکایی ها از برجام خارج شدند. با آن همه تضمین و اقدامات خوب چه تضمینی وجود دارد که دوباره آمریکاییها موضوع و شرط دیگری را، مطرح نکنند.
شرط هایی هم که در مذاکرات آوردند برای اینکه برجام پلاس داشتهباشند یعنی مسائل هستهای و منطقهای را مطرح کنند خطری است که با همکاری آمریکا، رژیم سعودی، امارات و اسرائیل صورت میگیرد و به دنبال برنامه جدیدی هستند و این موضع کاملا منطقی است که جمهوریاسلامی در رابطه با برجام اعلام کند ما که در برجام هستیم و مذاکرهای برای ورود به برجام دیگر، معنایی ندارد.
او متذکر شد: رابرت مالی با اعلام شکست فشار حداکثری باز هم اعلام کرد ایران باید گام هایی بردارد یعنی استراتژی آنها ثابت است و برخی از مسائلی که اعلام می شود، برای این است که ژست دیپلماتیک از خودشان نشان بدهند. به نظر میرسد اقدام عملی برای ورود آنها به برجام بدون پیش شرط وجود ندارد.
نوبندگانی در پایان تصریح کرد: یکی از ضعفهای برجام این بود که در کنگره آمریکا به تصویب نرسید و صرفا امضای رئیسجمهور آمریکا را داشت. پیچیدگی قانونی در آمریکا وجود دارد که برخی از اختیارات به رئیسجمهور و برخی مربوط به کنگره و برخی دیگر مربوط به حق وتوها در ریاستجمهوری و سنا و جاهای دیگر است.
ما باید به این موضوعات بیشتر دقت میکردیم که نشد و رئیسجمهور بعدی آمد و از برجام خارج و آن را ملغی اعلام کرد. به نظر می رسد که شرایط خیلی مهیا نباشد و آنها دنبال برجامهای دیگری در رابطه با مسائل منطقهای و دفاعی هستند که اصلا مورد پذیرش ایران قرار نخواهد گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید