انتخابات 1400| رئیسی انصراف میدهد؟
شب گذشته یک کانال انتخاباتی نیز مدعی شد که سیدابراهیم رئیسی درحال تصمیمگیری برای انصراف از انتخابات 1400 است! اینکه این خبر چه میزان مقرون به واقعیت باشد، سوال برانگیز است اما بدون تردید اقدام شورای نگهبان در عدم احراز صلاحیت داوطلبین برجسته انتخابات ریاست جمهوری، بیشترین ضرر را به رئیسی میرساند.
اعتمادآنلاین| اتفاقات روز سهشنبه چهارم خرداد 1400 باید در تاریخ ایران به طور ویژه ثبت شود؛ در این روز شورای نگهبان اسامی داوطلبین احراز صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را منتشر کرد و در کمال تعجب نام شخصیتهای طراز اولی نظیر علی لاریجانی با سابقه 12 سال ریاست مجلس شورای اسلامی در فهرست مزبور به چشم نمیخورد.
به گزارش مدارا، اقدام شورای نگهبان در عدم احراز صلاحیت رجال سیاسی طراز اول کشور، با موجی از انتقادات در محافل سیاسی و رسانه ای مواجه شد و حتی فعالان و کنشگران موسوم به ارزشی و انقلابی نیز به این رویه شورای نگهبان انتقادات جدی وارد کردند. این فعالان مشخصا به بیانات و مواضع رهبر انقلاب استناد میکردند و اشاره داشتند که از منظر آیتالله خامنهای بزرگترین خطر و آسیب پشت کردن مردم به صندوق رأی است ؛ امری که می تواند با نوع رفتار شورای نگهبان و دایره تنگ ایجاد شده از سوی این شورا در احراز صلاحیت داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری محقق شود و مردم به عنوان ولی نعمتان و ذخایر انقلاب، به صندوق آراء پشت کنند؛ صندوقی که تابوت رادیکالیسم است و پشت کردن به آن توسط مردم، آرزوی همیشگی تندروها و عناصر رادیکال است.
اقدام دیروز شورای نگهبان در عدم احراز صلاحیت شخصیتهای برجستهای نظیر لاریجانی و دیگر اشخاص با واکنش یکی از فقهای شورای نگهبان یعنی آیت الله صادق آملی لاریجانی نیز مواجه شد؛ ایشان در صفحه توییترش نوشت: از اولین حضور اینجانب در شوراینگهبان در سال 1380، قریب به بیست سال میگذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کردهام، حتی در سالهایی که در قوه قضاییه بودم؛ اما هیچ گاه تصمیمات شورا را تا این حد غیر قابل دفاع نیافتهام؛ چه در تأیید صلاحیتها و چه در عدم احراز صلاحیتها. سبب این نابسامانیها تا حد زیادی، دخالتهای فزاینده دستگاههای امنیتی از طریق گزارشهای خلاف واقع، در تصمیم سازی برای شورای نگهبان است؛ به ویژه اگر عضو مسئولی که باید گزارشهای محققانه به شورا ارائه کند خود، عامدانه چیزی بر آن بیفزاید!! چنان که از وزارت اطلاعات با قاطعیت تمام مطلبی نقل میکنند، حال آنکه با پرسش از معاونت مربوطه در وزارت اطلاعات به صراحت این مطلب تکذیب میشود.گلایه بنده از سر دغدغهای است برای حفظ شأن و اعتبار شورای نگهبان.این فقیر وقتی با چنین وضعیتی مواجه شدم و استدلالهایم را بیتأثیر یافتم، این کلام حق متعال را بر همکاران عزیزم در شورا تلاوت کردم: «یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و لتنظر نفس ما قدمت لغد و اتقوا الله ان الله خبیر بما تعملون».در میانه این زمانه غریب و رفتارهای عجیب به خدا پناه میبریم و به محضر او عرضه میداریم:اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.
اعضای بسیج دانشگاه امیرکبیر، شریف و خواجهنصیر نیز در نامه ای به شورای نگهبان تصریح کردند: درخواست میشود در صلاحیت برخی از چهرهها که مغایرتی با اسلام، نظام و قانون اساسی ندارند تجدیدنظر کنید. لیست اعلامی نشان از بیتوجهی به امر مشارکت به عنوان اصلیترین مسئلهی انتخابات، سختگیری بیش از حد در تطبیق شرایط قانونی و تنگ کردن دایرهی حق انتخاب مردم دارد. بدیهی است بیتوجهی به این کار با مشارکت پایین مردم در انتخابات مواجه خواهد شد و موجب روی کار آمدن دولتی بدون پشتوانهی مردمی میشود. ضمن اینکه اصلیترین پایهی مشروعیت نظام اسلامی که همان مشارکت مردم است با چالشی جدی مواجه خواهد شد.
اما احراز صلاحیتهای سختگیرانه شورای نگهبان حتی واکنش آیت الله رئیسی را نیز در پی داشت؛ در واقع رئیسی که علیالقاعده باید از حذف رقبای اصلیاش توسط شورای نگهبان خرسند باشد نیز این رویه تنگنظرانه را برنتافت و دیروز (سه شنبه) در جمع عدهای از دانشجویان گفت: از دیروز عصر که از نتایج تعیین صلاحیتها مطلع شدم، شاید شماها و خود آقایان هم خبر نداشته باشند، من تماسهایی گرفتم و در حال انجام رایزنیهایی هستم که صحنه انتخابات، رقابتیتر و مشارکتیتر شود.
شب گذشته یک کانال انتخاباتی نیز مدعی شد که سید ابراهیم رئیسی درحال تصمیمگیری برای انصراف از انتخابات 1400 است! اینکه این خبر چه میزان مقرون به واقعیت باشد، سوال برانگیز است اما بدون تردید اقدام شورای نگهبان در عدم احراز صلاحیت داوطلبین برجسته انتخابات ریاست جمهوری، بیشترین ضرر را به رئیسی می رساند؛ بی شک، پیروزی رئیسی زمانی برای او ارزشمند است و دولتش را مشروع و مقتدر می سازد که در فرایندی رقابتی باشد.
دیدگاه تان را بنویسید