در پس شعارهای حامیان علم الهدی چیست؟
انتشار فیلمهایی در حمایت از حجت الاسلام علم الهدی توسط حامیان او نشاندهنده اختلافاتی بود که اینک خود را بیشتر را نشان میدهد؛ اختلافاتی که یک سر آن خلیل موحدی ایستاده و یک سر آن علم الهدی. در این گزارش دلایل بروز اختلافات اصولگرایان در مشهد را بررسی و نشان داده شده چگونه با خروج خلیل موحد، حمید استاد جایگزین او شده است.
روز سهشنبه ۱۷ نماینده خراسان رضوی در مجلس با ارسال نامهای به رهبری، به خاطر انتصاب علم الهدی تقدیر کردند .
به گزارش رویداد24، سالهاست که نمایندگان مشهد در مجلس شورای اسلامی و نمایندگان شورای شهر مشهد همگی از لیستی منتسب به حجت الاسلام علم الهدی انتخاب میشوند که به لیست «هو المحجوب» معروف است و نمایندگان این دوره هم از این قاعده مستثنی نیستند. با چنین پیشینهای عجیب نبود اگر نامه نمایندگان پر بود از عبارات غلوآمیز نسبت به حجت الاسلام علم الهدی. آن نامه بلافاصله بعد از جلسه دیروز اصولگرایان مشهدی بود که بدون آنکه اهانتی به علم الهدی شده باشد، به صورت خودجوش و با حضور خود علم الهدی، جلسهای برای حمایت از او برگزار کردند.
برخی ناظران معتقدند این اتفاقات بیارتباط به مسائل بعد از مسابقه فوتبال ایران و لبنان نیست. اما واقعیت ماجرا، به اختلافات میان اصولگرایان برمیگردد؛ اختلافاتی که یک سال قبل و در زمان انتشار لیست شورای شهر مشهد پدید آمد. آن زمان اصولگرایان با چند فهرست در انتخابات شورای شهر شرکت کردند. یکی از این فهرستها، زیر نظر حمیدرضا ترقی نوشته شد که از همان ابتدا با حواشی زیادی مواجه شد و مثلا رضا شیران خراسانی از چهرههای مورد اطمینان قالیباف از عضویت در شورای وحدت مشهد استعفا کرد. در نهایت همین فهرست معروف به «لیست هوالمحبوب» در مساجد مشهد توزیع شد و جالب آنکه چهرههای مهم اصولگرا در مشهد که نفوذ خوبی در آن شهر داشتند؛ در لیست دیگری بودند؛ از جمله خلیل موحد چهره شناخته شده جریان اصولگرا در مشهد، در فهرست دیگری با نام «حامیان مردمسالاری دینی»، بود.
البته لیست «حامیان مردمسالاری دینی» شانسی نداشت و برای دیگر لیست «هوالمحبوب» برنده شد و سید عبدالله ارجائی که از چهرههای اصلی تهیه این لیست بود، به عنوان شهردار مشهد انتخاب شد. او نوه سیدعبدالله شیرازی از مراجع تقلید شیعه است و قبل از آن مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام استان خراسان رضوی بوده است و از نیروهای نزدیک به محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور به شمار میرود. این انتخاب باعث شد تا اختلاف میان خلیل موحد محصل (که قبلا عضو شورای شهر بوده و خود را در مدیریت شهری صاحب سبک میداند) و حجت الاسلام علم الهدی بیشتر شود.
خلیل موحد محصل کیست؟
اما خلیل موحد کیست که تاثیر او در حدی است که در مشهد با علم الهدی به مخالفت برخیزد! چه اینکه این کار، دستکم آنهم در مشهد اتفاقی نادر و بزرگ است. موحد را بهعنوان یکی از چهرههای سیاسی وابسته به جبهه پایداری در مشهد میشناسند. نام کاملش خلیل موحدی محصل طوس و عضو سابق شورای شهر مشهد است.
خلیل موحد به شدت در فضای مجازی فعال است؛ مثلا کانال تلگرامی «خط هشتم» را مدیریت میکند. این کانال یکی از مراجع دعوتکننده مردم به تجمعاتی بود که منجر به اعتراضات دی ماه سال ۹۶ شد. حاج خلیل از سال ۱۳۸۷ با دوستان همفکر گروهی تشکیل داد که در مشهد بهعنوان «اهالی حسینیه فرهنگی قرآن و عترت» مشهور است. او به مدد این حسینیه امیدوار بود نماینده مشهد در مجلس نهم باشد، اما در فهرست اصلی اصولگرایان قرار نگرفت. اما همین نامزدی و همچنین انتقادات تندی که به سیدمحمد پژمان شهردار سابق مشهد داشت، کمک کرد تا سال ۹۲ وارد شورای شهر مشهد شود. اما سال ۹۶ فهرست اصلاحطلبان مانع ورود موحد و همفکران او به شورای شهر شد.
البته ناکام ماندن او از ورود به مجلس باعث نشد که از اثرگذاری در پارلمان دست بکشد. آن زمان موحد به صورت عمده پیامکهای هشدارآمیزی به نمایندگان مجلس ارسال کرده بود تا با CFT و FATF مخالفت کند. همان موقع معاون سیاسی امنیتی استاندار خراسان رضوی درباره او گفته بود «عامل ارسال پیامکها خلیل موحدی عضو سابق شورای شهر مشهد بوده که در حسینیهای در خیابان چمران مشهد مشغول فعالیت است. پیامکهای ارسالی تهدیدآمیز نبوده و آنها اعلام میکنند که این پیامکها بیشتر حاوی هشدار و اطلاعرسانی است.»
انتقاد خلیل موحد از علم الهدی!
اما روز بعد از بازی ایران و لبنان، بر اساس یک برنامه از پیش اعلام شده، ابراهیم رئیسی به خراسان رضوی سفر کرد و در این سفر، دیداری هم با فعالان فرهنگی استان داشت که همگی، رهبران جریانهای سیاسی اصولگرا در این استان به شمار میرفتند. خلیل موحد هم که به خاطر حسینیه قرآن و عترت، همواره در این جلسات حضور دارد، در این جلسه حضور داشته و انتقادات تندی را به امام جمعه مشهد (که پدر همسر ابراهیم رئیسی هم هست) وارد میکند و ظاهرا بنا به شنیدهها، علم الهدی را متهم به «خودرایی» میکند و از شکلگیری جریان افراطی مورد حمایت امام جمعه که به منابع قدرت و ثروت متصل است، انتقاد میکند. اتفاقات دو روز گذشته مشهد در دفاع از علم الهدی، معطوف به همین صحبتها بوده است. البته منبع خبری به رویداد۲۴ گقتهاند ابراهیم رئیسی در آن جلسه از امام جمعه مشهد تعریف میکند.
حمید استاد به جای خلیل موحد
واکنش علم الهدی به انتقادات خلیل موحد هم جالب بود. زمانی خلیل موحد، فردی بود که میتوانست جوانان مشهدی را پای برنامههای سیاسی علم الهدی جمع کند. حالا که خلیل موحد از اردوگاه علم الهدی جدا شده است، امام جمعه به سراغ حمید استاد رفت.
حمید استاد یکی از اشخاصی است که وزارت خزانهداری آمریکا در لیست تحریمیهای جدید خود از او نام برده است. رسانههای خارجی میگویند او یکی از عوامل اصلی حمله به سفارت عربستان و کنسولگری این کشور در مشهد بوده است. خود حمید استاد در آن زمان گفته بود «ما در بیانیهای هم که همان موقع دادیم تجمع تا مقابل سفارت را قبول کردیم، ولی ورود را قبول نکردیم. یعنی تا لحظهای که کسی ورود نکرده بود داخل سفارت را حمایت کردیم. مشهد را هم کسی ورود نکرد.»
او درباره ارتباطات تشکیلاتی خود هم گفته است «ما از ابتدا با موسسه انصار حزب الله تهران هماهنگی نداشتیم. با آقایان حسین اللهکرم و مسعود دهنمکی هماهنگ بودیم. اگر بخواهم حزبالله را به یک تیم تشبیه کنیم، از ابتدا الله کرم را به عنوان لیدر این تیم قبول داشته و داریم.»
آنطور که خبرگزاری فارس نوشته سال ۸۲ حمید استاد مسئول انصار حزب الله مشهد همراه تعدادی از افراد قصد داشت تجمع انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد که مقابل در اصلی استانداری در حال برگزاری بود را بر هم بزند که توسط نیروی انتظامی بازداشت میشود. براساس این گزارش انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد به علت عدم تامین امنیت مسئولان استانداری جهت برگزاری برنامههای خود مقابل استانداری تجمع کردند که حمید استاد به همراه تعدادی از افراد بین این تجمع کنندگان حاضر شد و ضمن پاره کردن پلاکاردهای آنان با آنها به صورت لفظی درگیر شد و پس از آن نیروی انتظامی حمید استاد و سه نفر از همراهان وی را بازداشت کرد.
حالا در غیبت خلیل موحدی، حمید استاد صحنهگردان جلسهای شد که قرار بود در تقدیر از علم الهدی برگزار شود. روز دوشنبه عدهای از نزدیکان حمید استاد جلسهای با حضور علم الهدی تشکیل دادند و با سر دادن شعارهایی نظیر «سالار است علم الهدی» از امام جمعه مشهد تقدیر کردند.
در این جلسه حضار شعارهایی مانند «ای سپر ولایت از تو کنیم حمایت،ای پرچم هدایت ایستادهایم به پایت، امام جمعه ما یاور انقلاب است، فدایی امام و رهبر انقلاب است، امام جمعه ما صدای انقلاب است یار امام رضا و فدای انقلاب است» را سر دادند.
در پوسترهایی که تصاویر آن را خبرگزاریها منتشر کردند هم شعارهایی در انتقاد از انقلابیون بیبصیرت دیده میشود. علم الهدی هم در این مراسم به این اختلافها اشاره کرده و گفته «دوستان انقلاب باید بدانند صحبتهایی که مطرح میکنند در زمین چه کسی است و مراقب باشند در زمین دشمن بازی نکنند و به گونهای نباشد که در درگاه الهی با سخنان خود گرفتار شویم. دشمن سعی میکند که وحدت ما را به هم بزند، اگرچه اختلاف نظر و سلیقه وجود دارد، اما باید وحدت را حفظ کنیم.»
نزدیکان خلیل موحد میگویند حاضران در این جلسه به ۵۰ نفر هم نمیرسیدند و اکثر آنها پیرمردانی بودند که کاری با اختلافات میان اصولگرایان مشهد نداشتند. البته فیلمی که از حامیان علم الهدی منتشر شده هم نشان میدهد ادعای نزدیکان موحد چندان بیراه نبوده است. در فیلم اول حمید استاد و چند نفر دیگر شعار «علم الهدی سالار» میدهند و در فیلم دوم هم پیرمردی که به سختی ایستاده، از کرامات علم الهدی میگوید. شاید به خاطر همین تجمع اندک بود که نامه نمایندگان هم ضمیمه تجمع شد.
آنچه فعلا مشخص است، اینکه علم الهدی همچنان در تمام استان خراسان حرف اول و آخر را میزند و با ریاست جمهوری دامادش نیز به قدرت و نفوذ او افزوده شده است. نامه نمایندگان مجلس هم که با لحنی متملقانه نوشته شده بود نشان میداد او علاوه بر حمایت دولت، پشتیبانی مجلس را هم دارد. فعلا دوره دوره علم الهدی است و او قوانینی منحصر به استان خراسان دارد که باید اجرا شوند.
دیدگاه تان را بنویسید