محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه:
تاکید ما بر انجام گفتوگو با منتقدان و معترضان است؛ اما مبانی این گفتوگو چیست؟
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز همگان از ضرورت انجام گفتوگو و مفاهمه سخن میگویند؛ تاکید ما نیز بر انجام گفتوگو با منتقدان و معترضان است؛ اما مبانی این گفتوگو چیست؟ محدوده آن کدام است؟
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه در نشست با اعضای هیئت نظارت بر مطبوعات، ضمن برشمردن شاخصههای «جهاد تبیین»، مقوله تبیین و روشنگری در امور فرهنگی و اجتماعی را از جمله اولویتهای بسیار حائزاهمیت دانست و افزود: با تبیین و روشنگری و بیان ابعاد و زوایای حقیقی و واقعی امور میتوانیم راه تحریفها، کجفهمیها، غرضورزیها و تحلیلهای ناصواب را مسدود کنیم.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، رئیس دستگاه قضا با اشاره به اهمیت کاربرد مقوله آسیبشناسی در قبال حوادث و اتفاقات اجتماعی برای پیشگیری از وقوع مجدد آنها، تصریح کرد: حوادث ناگوار اگر چه در دل خود واجد و موجد خسارت و آسیب هستند اما میتوان از این تهدید، خلق فرصت کرد و با اتخاذ آسیبشناسیهای تخصصی، ضمن پیشگیری از وقوع مجدد حوادث ناگوار، ضعفها و خللها را رفع کرد.
محسنی اژهای با اشاره به ساختار و کارکرد هیئت نظارت بر مطبوعات، فلسفه عضویت نمایندگان قوا و دستگاههای مؤثر فرهنگی در این هیئت را چندوجهی بودن مقوله فرهنگ و رسانه و اهمیت این مقولهها در ابعاد مختلف دانست.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به تحولات و تطوراتی که عرصه رسانه در ابعاد نرم افزاری و سختافزاری در سالهای اخیر تجربه کرده است، گفت: با عنایت به جمیع تحولات عرصه رسانه از جمله ظهور پدیدههایی مانند انسان – رسانه و سایر دگرگونیها در این عرصه، حتماً ممکن است نیاز به اصلاح و ایجاد قانون در حوزه مطبوعات و رسانه در کشور با در نظرگرفتن نظر نخبگان رسانه و کارشناسان وجود داشته باشد.
رئیس دستگاه قضا «اقتصاد رسانه» را مورد توجه قرار داد و افزود: باید سازوکارها و روالهایی تعبیه و تهیه شود که رسانهها بتوانند بدون وابستگی به جناح و جریان به استقلال مالی و اقتصادی برسند و دارای درآمد روشن و شفاف باشند.
رئیس قوه قضاییه به تبیین و تشریح برخی مقولهها و گزارهها پرداخت که بعضاً در سطح جامعه نسبت به آنها دوگانگی و مغایرت وجود دارد؛ «شفافیت»، «انتقادپذیری» ، «گفتوگو» ، «تناسب مجازات با جرم و مجرم» ، «نحوه انتشار گزارشهای اولیه فساد و مواجهه با پخشکننده گزارش یا افشاگر» و «مصادیق تهدید امنیت روانی مردم» از جمله مقولهها و گزارههایی بود که ریاست دستگاه قضا بر ضرورت تبیین آنها در سطح جامعه در وهله نخست و سپس گفتمانسازی و فرهنگسازی این موارد تاکید کرد.
رئیس عدلیه اظهار داشت: همگان بر ضرورت انتقاد و انتقادپذیری تاکید دارند؛ اما محدوده این انتقاد چیست؟ انتقاد سازنده کدام است؟ طبق قانون، انتقاد سازنده مشروط به دارا بودن منطق و استدلال و پرهیز از توهین، تحقیر و تخریب است؛ آیا امروزه الفاظی که با عنوان و ذیل مقوله «انتقاد» مطرح میشود، همگی واجد منطق و استدلال و اجتناب از توهین و تخریب است؟ چه دستگاههایی در این زمینه وظیفه فرهنگ سازی دارند؟
رئیس دستگاه قضا افزود: امروز همگان از ضرورت انجام گفتوگو و مفاهمه سخن میگویند؛ تاکید ما نیز بر انجام گفتوگو با منتقدان و معترضان است؛ اما مبانی این گفتوگو چیست؟ محدوده آن کدام است؟ سازوکارهای گفتوگوی توأم با ادب و نزاکت و حفظ ارزشها چگونه باید تعیین شود؟ کدام نهاد باید مبانی انجام گفتوگو و مفاهمه را در سطح جامعه ترویج و تبیین کند؟
محسنی اژهای به تشریح مقوله «تناسب مجازات با جرم و مجرم» بویژه در حوزه جرائم مطبوعاتی و رسانهای پرداخت و گفت: اعضای هیئت نظارت بر مطبوعات در مقام کارشناسان این حوزه چه پیشنهاداتی دارید تا به گونهای تمهید شود که مجازات در حوزه جرایم رسانهای با جرم و مجرم تناسب داشته باشد و ارفاقات قانونی لحاظ شده در این راستا القای تبعیض در سطح جامعه نکند.
وی با اشاره به حکم انتصاب خود به سمت ریاست قوه قضاییه از سوی رهبر معظم انقلاب و تاکید معظمله بر اهتمام جدی به مأموریتهای اساسی دستگاه قضا در قانون اساسی از جمله تأمین آزادیهای مشروع، گفت: ما بر تأمین آزادیهای مشروع آحاد جامعه تاکید داریم؛ بر همین اساس ضرورت دارد روشهای تحقق این آزادیها در سطح جامعه تعیین و تبیین شود و در قبال آنها گفتمانسازی صورت گیرد.
پیش از سخنان رئیس قوه قضائیه، اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ارائه گزارشی از عملکرد هیئت نظارت بر مطبوعات طی دوره اخیر پرداخت.
همچنین در این جلسه علاوه بر معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر هیئت نظارت بر مطبوعات، نمایندگان مدیران رسانهها، مجلس، قوه قضاییه، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی حوزه علمیه قم و دانشگاهیان نیز به بیان مطالب و نقطهنظرات خود پرداختند.
دیدگاه تان را بنویسید