محمود واعظی: مذاکره با عربستان از دولت قبل شروع شده بود
به گفته محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور سابق کشورمان مذاکره با عربستان از دولت قبل شروع شده بود و این مذاکرات روند خود را طی میکرد. در اوایل سال 1400 بدلیل انتخابات ریاست جمهوری تا تعیین دولت جدید مذاکرات متوقف شد.
رئیس دفتر رئیس جمهور سابق کشورمان معتقد است ایران و عربستان سعودی اگر بخواهند توسعه و امنیت داشته باشند باید در منطقه ثبات باشد.
به گزارش جماران، مهمترین بخشهای گفتگوی محمود واعظی را در ادامه میخوانید:
- پایهگذار روابط ایران و عربستان سعودی در دوره اخیر، مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی بود. ایشان تلاش بسیار زیادی برای گسترش روابط این دو کشور انجام دادند و دکتر روحانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی سفر موفقی به عربستان داشتند که یکی از اسنادی که در توافق به آن تاکید شده در آن سفر امضاء شده است.
- دولت همواره از همان ابتدا اعتقاد داشت که روابط ایران و عربستان به عنوان دو کشور بزرگ منطقه سریع تر برقرار شود، چون ثبات در روابط و همکاری این دو کشور میتواند هم برای منطقه مفید باشد و هم مانع حضور و نفوذ بیگانگان در منطقه شود.
- توافق پکن استمرار مذاکراتی بود که در سال 99 در دولت تدبیر و امید در دو مسیر شروع شد. در بغداد با تلاش نخست وزیر عراق و دیگری در مسقط با همکاری دولت عمان انجام میشد و خوشبختانه به نتیجه رسید و از ان استقبال کردیم.
- دلیل طولانی شدن مذاکرات مسائل پیچیده منطقه به ویژه بحران یمن و قطع روابط دو جانبه برای هفت سال بود. چند دوره مذاکره با میانجیگری نخستوزیر عراق در بغداد و مذاکراتی نیز در مسقط صورت گرفت. این مذاکرات روند خود را طی میکرد. در اوایل سال 1400 بدلیل انتخابات ریاست جمهوری تا تعیین دولت جدید مذاکرات متوقف شد.
- عربستان جنگ یمن را برای پیروزی چند ماهه شروع کرد اما با طولانی شدن جنگ، شرایط برای دو طرف درگیر در جنگ تغییر کرده است.
- عربستان به این نتیجه رسیده که جنگ یمن پیروز نظامی ندارد و یمنیها هم با مقاومت به بخشی از خواسته هایشان می رسند. در ایران هم مخالفین روابط عربستان در دولت آقای روحانی تغییر موضع داده اند. البته نمیخواهم در این شرایط راجع به مخالفین داخلی روابط صحبت کنم.
- بر اساس منافع ملی و امنیت ملی خود باید از روابط در فصل جدید مراقبت شود و با افرادی که خودسر عمل میکنند برخورد شود. اگر مراقبت شود روابط ایران و عربستان در آینده میتواند به سمت پیشرفت حرکت کند.
- در داخل باید مراقبت کنیم و روابطی که در شرایط جدید پایهریزی شده روابط مستحکمی باشد. صهیونیستها و حتی تندرو ها در آمریکا مخالف روابط خوب ایران و عربستان هستند، ولی اگر دو طرف مراقبت کنیم آنها نمیتوانند تأثیرگذار باشند.
- ایران و عربستان سعودی اگر بخواهند توسعه و امنیت داشته باشند باید در منطقه ثبات باشد. ثبات از درگیری و اختلاف به وجود نمیآید؛ عربستان به دنبال توسعه اقتصادی است. ایران هم به دنبال رفع تحریم و حل مشکلات اقتصادی و در نهایت توسعه کشور است.
- اگر دو طرف تصمیم به داشتن روابط مستحکم بگیرند، قطعا صهیونیستها و مخالفین روابط نمی توانند سنگ اندازی کنند. آنها معمولا در زمان اختلاف بیشتر اهداف خود را محقق می کنند.
دیدگاه تان را بنویسید