منوچهر متکی، رئیس خانه احزاب ایران:
مشارکت زیر 50 درصدی دو انتخابات گذشته را با وزیر کشور بررسی کردیم
رئیس خانه احزاب گفت: در نشستی با حضور وزیر کشور بررسی کردیم که چرا در دو انتخابات گذشته مشارکت به زیر پنجاه درصد رسید، علی رغم این که در خیلی از کشور ها مشارکت ها بسیار پایین است.
منوچهر متکی رئیس خانه احزاب ایران در برنامه تلویزیونی «صف اول» درباره نقش احزاب در انتخابات پیش رو گفت: خانه احزاب بیش از سه دهه است که فعالیت می کند و این مجموعه تقریبا در کشور یک ساختار منحصر به فرد است و در هیچ جای دنیا چنین ساختاری نداریم. به این معنا که ساختارهای متفاوت فکری با هم جمع بشوند و کاری را پیش ببرند را در جایی دیگری ما مشاهده نمی کنیم و این ساختار منحصر به فرد خانه احزاب کمک حال مسئله حکمرانی در کشور است.
به گزارش فارس بخش هایی از گفت و گوی تلویزیونی متکی را در ادامه می خوانید:
- خانه احزاب در مسائل حکمرانی کشور دو رسالت بر عهده دارد، ابتدا کمک می کند به دولت مردان و قسمت دوم هم رصد امر کشور داری را برعهده دارد و برای آن راهبرد تعیین می کند.
- یکی از کمیته های خانه احزاب، کمیته انتخابات است و ما در ماه های اخیر چند نشست مستقل در رابطه با انتخابات داشتیم و اولین نشست با عنوان آسیب شناسی انتخابات های اخیر برگزار شد.
- در این نشست وزیر کشور حضور داشت و ما در این نشست بررسی کردیم که چرا در دو انتخابات گذشته مشارکت به زیر پنجاه درصد رسید، علی رغم این که در خیلی از کشور ها مشارکت ها بسیار پایین است.
- این آسیب شناسی ها برای انتخابات صورت گرفت و رسیدیم به نشست دوم و در این جلسه ما نقش احزاب در انتخابات را مورد بررسی قرار دادیم.
- نفس فعالیت احزاب، حضور در حکمرانی کشور است و بنابراین انتخابات و احزاب در واقع به نوعی متصل و مرتبط با یک دیگر هستند.
- این انتخابات و مردم سالاری دینی که در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، میراث و یادگار امام خمینی (ره) است و ما قبل از انقلاب نقشی از مشارکت مردم برای تعیین سرنوشت شان نداشتیم.
- دولت های مختلفی که بعد از انقلاب در کشور شکل گرفت، نشان دهنده این است که مردم تعیین کننده در فضای سیاسی کشور هستند و خودشان رییس جمهور شان و نمایندگان شان را تعیین می کنند و کرده اند.
- این بخش پیش ثبت نام یک نوع آرامشی را برای کسانی که می خواهند در انتخابات ثبت نام کنند از ماه ها قبل بوجود آورده و صرفا با یک ثبت نام مجازی یک نوع آرامشی را به افراد منتقل می کند که از حاشیه دور باشند.
- مردم مشارکت شان را به معنای ایفای نقش شان و ایفای تکلیف شان در انتخابات را انجام می دهند وهمه کسانی که در چارچوب منافع ملی و مردم فکر می کنند باید وارد میدان بشوند.
- من فکر می کنم تک تک احزاب مان دغدغه ورود به انتخابات را دارند و بنده تصور می کنم که با نگاهی که رهبر انقلاب دارند و با نگاهی که نظام دارد، فضای خوبی را در انتخابات پیش رو خواهیم داشت.
- ما ۱۳۹ حزب داریم که این ها پروانه فعالیت دارند و هیچ حزبی نداریم که به فکر انتخابات نباشد و ما هم مدافع حضور همه سلیقه ها در انتخابات هستیم.
- البته در بحث ثبت نام ها برای انتخابات مته به خشخاش هم نگذاریم اگر کسانی که صلاحیتی ندارند، احزاب کسانی دیگر را جایگزین کنند.
- ما بخش وسیعی از نخبگان جامعه را داریم که تعلقات حزبی ندارند و این ها هم نقش تعیین کننده ای در انتخابات پیش رو دارند و این تکلیف همه ماست که در انتخابات شرکت کنیم.
- همه احزاب ما، علاوه بر انتخابات مجلس در حوزه انتخابات خبرگان رهبری حرف دارند و ما این موضوع را در کف جامعه هم می بینیم که نسبت به انتخابات خبرگان فعالیتها آغاز شده است.
- ماهیت احزاب، بحث ترغیب و ایجابی برای انتخابات است و به نظر بنده فلسفه وجودی یک حزب حضور در انتخابات و حکمرانی در چارچوب مسائل کشور است.
- اگر یک حزبی بگوید؛ انتخابات را تحریم می کنم، از فلسفه خودش دور شده است، به عبارتی دیگر، قهر از صندوق و قهر از مشارکت در هیچ جای دنیا پسندیده نیست.
- در همین اروپا از ۲۸ کشور ۲۲ کشور انتخابات شان تناسبی است و هیچ کس به فکر تحریم انتخابات نیست و ما باید به وظیفه خودمان عمل بکنیم حالا ممکن است موفق بشویم یا نه.
- ما در انتخاب نامزدها باید نگاه تخصصی داشته باشیم و بنا برا ۱۴ کمیسیونی که در مجلس وجود دارد باید افراد را انتخاب کنیم.
- مجلس و دولت به هر میزانی که از علم و تجربه لازم بهره ببرند و کارهایشان به نخبگان سپرده شود، نتیجه بهتری در بحث خدمت رسانی به مردم خواهند داشت.
- باور ما در خانه احزاب همین بود که انتخابات تناسبی در واقع دو اثر می توانست داشته باشد، اول این که احزاب احساس هویت می کنند و دوم احزاب به طرف هم گرایی بیش تر با یک دیگر پیش می روند.
- تناسبی یکی از راهکارهای آوردن قشر خاکستری به پای صندوق های رای بود و می توانست نقش خوبی برای مشارکت گسترده مردم فراهم کند که البته این موضوع در قانون جدید انتخابات هم وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید