اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت حسن روحانی:
هیچکس نفهمید چه کسی پشت بابک زنجانی بود؛ با این روش مبارزه، فساد ریشهکن نمیشود
معاون اول دولت روحانی گفت: هیچکس نفهمید چه کسی پشت بابک زنجانی بود؛ حتی من که آن زمان رئیس مبارزه با مفاسد بودم، متوجه نشدم. آقای زنگنه وزیر نفت متوجه نشدند. اگر ۱۰۰جلسه دادگاه عمومی لازم بود، باید برگزار میشد و افکار عمومی قانع میشدند که دارد مبارزه صورت میگیرد و با هر کس که در این فساد دست داشته است، مبارزه میشود.
اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت حسن روحانی در مراسم بیستویکمین سالگرد تاسیس مجموعه دنیایاقتصاد بهعنوان اولین سخنران به ایراد سخنرانی پرداخت.
به گزارش انتخاب، بخش هایی از اظهارات جهانگیری را در ادامه می خوانید:
- شاید تا یک مقطعی، وقتی تصمیمگیری به تاخیر میافتاد، قابل قبول بود؛ اما الان در مقطعی قرار داریم که استمرار این وضعیت، کشور را وارد بحرانهای بسیار خطرناکی میکند. تصور کنید که اگر همه این چالشها روی هم قرار بگیرد و با هم پیوند بخورد، حل آنها چقدر پیچیده خواهد شد.
- آنچه مهم است اینکه برخی فکر میکنند بهدلیل پیچیده بودن این شرایط، امکان سیاستگذاری اقتصادی و سیاسی از مسوولان سلب شده و کشور از نظر تصمیمگیری به بنبست خورده است. لذا برخی بر مبنای همین فرض قضاوت میکنند و میگویند ما در شرایط بنبست هستیم و راهحلی وجود ندارد.
- اگر به سرعت برای این شرایط تصمیمگیری نشود و به تعویق بیفتد، ادامه این روند میتواند شرایط را دشوارتر و پیچیدهتر کند. بهعنوان یک سیاستگذار و بهعنوان کسی که میخواهد افقی برای کشور ببیند، فکر میکنم امروز مسوولان کشور بهدلیل این چالشها در روزمرگی عجیبی قرار گرفتهاند؛ از یک طرف نمیتوانند برای برونرفت تصمیم بگیرند و از طرف دیگر میدانند تعویق این شرایط، وضعیت را بحرانیتر میکند.
- ما در دورهای موفق شدیم یک برنامه بلندمدت تنظیم کنیم. در دولت آقای خاتمی که برنامه سوم اجرا شد، این برنامه از نظر عملکردی و تدوین در قبل و بعد از انقلاب بدون شک بهترین برنامه کشور بوده است. رشد اقتصادی حدود ۶درصد را در طول برنامه شاهد بودیم.
- بنده در ۵سال پیشبرد برنامه، وزیر صنایع و معادن بودم و شاهد بودم که رشد صنعت به مدت ۵، ۶ سال مستمر دو رقمی بود و رشد سرمایهگذاری صنعت نیز در همین مدت بهطور متوسط حدود ۲۰درصد بود، تورم کاهشی بود و احساس شد که در مجموعه نظام میتوان یک افق بلندمدت ترسیم کرد.»
- درمورد سفر اخیر رئیسجمهور چین به آمریکا و ملاقات با همتای آمریکایی خود؛ او به بایدن گفت که من از یک کشور در حال توسعه به اینجا آمدهام و با شما بهعنوان رئیسجمهور یک کشور توسعهیافته میخواهم مذاکره کنم و هرچه به پیشرفت کشور لطمه میزند، دنبال نمیکنم. این در حالی است که چین دومین قدرت اقتصادی دنیا است.
- مهمترین سوال این است که نقطه شروع اصلاحات و اقدامات اقتصادی که قرار است آغاز شود و بر چالشها غلبه شود، کجاست؟ به نظر من نمیتوانیم از بخش اقتصاد شروع کنیم و این بخش قادر نیست که با این چالشها مقابله کند؛ لذا هیچ تصمیمگیری درباره هیچکدام از این مسائل نخواهیم داشت. مسائل پیرامونی اقتصاد تعیینکننده است و باید دید که سیاست چه بخشی از بار را میتواند از دوش اقتصاد بردارد. سیاست خارجی چه عایدی برای اقتصاد دارد؟ و مسائل فرهنگی و اجتماعی چه بخشی از این بار را میتواند تحمل کند؟
- این برای یک حکومت و یک نظام آرمانی خیلی زشت است. فرمان رهبری برای مبارزه با فساد سال۱۳۸۰ صادر شد. اتفاقا فرمان بسیار قوی است. فکر میکنم در سال۹۹ در جلسهای که با آقای رئیسی بهعنوان رئیسقوه قضائیه راجع به پیشگیری از مفاسد برگزار شده بود، من عرض کردم که حدود ۲۰سال از صدور فرمان مبارزه با فساد رهبری میگذرد در این دو دهه آیا فساد کمتر شده یا بیشتر شده است؟ آیا حجم فساد بزرگتر شده یا کوچکتر؟ آیا تعداد مفسدین بزرگ کم شده است یا زیاد؟ حتما تمام این آمار افزایش یافته است. چرا آسیبشناسی دقیق نداشته باشیم. چه روشی پیش گرفتیم که منجر به این شد که بهرغم اراده جدی در مبارزه با فساد، روز به روز اخبار این حوزه، مردم را بیاعتمادتر کند.»
- از نظر من یکی از دلایل این است که فساد به حربه سیاسی تبدیل شد. آنجا که نباید مبارزه میشد و قبول نداشتند، مبارزه نمیکردند؛ اما آنجا که باید به کسی انگ میزدند، در رسانهها منعکس میشد که فلان شخص، خودش و اطرافیانش فاسد هستند.
- یکی از این سمبلهای فساد داستان بابک زنجانی است. من در دوران معاون اولی میگفتم که این بزرگترین فساد قرن و بزرگترین فساد تاریخ است. برخی بزرگان از من انتقاد کردند که چرا این حرف را زدم. اما من گفتم که همینگونه است.
- ۲.۷میلیارد دلار به بابک زنجانی پول نفت داده شد که بیش از یک میلیارد دلار آن نقد بود. البته عدد بزرگتر از این است؛ بابک زنجانی محاکمه شد و حکم اعدام به او دادند. من آن زمان با همه مسوولان بالاتر از خودم مذاکره کردم که برای ما بهعنوان دولت مهم است که این ۲.۷میلیارد دلار برگردد. این پول تکتک ملت است و باید مشخص شود که چه کسی پشت بابک زنجانی بوده است.
- هیچکس نفهمید چه کسی پشت بابک زنجانی بود؛ حتی من که آن زمان رئیس مبارزه با مفاسد بودم، متوجه نشدم. آقای زنگنه وزیر نفت متوجه نشدند. اگر ۱۰۰جلسه دادگاه عمومی لازم بود، باید برگزار میشد و افکار عمومی قانع میشدند که دارد مبارزه صورت میگیرد و با هر کس که در این فساد دست داشته است، مبارزه میشود.
- مساله بابک زنجانی بهگونهای شده که انگار یک تیم مسلح به جایی حمله کرده و ۲.۷میلیارد برداشته است. اما درواقع این پول را به او دادند. به نظر من با این روش مبارزه، فساد ریشهکن نمیشود.
- این کشور جاذبه و امکانات دارد اما وقتی آمریکا تحریم میکند، چین اولین کشوری است که همکاریهایش با ایران را قطع میکند. مگر در قرارداد توتال پیشبینی نشد که اگر توتال رفت با رهبری شرکت چینی قرارداد ادامه پیدا کند؛ اما چین گفت ادامه نمیدهد. مگر رئیسجمهور چین وقتی به ایران آمد اصرار نکرد که راهآهن تهران-مشهد حتما در همان سفر امضا شود؛ اما به محض خروج ترامپ از برجام، آن پروژه جزو اولین پروژههایی بود که کنار گذاشته شد.
- من بر اساس تجربه خودم با اطمینان میگویم با اتکا به منابع انسانی و سرمایه اجتماعی ایران میتوان از چالشها عبور کرد، ایران را میتوان توسعه داد، به بخش خصوصی باید اعتماد کرد؛ اگر فرصت برای بخش خصوصی فراهم شود، میتواند راههای دشواری را طی کند.
استاد مبارزه با فساد ! بهتر بود اول از برادرت شروع میکردی !!!