کمال خرازی:
احتمال ایجاد گشایشهای جدیدی میان ایران و غرب وجود دارد؛ گرچه تفاوتهایی در رویکردهای نامزدها وجود دارد؛ اما راهبرد واحد را رهبر انقلاب تعیین میکنند
کمال خرازی گفت: احتمال دارد گشایشهای جدیدی میان ایران و کشورهای غربی به وجود آید، البته، برخی تفاوتها در رویکرد دو نامزد (پزشکیان/ جلیلی) وجود خواهد داشت، اما از نظر راهبرد، راهبرد واحدی را دنبال خواهند کرد، زیرا راهبردها را رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند.
سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در مصاحبه با یک روزنامه انگلیسی درباره مسائل مختلف بینالمللی اظهارنظر کرد.
به گزارش ایسنا، بخشهایی از گفت و گوی کمال خرازی با فایننشال تایمز را در ادامه می خوانید:
- احتمال دارد گشایشهای جدیدی میان ایران و کشورهای غربی به وجود آید، مشروط بر آنکه کشورهای غربی سیاستهای کنونی خود را رها کرده، بر مبنای شرایط برابر و احترام متقابل با ایران تعامل کنند.
- البته، برخی تفاوتها در رویکرد دو نامزد (پزشکیان/ جلیلی) وجود خواهد داشت، اما از نظر راهبرد، راهبرد واحدی را دنبال خواهند کرد، زیرا راهبردها را رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند.
- نیازی به یک توافق جدید نیست، برجام همچنان قابل اجراست، به شرط آنکه آمریکا به این توافق برگردد و در آن صورت، ما آماده خواهیم بود به تعهداتمان بازگردیم.
- ما آمادگی مقاومت در برابر هرگونه فشاری را داریم. آمریکاییها حتی پیش از آغاز مذاکرات برجام نیز متوجه شدند که فشار بر ایران، کارایی ندارد. بنابراین باز هم آنها باید بدانند که فشار بر ایران کارساز نیست.
- گفتگوی مستقیم (با آمریکا) از دستور کار ما خارج است، زیرا ما آمریکا را آماده گفتوگو بر مبنای شرایط برابر و احترام متقابل نمیبینیم.
- ما با سایر کشورهای غربی گفتوگوهای مستقیم داشتهایم و آمادهایم گفتگو با آنها را ادامه دهیم اما آمریکا همواره سیاست فشار و قلدری را دنبال کرده که نتیجهای در بر نداشته است.
- در صورت وقوع یک جنگ تمامعیار، حزبالله در واکنش و دفاع به اندازه کافی قدرتمند است و نتیجه آن یک شکست سخت برای اسرائیل خواهد بود. در این صورت همه مردم لبنان، کشورهای عربی و اعضای محور مقاومت از لبنان در برابر رژیم اسرائیل حمایت خواهند کرد. به هر حال، احتمال گسترش جنگ به کل منطقه وجود دارد و در آن صورت، همه کشورها از جمله ایران درگیر جنگ خواهند شد و ما گزینهای جز آن نخواهیم داشت که به هر طریق از حزب الله حمایت کنیم. البته گسترش جنگ به نفع هیچکس نیست، نه ایران و نه آمریکا.
- ما طرفدار گسترش جنگ نیستیم، همانطور که آمریکاییها هم نیستند. بنابراین، آنها باید به رژیم اسرائیل فشار بیاورند تا این جنگ را متوقف کند.
- اگر کشورهای غربی با استفاده از سازوکار ماشه، قطعنامههای پیشین شورای امنیت [تحریمها] را برگردانند، من پیشبینی میکنم که ایران متقابلا واکنش شدیدی در قالب تغییر راهبرد هستهای خود نشان خواهد داد. ایران متناسب با واکنش کشورهای غربی، درباره دکترین هستهای خود تصمیماتی خواهد گرفت. یعنی تغییر دکترین هستهای ما بستگی به واکنش دیگران دارد. ما تا کنون تصمیم نگرفتهایم در غنیسازی از ۶۰ درصد فراتر برویم، بلکه سعی کردهایم با استفاده از ماشینهای مختلف سانتریفیوژ و تنظیمات مختلف آنها، تجربه خود را گسترش دهیم.
- با این حال، بر اساس فتوای مقام معظم رهبری، خواهان ساخت سلاح هستهای نیستیم. اما اگر موجودیت ایران تهدید شود، طبیعی است که باید دکترین هستهای خود را تغییر دهیم.
- ما برای مذاکره غیرمستقیم با آمریکا آمادگی داریم، مشروط بر اینکه به بازگشت آمریکا به برجام منجر شود.
- ما صرف نظر از اینکه چه کسی در آمریکا پیروز میشود، همان سیاست قبلی را ادامه خواهیم داد.
- ما قبلا تجربه آقای ترامپ را داشتهایم و او باید درک کند که فشار بر ایران کارساز نیست.
- سطح مشارکت مهم است، اما اگر همانند اروپا سطح مشارکت به اندازه کافی بالا نباشد، به این معنا نیست که باید سیاستهایش را تغییر دهد.
- به طور کلی، مردم ایران از نظام حمایت میکنند، اما به دلیل فشارهای اقتصادی کنونی، مشارکت آنها در انتخابات کاهش یافته است. اما امیدواریم با سیاستهای اتخاذ شده، از فشارها کاسته شود و به مشارکت بیشتر مردم منجر گردد.
- هیچ مانعی برای معامله تسلیحاتی بین ایران و روسیه وجود ندارد و قرار است به زودی یک توافق جامع همکاری راهبردی با آنها امضا کنیم. در مورد فروش پهپاد به روسیه، ما قبل از شروع جنگ اوکراین معاملاتی داشتیم. اتهام ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ درست نیست. ما در جنگ بین روسیه و اوکراین بیطرف بودهایم، زیرا اساساً از حمله به کشورهای دیگر حمایت نمیکنیم.
- من چنین گزارشهایی را تایید نمیکنم اما حتی اگر چنین همکاریهایی بین ایران و روسیه وجود داشته باشد، به این معنا نیست که مسئولیت استفاده از آنچه آنها تولید و استفاده میکنند، بر عهده ایران است.
- هیچ مانعی برای آن که ایران از روسیه جتهای جنگنده بخرد، وجود ندارد و ما در حال مذاکره با آنها هستیم.
- روابط در حال توسعه است و خیلی بهتر از قبل شده است. ملاقاتهایی صورت گرفته و در مراسم حج آنها خیلی خوب همکاری کردند. حتی ایرانیانی که در حج هستند توانستند در انتخابات ریاست جمهوری کنونی شرکت کنند.
- چرا ایران باید حوثیها (انصارالله) را تحت فشار بگذارد؟ آنها کار خود را در حمایت از فلسطینیها انجام میدهند و این حق آنهاست که این کار را انجام دهند. هیچ راهی برای تحت فشار قرار دادن آنها برای توقف کاری که انجام میدهند وجود ندارد. این تصمیم خودشان است که این کار را انجام دهند.
- ممکن است تا حدودی روی آنها نفوذ داشته باشیم اما سؤال این است که از آن نفوذ کجا استفاده کنیم. استفاده از هرگونه نفوذ بر اعضای محور مقاومت باید بر اساس یک راهبرد باشد. در حالی که اسرائیلیها و آمریکاییها علیه منافع ما در منطقه کار میکنند، نیازی نیست از نفوذمان بر آنها استفاده کنیم.
- هیچ تغییر عمدهای در زمینه حضور ما پدید نیامده است. ما آنجا هستیم، زیرا دولت سوریه از ما دعوت کرده است که آنجا باشیم و آنها به ما نیاز دارند که برای حمایت از آنها آنجا باشیم.
- ممکن است بسته به تغییر موضع طرف دیگر، تعدیل شود. اگر آنها تصمیم به همکاری بگیرند ما آماده همکاری هستیم.
دیدگاه تان را بنویسید