نمونههایی از تبعیض مثبت پس از انقلاب اسلامی به روایت روزنامه اعتماد
روزنامه اعتماد با اشاره به جنجالها پس از اظهارات ظریف مبنی بر تبعیض مثبت برای زنان و اقلیتها در چینش کابینه، نمونههای این نوع تبعیض در کشور پس از انقلاب را نام برده است.
روزنامه اعتماد با اشاره به جنجالها پس از اظهارات ظریف مبنی بر تبعیض مثبت برای زنان و اقلیتها در چینش کابینه، نمونههای این نوع تبعیض در کشور پس از انقلاب را نام برده است.
به گزارش اعتماد، در این بخش از گزارش آمده است:
بر اساس تعریف جیووانی کالوس، در کتاب تبعیضمثبت (۲۰۰۴) این موضوع ابزاری کلیدی در سیاستگذاریهای جبرانکننده تفاوت میان گروهها است. بر اساس این تعریف، این ابزار کمک میکند تا به برابری بیشتر میان گروهها برسیم یا شانس برابری برای محرومترین اعضای گروههای مختلف ایجاد کنیم و درنتیجه به محض آنکه گروه محروم از موقعیت محرومیت خارج شد، به کنار گذاشته شود.
علاوه بر این تبعیض مثبت، تخصیص سهمیه یا تبعیض جبرانی در تجربههای تقنینی و مدیریتی بعد از انقلاب به کرات ثبت شده است. بهطور مثال با شروع جنگ بین ایران و عراق سهمیههایی برای ایثارگران در امور استخدامی و آموزشی وضع شد که تا امروز هم باقی است. نمونه روشن این اقدام در سالهای اخیر مصوبه مجلس یازدهم در استخدام رسمی فرزندان ایثارگران است که در مجلس اصولگرای یازدهم ذیل مدیریت محمدباقر قالیباف تصویب و اجرایی شد .
اساس وضع این سهمیهها برای جبران فداکاریها و ایثارگریهای رزمندگان و خانوادههای آنها و جانفشانی و محروم بودن از سیر عادی پیشرفت در جامعه است و به اشکال مختلف در کشورهای دیگر نیز وجود دارند.
معمولا زمانی از تبعیض مثبت در جوامعی که به دنبال توجه به حقوق شهروندی هستند، استفاده میشود که فرصت برابر در مسیری که افراد تا به این نقطه رسیدند، وجود نداشته است. نمونه قابل توجهی که در همین کشور ما اجرا شده مربوط به کنکور به عنوان آزمون ورود به تحصیلات عالی است که سهمیه مناطق محروم برای افراد در نظر میگیرند. یعنی از آنجا که نتوانستند فرصتی برابر برای مردم در حوزه آموزش ایجاد کنند و امکانات برابر نبوده است؛ از این طریق تلاشی برای جبران آن انجام میدهند.
دیدگاه تان را بنویسید