پیام خاص بازگشت ظریف به دولت برای دلواپسان داخلی
بازگشت آقای ظریف این پیام را مخابره میکند که با وجود نقدهایی که به برجام وجود داشته و دارد و گفته میشد که برجام در واقع ایراداتی داشته است اما کلیت این موضوع کنار گذاشته نشده است. اگرچه سمت جدید ایشان ارتباطی با دستگاه دیپلماسی ندارد اما این پیام را به درون کشور میرساند که عملکرد آقایان ظریف و عراقچی در زمان برجام به گونهای منفی و نامطلوب نبوده است که از سیاست کنار گذاشته شوند.
حدیث روشنی- امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که بازگشت محمدجواد ظریف به عنوان زوج دیپلماتیک آقای عراقچی در مذاکرات هستهای آنهم در شرایط فعلی حامل پیام یا سیگنال خاصی در داخل یا برای طرفهای اروپایی خواهد بود؟ گفت: این موضوع را باید از دو منظر تحلیل کرد؛ تحلیل اول مربوط به سیگنالهای داخلی این بازگشت است. جدای از اینکه آقای عراقچی به عنوان مذاکرهکننده ارشد و معاون سیاسی آقای ظریف در دولتهای پیشین بودند، اکنون ایشان به عنوان وزیر امور خارجه معرفی شده است. بازگشت آقای ظریف این پیام را مخابره میکند که با وجود نقدهایی که به برجام وجود داشته و دارد و گفته میشد که برجام در واقع ایراداتی داشته است اما کلیت این موضوع کنار گذاشته نشده است. اگرچه سمت جدید ایشان ارتباطی با دستگاه دیپلماسی ندارد اما این پیام را به درون کشور میرساند که عملکرد آقایان ظریف و عراقچی در زمان برجام به گونهای منفی و نامطلوب نبوده است که از سیاست کنار گذاشته شوند.
به گزارش روزنامه اعتماد بخش هایی از گفت و گوی ابوالفتح را در ادامه می خوانید:
- این پیامی است به مخالفین سرسخت داخلی برجام. از این مخالفان تحت عنوان دلواپسان یاد میشود. در واقع این پیام را میدهد که آقای عراقچی تا اندازهای مورد تایید است که حضورشان در این سمت توسط رهبر انقلاب نیز تایید شده است. همه میدانند که تعدادی از وزارتخانهها هستند که نظر رهبر انقلاب در این وزارتخانه دارای اهمیت است.
- ایشان نیز در سخنرانی اخیرشان این موضوع را عنوان کردند که تعدادی از وزرا را تایید کردند و تعدادی از وزرا را تاکید کردند و تعدادی را نیز نمیشناختند. به نظر میرسد آقای عراقچی جزو وزرای مورد تایید رهبری هستند یا مورد تاکید. آقای عراقچی شخصیت ناشناختهای برای رهبری نیستند. بنابراین اینکه یکی از افراد کلیدی مذاکرات برجام برای وزارت خارجه انتخاب میشوند برای داخل حاوی پیامهایی است. اما برای خارج خیلی حائز اهمیت نیست. مقامات خارجی وزیر امور خارجه را میشناسند.
- اینکه اکنون محمدجواد ظریف یعنی وزیر امور خارجه سابق در چه سمتی منصوب شده است آن هم در سمتی غیردیپلماتیک برای طرفهای خارجی ما اهمیتی ندارد. اگر ایشان دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند یا حتی وزیر دفاع میشدند این امکان وجود داشت که حامل پیامهایی نیز برای کشورهای مرتبط باشد. اما سمت معاونت راهبردی ریاستجمهوری ارتباطی به مسائل دیپلماتیک ندارد. در خارج از کشور خیلی مهم نیست که آقای ظریف در چه سمتی هستند. آقای عراقچی و دستگاه دیپلماسی را میشناسند.
- کسانی که با موضوع هستهای ایران سر و کار داشتند میدانستند فارغ ازاینکه آقای امیرعبداللهیان و حتی آقای علی باقری اگر مخالف برجام هم نبودند موافق این توافق هم نبودند؛ سیاست خارجی توسط نهاد شورای عالی امنیت ملی ریلگذاری میشود. بنابراین برای این کشورها خیلی اهمیتی نداشت که آقای امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه باشد یا آقای ظریف یا آقای عراقچی. از این جهت نیز برای خارجیها تفاوتی ندارد. مهم این است که رویکرد دستگاه دیپلماسی ما در دولت جدید و با وزیر امور خارجه جدید چه خواهد بود.
- اکنون به نظر میرسد رویکرد وزیر امور خارجه دولت چهاردهم با وزرای پیشین تفاوت ماهوی ندارد. حتی در زمان وزارت آقای امیرعبداللهیان نیز تفاوتی نداشت چه رسد به آقای عراقچی. به این دلیل که مقامات خارجی میدانند وزیر امور خارجه مجری نهادهای تصمیمساز است و خود تصمیمگیرنده نیست. بنابراین پیام داخلی بازگشت آقای ظریف به دولت دارای اهمیت بسیاری است، اما در خارج این موضوع اهمیتی ندارد. ایشان به سمتی منصوب شدهاند که در حوزه بینالملل شناختهشده نیستند. مگر اینکه شاهد اظهاراتی از طرف آقای ظریف به عنوان معاون رییسجمهور باشیم که این دیدگاه را تایید یا تکذیب کند.
دیدگاه تان را بنویسید