آغوش آمریکا برای مذاکره با ایران باز نیست؛ باید الگوی رفتاری و گفتاری جمهوری اسلامی تغییر کند
سعید شریعتی تاکید کرد: اینگونه نیست که فردا ایران تصمیم به برقراری رابطه بگیرد و امریکا با شور و شوق این رابطه را برقرار و آغوش خود را به روی ایران باز کند.طبیعی است که اگر قرار باشد یک ارتباط سازنده و برابر بین دو کشور ایجاد شود، باید تغییراتی در الگوی رفتاری یا گفتمانی یا ساختاری جمهوری اسلامی رخ دهد.
روزنامه اعتماد با سعید شریعتی، فعال سیاسی اصلاحطلب گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛
- زمان تغییر در دکترین راهبردی ایران فرا رسیده است و ایران باید ذیل کشورهای مشمول تحریم و محدودیت در شمار کشورهای کنشگر در مناسبات پویای جهانی قرار بگیرد.
- برخلاف بسیاری از تحلیلگران که موضوع برقراری یا عدم برقراری رابطه با امریکا را مرتبط با اراده و خواسته جمهوری اسلامی ایران میدانند، معتقدم مانع اصلی در برقراری رابطه، استراتژی و سیاستهای کلان ایالات متحده امریکاست. به عبارت روشنتر، اینگونه نیست که اراده برقراری رابطه با امریکا در ایران وجود نداشته باشد، بنابراین رابطهای شکل نگیرد، بلکه این امریکاست که موانعی جدی پیش روی برقراری رابطه قرار میدهد. همانطور که در آغاز قطع رابطه با امریکا در سال 59 این امریکا بود که رابطهاش را با ایران قطع کرد، طی سالهای اخیر هم بهرغم رخدادهای بزرگ و کوچکی که در این مسیر شکل گرفته، ایالات متحده است که به هر دلیلی تمایلی به برقراری رابطه با ایران نشان نمیدهد.
- اینگونه نیست که فردا ایران تصمیم به برقراری رابطه بگیرد و امریکا با شور و شوق این رابطه را برقرار و آغوش خود را به روی ایران باز کند. دلیل عدم برقراری رابطه برابر، سازنده و عادلانه میان دو کشور این است که امریکا مایل نیست چنین شکل و صورتی از رابطه را برقرار کند.
- در واقع الگوی فکری، اندیشهای و ساختاری جمهوری اسلامی ایران در تضاد با رویکردی است که امریکا در مناسبات جهانی میپسندد، طبیعی است که اگر قرار باشد یک ارتباط سازنده و برابر بین دو کشور ایجاد شود، باید تغییراتی در الگوی رفتاری یا گفتمانی یا ساختاری جمهوری اسلامی رخ دهد.
- متوجه نمیشوم که این همه فشار از سوی نخبگان و تحلیلگران ایرانی به حاکمیت جمهوری اسلامی برای برقراری رابطه با امریکا چه معنا و مفهومی دارد؟ اساسا تصور کنید ایران فردا اعلام کند به دنبال برقراری رابطه با امریکاست! آیا همه مسائل حل میشود؟ قطعا خیر؛ اگر ایران میخواهد امریکا را متقاعد کند تعاملی با ایران مانند سایر کشورها برقرار کند، باید ببیند چه مقدماتی را باید فراهم کند. امریکا حاضر به ایجاد یک رابطه عادلانه و سازنده نیست.
- عدهای معتقدند ایران برای اینکه منافع ملی خود را تامین کند باید استانداردهای یک کشور فعال و مورد اعتماد جامعه جهانی را در خود نهادینه کند. از نظر امریکا شاید لازم باشد ایران در برخی سیاستهای خود تجدیدنظر کرده و تغییراتی در حوزه سیاست خارجی، سیاستهای منطقهای، مسائل هستهای و...ایجاد کند تا امریکا، ایران را از لیست کشورهای بهزعم خود نامطلوب خارج کند. اینگونه است که امریکا در گام نخست تحریمها را برداشته و پس از آن به سمت یک تعامل ایجابی و اثباتی و سازنده گام برخواهد داشت.
- به سود منافع ملی ما و آینده ایران است که پس از 45 سال، دکترین منافع ملی خود را به گونهای تعریف کند که از شمول کشورهای تحت تحریم خارج شود. استانداردهایی را اعمال کند که نهایتا منجر به بازشناسایی ایران به عنوان یک بازیگر موثر و فعال و دارای نقش قوام یافته شود.
دیدگاه تان را بنویسید