همه چیز درباره احمد الشرع یا جولانی؛ از زندگی در منطقه گرانقیمت دمشق تا پیوستن به داعش
علی آهنگر نوشت: احمد الشرع یا همان محمد جولانی در دمشق در منطقه گرانقیمت و مجلل المزه سکونت داشت. پدرش خانهای در طبقه دهم یک مجتمع مسکونی بسیار لوکس خریداری کرده بود. احمد در این منطقه که کاخ ریاست جمهوری معروف سوریه، بسیاری از وزارتخانهها، دانشگاهها، مراکز دولتی، سفارتخانههای خارجی و هتلهای گرانقیمت در آن قرار دارند، رشد و نمو یافت. در اینجا به مدرسه رفت و در دانشگاه هنر به تحصیل رسانه پرداخت.
«احمد الشرع مردی از تبار زمین سیاست و نفت» عنوان یادداشت روزنامه اعتماد به قلم علی آهنگر است که در آن آمده: محمد جولانی که نام واقعیاش احمد الشرع است، در سال ۱۹۸۲ در ریاض عربستان سعودی به دنیا آمد. اکنون ۴۱ تا ۴۲ سال سن دارد. پدرش حسین الشرع زاده ۱۹۴۶ در بلندیهای جولان سوریه است. پدر، پدربزرگ و عموهایش از بزرگترین زمینداران شهر فیق در بلندیهای جولان بودند. خانواده پدری او علیه قیمومیت فرانسه بر سوریه از سال ۱۹۲۰ مبارزه کردند. پس از استقلال سوریه از قیمومیت فرانسه، حسین الشرع به جنبش ناسیونالیستی ناصری و اتحاد سوریه با مصر پیوست. پس از روی کار آمدن حزب بعث در سوریه و اختلاف بین مصر و جمهوری جدید سوریه، حسین الشرع که هنوز دانشآموز بود، دستگیر و زندانی شد.
خانواده او در کنار دیگر ساکنان جولان، پس از اشغال این منطقه در جنگ شش روزه ۱۹۶۷ از جولان آواره شده بودند. حسینالشرع راهی دمشق شد و در آنجا به مدرسه رفت و به فعالیتهای سیاسی خود ادامه داد. در سال ۱۹۷۱ او از زندان گریخت و برای ادامه تحصیل به بغداد رفت. در بغداد راهی دانشگاه شد و در رشته اقتصاد تحصیل کرد. در سال ۱۹۷۹ در قراردادی با شرکت آرامکو به صنعت نفت عربستان سعودی پیوست و تا ۱۹۸۷ در ریاض ماند. پسرش احمد الشرع در این زمان و در سال ۱۹۸۲ در ریاض زاده شد. در ۱۹۸۷ حسین الشرع به سوریه و دمشق بازگشت و مشاور نفتی محمود الزعبی، نخستوزیر وقت سوریه شد که تا سال ۲۰۰۰ ادامه داشت. در این زمانها یعنی از سال ۱۹۸۴ فاروق الشرع وزیر خارجه حافظ اسد و کشور سوریه بود.
فاروقالشرع یکی از طولانیترین دوران وزارت خارجه در جهان را به نام خود رقم زد و تا سال ۲۰۰۶ یعنی به مدت ۲۲ سال وزیر خارجه سوریه بود و از آن پس تا سال ۲۰۱۴ معاون رییس جمهور بشار اسد شد. این فاروق الشرع پسر عموی حسین الشرع، پدر محمد جولانی بود. حسین الشرع در سالهای خدمتش در آرامکو عربستان، چندین عنوان کتاب در زمینه نفت و اقتصاد به رشته تحریر درآورد. کتابهایی که درباره اوپک، بازار نفت و اقتصاد انرژی در خاورمیانه و عربستان مطالبی داشتند.
«نفت و توسعه همهجانبه در جهان عرب»، « توسعه اقتصادی در عربستان» و «اقتصاد عربستان» از جمله تالیفات مهندس نفت، حسین الشرع، پدر محمد جولانی هستند. احمد الشرع یا همان محمد جولانی در دمشق در منطقه گرانقیمت و مجلل المزه سکونت داشت. پدرش خانهای در طبقه دهم یک مجتمع مسکونی بسیار لوکس خریداری کرده بود. احمد در این منطقه که کاخ ریاست جمهوری معروف سوریه، بسیاری از وزارتخانهها، دانشگاهها، مراکز دولتی، سفارتخانههای خارجی و هتلهای گرانقیمت در آن قرار دارند، رشد و نمو یافت. در اینجا به مدرسه رفت و در دانشگاه هنر به تحصیل رسانه پرداخت.
در سال ۲۰۰۳ و با شروع تهاجم نظامی آمریکا و ائتلاف غرب به عراق، او برای مبارزه با آمریکا به عراق رفت. در آنجا به القاعده عراق پیوست و به مدت 3سال جنگید. نیروهای آمریکایی او را در ۲۰۰۶ دستگیر و تا ۲۰۱۱ در عراق زندانی کردند. آزادی او همزمان با بهار عربی و التهابها در سوریه بود. ابومصعب زرقاوی با بودجه کافی او را به سوریه فرستاد تا جبهه النصره، شاخه سوری القاعده را بنیان نهد. او در استان ادلب، در شمال غربی سوریه برای خود و تاسیس گروهش پایگاه مستحکمی ایجاد کرد. در این زمان بین او و ابوبکر بغدادی که بعد از کشته شدن زرقاوی به ریاست القاعده رسیده بود، اختلاف پیش آمد و او به ایمن ظواهری، رهبر داعش پیوست. چندی بعد بیعتش را از او نیز گرفت و خود رأسا گروه تحریرالشام را متشکل از گروههای جهادی متعدد در سال ۲۰۱۷ به وجود آورد.
احمد الشرع اکنون نام ابومحمد الجولانی را از خود زدوده و نام احمد الشرع را دوباره در رسانهها جاری کرد. او اکنون لباس نظامیاش را نیز از تن به در آورد، کت و شلوار پوشید و به عنوان یک تجصیلکرده رسانه، بازار خود را در میان رسانهها و افکار عمومی باز میکند. احمد الشرع که از حمایت آشکار ترکیه و قطر در طول مبارزاتش در استان ادلب برخوردار بود، اکنون با حمایت همین کشورها میخواهد خود را به عنوان رییس جمهور آینده سوریه در ذهنها جا بیندازد. باید صبر کرد و دید موضع او درباره اشغال باقیمانده بلندیهای جولان از سوی اسراییل که سرزمین پدری اوست، چه میشود؟ نیز باید صبر کرد و دید با حزب دموکراتیک سوریه که با حمایت آمریکا شرق فرات را در اختیار دارند و هیچ تمایلی به فرو گذاشتن سلاح خود ندارند، چه معاملهای میکند؟ همچنین لاذقیه و طرطوس میدان دیگر آزمون اوست که با علویان دست به گریبان میشود.
دیدگاه تان را بنویسید