انتخابات میاندورهای مجلس دوازدهم؛ چالشها و راهکارها
پس از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور در تاریخ 15 تیر 1403، وی به عنوان نماینده تبریز، نخستین نماینده مجلس دوازدهم لقب گرفت که به سرعت از خانه ملت به پاستور رفت.
پس از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور در تاریخ 15 تیر 1403، وی به عنوان نماینده تبریز، نخستین نماینده مجلس دوازدهم لقب گرفت که به سرعت از خانه ملت به پاستور رفت. این تغییرات، با استعفای برخی دیگر از نمایندگان برای تصدی سمتهای وزارتی و اجرایی همراه شد و در نتیجه، چهار حوزه انتخابیه «بندر انزلی»، «نقده و اشنویه»، «بستان آباد» و «بندرعباس» به همراه حوزه انتخابیه تبریز، فاقد نماینده باقی ماندند. این وضعیت ضرورت برگزاری انتخابات میاندورهای برای تکمیل کرسیهای خالی مجلس دوازدهم در سه سال آینده را بیشتر کرده است.
موانع قانونی برگزاری انتخابات
ستاد انتخابات کشور در نخستین جلسه خود اعلام کرد که برای برگزاری انتخابات میاندورهای در حوزههای فاقد نماینده، نیاز به رفع برخی مسائل قانونی وجود دارد. طبق ماده 32 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، داوطلبانی که قصد نامزدی در انتخابات میاندورهای دارند، باید حداقل 6 ماه پیش از ثبتنام از سمتهای خود استعفا کنند. بدین ترتیب، داوطلبانی که در سمتهای اجرایی مشغول به کار هستند، باید تا تاریخ 24 مرداد 1403 از سمت خود کنارهگیری میکردند.
در حال حاضر، تنها حوزه انتخابیه «تبریز، آذرشهر و اسکو» شرایط قانونی لازم برای برگزاری انتخابات میاندورهای را دارد. در حالی که مهلت استعفا در سایر حوزهها گذشته و به همین دلیل، انتخابات در آنها ممکن نیست. این امر منجر به باقی ماندن بندر انزلی، نقده و اشنویه، بستان آباد و بندرعباس بدون نماینده شده است.
طرح دو فوریتی مجلس و چالشهای آن
برای حل مشکل قانونی برگزاری انتخابات در سایر حوزهها، برخی نمایندگان مجلس طرح دوفوریتی را برای اصلاح مهلت استعفا پیشنهاد دادند. این طرح شامل تمدید مهلت استعفا برای داوطلبان نامزدی تا پایان مهلت پیشثبتنام، یعنی تا تاریخ 13 آذر 1403 بود. اما این طرح در جلسه روز یکشنبه 27 آبان در مجلس شورای اسلامی با مخالفت روبهرو شد و تصویب نشد.
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی، درباره احتمال تعویق انتخابات دوره هفتم شوراهای شهر و روستا گفت: علیرغم اعلام تاریخ برگزاری این انتخابات توسط وزارت کشور برای 30 خرداد، زمان اعلامی قطعی نیست و تعیین زمان برگزاری بر عهده مجلس است.
وی همچنین به محدودیتهای قانونی برای برگزاری انتخابات میاندورهای در چهار حوزه انتخابیه اشاره کرد و افزود: با توجه به ماده 32 قانون انتخابات، امکان برگزاری انتخابات در بندرعباس، بندرانزلی، نقده و بستان آباد عملاً وجود ندارد. جوکار تصریح کرد که پیشنهاد مجلس برای حل این مشکل، تعویق زمان برگزاری انتخابات شوراها با هماهنگی وزارت کشور است تا امکان ثبتنام برای همه داوطلبان شرکت در انتخابات میاندورهای مجلس فراهم شود.
رئیس کمیسیون شوراها مجلس، در پایان یادآور شد که در نهایت این نمایندگان مجلس هستند که باید در جلسات صحن به تعویق یا عدم تعویق دوره هفتم انتخابات شوراهای شهر و روستا تعیین تکلیف کنند.
دیدگاه تان را بنویسید