بزرگداشت محمدعلی موحد
آدمی که یک اثر هنری است
مراسم بزرگداشت محمدعلی موحد به پاس هفت دهه خدمات فرهنگی و ادبی این چهره پیشکسوت در دانشگاه تهران آغاز شد.
اعتمادآنلاین| در مراسم بزرگداشت این مولاناشناس و شمسشناس که با نوای نی آغاز شد، پیامی ویدئویی از مصطفی ملکیان برای حاضران پخش شد که در آن درباره ویژگیهای شخصیتی محمدعلی موحد سخن گفت.
ملکیان در این پیام اظهار کرد: بدون سر سوزن مبالغهای اسنادی مانند دکتر محمدعلی موحد نیافتم. ویژگیهای اخلاقیای در استاد موحد وجود دارد که اگر یکی از این ویژگیها در کسی باشد باید از این نصیب خدای متعال شاد باشد. یک ملاقات کافی است تا به ویژگیهای اخلاقی او پی ببریم.
این استاد دانشگاه با اشاره به شخصیت علمی و فرهنگی موحد گفت: استاد موحد در عین اینکه جامعالاطراف است در همه آنها متخصصانه سخن گفته است؛ در عین جامعالاطرافی نوعی علامگی در او وجود دارد. او در هیچکدام از حوزهها قلم نزده الا اینکه متخصصانه سخن گفته باشد.
ملکیان خاطرنشان کرد: محمدعلی موحد نظیر خواجه نصیرالدین طوسی است و در هر حوزهای متخصص است. او با طبع مقالات شمس، شمس را به جهانیان معرفی کرد و شمسشناسی و مولویشناسی را دستخوش تحول کرده است.
او ویژگی دیگر موحد را روشنفکری او عنوان و بیان کرد: او برخلاف روشنفکران دیگر که به سنت پشت کردهاند نه تنها به سنت فرهنگی پشت نکرده بلکه به دنبال بازخوانی فرهنگی است. ویژگی دیگر او سختکوشی اوست. روشنفکران اندکی که به رفاه میرسند زندگی راحتطلبانهای را پیش میگیرند و از مساعی اولیه خود ارتزاق میکنند، اما استاد موحد از روشنفکران سختکوش است.
مصطفی ملکیان با اشاره به سخنان زندهیاد داریوش شایگان گفت: شایگان میگفت جامعه بر چهار رکن محققان و دانشگاهیان، بروکراتها، رجل سیاسی و روشنفکران است و علت آشفتگی جوامع این است که این چهار رکن را ندارند. در جوامع سنتی که این رکنها وجود نداشت اما در عین حال ثبات داشتند و تلاطمها را پشت سر میگذاشتند، فرزانگانی وجود داشتند که نه روشنفکر بودند نه رجل سیاسی و نه دانشگاهی. این چهار گروه حل مسئله میکنند اما فرزانگان خود حلِ مسئله هستند. این شأن چهارم را کسانی که ارتباط نزدیکی با محمدعلی موحد دارند درمییابند.
او در پایان گفت: دکتر محمدعلی موحد از خود یک اثر هنری ساخته و این خیلی مهم است. از هر زاویهای به این اثر هنری نگاه میکنید از آن لذت میبرید. امیدوارم نسلهای بعدی امثال موحد را بپرورند.
در ادامه مراسم، حجتالله ایوبی - مدیرکل یونسکو - در سخنانی اظهار کرد: استاد موحد تمایلی نداشت برای او بزرگداشتی برگزار کنیم. او دلش میخواست در این مراسم درباره شمس و مولانا سخن بگوییم. درباره او سخن نمیگویم زیرا آقای ملکیان به درستی اشاره کرده محمدعلی موحد اثری هنری است؛ او خود اثری طربناک و شورانگیز است.
ایوبی افزود: آقای موحد شما به ما نیازی ندارید؛ ما به شما نیاز داریم. بعد از اینکه کیارستمی با او دیدار کرد، گ
فت حالم خیلی بد است و نمیتوانم حرفی بزنم. کاش دوربین دستم بود و مردم را در این لحظات شریک میکردم.
او سپس با اشاره به ترجمه مقالات شمس تبریزی به زبان فرانسه توسط شارل هانری دوفوشهکور اظهار کرد: با توجه به ایرانهراسی و اسلامهراسی که در غرب وجود دارد این ترجمه چهره جدیدی از ایران و اسلام ارائه خواهد داد. این ترجمه به مسلمانان تحقیرشده احساس قدرت و عزت خواهد داد.
در ادامه پیام تلفنی شارل هانری دوفوشهکور - ایرانشناس فرانسوی - برای حاضران پخش شد.
سپس مرقاتی رییس دانشگاه تبریز در سخنانی گفت: دکتر موحد دانشمندی نوآور و دقیقنظر است و آزادانه نتیجه تحقیقات خود را بیان میکند و جامعه را از آن بهرهمند میسازد. او همچنین محاهدانه بر نفس خود فائق آمده و خلوص و پاکی را در وجود خود نهادینه کرده است.
مرقاتی همچنین پیام محمدرضا پورمحمدی - استاندار آذربایجان شرقی - را به مراسم بزرگداشت محمدعلی موحد خواند.
احمد جلالی - سفیر ایران در یونسکو - نیز در این مراسم بیان کرد: استاد موحد بزرگ است و بزرگداشت نمیخواهد. ما درواقع تاریخ و فرهنگمان را بزرگ میکنیم. داریم برای نوجوانان خود که دستخوش بازیهای خطرناک هستند مقر استوار و دستاویز بزرگ معرفی میکنیم.
او با ابراز امیدواری برای برگزاری بزرگداشت محمدعلی موحد در مقر یونسکو با حضور این چهره، اظهار کرد: حاصل عمر موحد به خدمت ملی و خدمت استراتژیک تبدیل شده است. صدای تفرقهانگیز و تجزیهطلبی را میشنوید، اصطلاح جعلی قوم فارس را میشنوید، در حالی که قوم فارس نداریم، زبان فارسی داریم که چتر خود را بر ایران گسترده است. موحد از مجموعه این زبان معرفتی را برای ما معرفی میکند.
جلالی با بیان اینکه موحد شیرینمحضر و نوشینقلم است، افزود: گویا خداوند موحد را فرستاد تا میراثدار مولانا باشد و بیتهای او را از تفسیرهای مختلف رهایی ببخشد. وجود محمدعلی موحد حادثه است.
او خاطرنشان کرد: در هیاهوی دنیای مجازی و تولیدات رسانهها، جامعه ما از کمبود معلم رنج میبرد. حکمت و فرزانگی، جامعیت و تواضع و اخلاق مفاهیمی است که در وصف معلم میگوییم. کارهای تحقیقی استاد این نام را زنده کرده است؛ معلم. کارهای موحد برای ایران است و از پایگاه ایران برای بشریت.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید