روایت محسن تنابنده از متن و حاشیه دومین فیلمش که موضوعی جنجالی دارد؛
10 سال انتظار کشیدم تا قسم را بسازم
محسن تنابنده کارگردان فیلم «قسم» میگوید: قصه این فیلم 10 سال پیش نوشته شده بود که هیچوقت شرایط ساخت آن برای ما فراهم نشد و بالاخره امسال موفق به فراهم کردن شرایط و ساخت این اثر شدیم.
اعتمادآنلاین| محسن تنابنده در دومین فیلم سینمایی خود سراغ یک سوژه مهم رفته است. او در فیلم «قسم» حکم فقهی و حقوقی قَسامه را مبنای درام قرار داده است. قَسامه در لغت به معنی سوگند و سوگندخوردگان است. ازلحاظ فقهی و حقوقی نیز روشی است که با استفاده از آن، در موارد وجود لوث (شک قوی)، شاکی و متهم یا اقوام و خویشاوندان مرد که پیوند خونی با آنها دارند، میتوانند با سوگند خوردن موجب محکومیت یا برائت کسی از اتهام ارتکاب جنایت شوند.
ایده ای 10 ساله
تنابنده درباره ایده اولیه «قسم» می گوید: قصه این فیلم10 سال پیش نوشته شده بود که هیچوقت شرایط ساخت آن برای ما فراهم نشد و بالاخره امسال موفق به فراهم کردن شرایط و ساخت این اثر شدیم.
به اعتقاد او فیلم «قسم» نسبت به دیگر فیلمهای سینمای ایران تا حدی متفاوت است: به نظر من «قسم» قصه جذابی دارد و منتقدانی که تا امروز فیلم را دیدهاند همه نگاه مثبتی به آن دارند.
از پرده سبز منصرف شدم
90 درصد فیلم «قسم» در اتوبوس می گذرد و همین کار را برای کارگردان سخت تر می کند. تنابنده ابتدا تصمیم داشته است فیلم را در استودیو و با شیوه پرده سبز بسازد. در آخرین لحظه تصمیم او عوض می شود: ما دکورها را طراحی کردیم و آماده فیلمبرداری بودیم اما از آنجا که بخش زیادی از قصه در یک اتوبوس روایت میشود و تعداد نا بازیگران فیلم بسیار زیاد بودند، هدفی که دنبالش بودم محقق نمی شد. من می خواستم فضای فیلم منطبق با واقعیت باشد ولی با شیوه پرده سبز واقعگرایی که مدنظر داشتیم حاصل نمیشد.
او در توضیح بیشتر می گوید: فکر میکنم اگر 90 درصد از حجم تولیدی یک اثر با سیستم پرده سبز یا کروماکی ساخته شود حتی با بازیگران حرفهای نیز کیفیت لازم مدنظرحداقل در کشور ما با امکانات فنی موجود حاصل نمیشود، به همین دلیل چند روز قبل از شروع فیلمبرداری با وجود اینکه دکورهای لازم آماده بودند به یکباره ترجیح دادم فیلمبرداری «قسم» را در لوکیشنهای واقعی انجام دهیم و البته این نگاهی کاملاً فنی است که به بحث کارگردانی مربوط میشود.
ماجرای سرمایه گذاری اوج
در خبرهای غیررسمی از سازمان اوج به عنوان سرمایه گذار«قسم»نام برده می شود. تنابنده می گوید ابتدا تصمیم بر همکاری با اوج وجود داشته است اما این همکاری شکل نمی گیرد. او درباره دلیل تغییر تصمیم می گوید: در نگاه اول هزینه ساخت این فیلم بسیار بالا بود و به همین دلیل یک نفر قادر به سرمایهگذاری در ساخت «قسم» نبود. ضمن این که اگر «قسم» در استودیو به صورت کروماکی ساخته میشد هزینهاش از ساخت در لوکیشنهای واقعی قطعاً بیشتر بود.
وی ادامه داد: ما پس از اینکه موقعیت ساخت این فیلم در استودیو را فراهم کردیم تصمیم گرفتیم که با هزینه شخصی «قسم» را در فضاهای واقعی بسازیم و با وجود حمایتهای سازمان اوج همکاریمان با این سازمان را متوقف کردیم.بخشی از سرمایه ساخت این فیلم را الهام غفوری و بخش دیگر را جلیل شعبانی فراهم کردند و در واقع این دو نفر سرمایهگذارها و مالک اصلی این فیلم سینمایی هستند و چون مشکل الهام غفوری برای تهیهکنندگی قانونی حل شده است نام جلیل شعبانی و الهام غفوری به عنوان تهیهکننده در تیتراژ این اثر آورده خواهد شد.
فیلمی برای خاص و عام
«قسم» از جمله فیلم های پربحث جشنواره امسال است. این فیلم به دلیل سوژه خاصش می تواند محل بحث خواص باشد و مخاطب عام هم قصه آن را ببیند و سرگرم شود. تنابنده سعی کرده است در وهله اول مخاطب را سرگرم کند و در پوسته زیرین فیلم حکم قسامه را به چالش بکشد.
وی گفت: فکر میکنم «قسم» فیلمی مخاطب پسند است. من فیلم را برای مخاطبان سینما ساختم اما مطمئناً با دریافت جایزه خوشحال خواهم شد و قطعاً این مسأله به دیگر فیلمهایی که در جشنواره حضور دارند نیز بستگی دارد. شخصیت اصلی «قسم» را مهناز افشار بازی میکند که اطمینان دارم یکی از نامزدهای دریافت سیمرغ خواهد بود. دیگر بازیگران مکمل مرد نیز مثل سعید آقاخانی، سعید پورشیرازی و حتی مهران احمدی که نقش کوتاهی بازی کرده میتوانند نامزد دریافت سیمرغ باشند.
منبع: فیلم نیوز
دیدگاه تان را بنویسید