ممنوعیت فعالیت بساطفروشان خیابان انقلاب آنها را نگران کرده است
بساطفروشان بخشهایی از خیایان انقلاب، این روزها در پیادهروهای اطراف، سرگردان هستند. وضع ممنوعیت بر بساط کردن، آنها را بیش از پیش نگران آینده کرده است.
اعتمادآنلاین| بر اساس پیشنهاد اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، بساطفروشان بخشهایی از خیابان انقلاب (حد فاصل پاساژ فروزنده تا خیابان فلسطین) دیگر نمیتوانند اجناس خود را برای فروش روی زمین بگذارند.
آنها باید اجناس خود را از روی زمین بهطور کامل جمع کنند؛ هرچند ظاهرا قرار دادن آنها بر روی ارتفاع اشکالی ندارد! با این حال آنها مرتب برای جمع کردن اجناسشان از ماموران تذکر دریافت میکنند.
عصرها تعداد زیادی از ماموران در خیابان انقلاب برای نظارت بر بساطفروشان کتاب، گشتزنی میکنند تا بلافاصله به آنها تذکر بدهند.
یکی از بساط فروشان میگوید که ماموران با آنها با احترام برخورد میکنند اما مسئله این است که به خاطر حضور مستمر آنها عابران همیشگی و عابران گذری برای خرید از آنها توقف نمیکنند.
در حد فاصل پاساژ فروزنده تا خیابان فلسطین بیشتر، کتابفروشان بساط میکنند و تعدادی هم هستند که اجناسی چوبی و پلاستیکی میفروشند.
بساط فروشان کتاب میگویند که از پیش از عید به آنها تذکر دادهاند که نباید کتابهایی مانند «بیشعوری»، «چهار اثر از فلورانس اسکاول شین»، «دنیای سوفی» و سایر آثار عوام پسند را بفروشند اما آرام آرام محدودیتها بیشتر شده و وضع به اینجا رسیده است.
همزمان با وضع محدویت برای دستدوم فروشان کتاب، انتشاراتیهای معروف با انتشار کلیپی در شبکه اجتماعی اینستاگرام از مخاطبان میخواستند که تنها از کتابفروشیها خرید کنند.
وضع این محدودیتها دستفروشان را واداشته که برای ساماندهیُِ فروش به «پیمانکار زیباسازی شهر» پیشنهاداتی بدهند.
یک نفر از بساطیها که کتاب میفروشد، میگوید: به پیمانکار پیشنهاد دادیم تا روی جداول اطراف پیادهرو مسقف شود تا اجناسمان را روی آنها بگذاریم و پیادهرو اشغال نشود. اینگونه نگرانیهای ماموران هم برطرف میشود. قرار شد که پیمانکار پیشنهاد ما را به شهرداری ارائه کند اما شهرداری با آن مخالفت کرده است.
از سویی «طرح ساماندهی دستفروشان» مدتهاست که در دست بررسیست و به جایی نرسیده. برخوردهایی هم که از طرف تیم انضباط شهری با بساطیها میشود، آنها را ناامید کرده است.
وضع ممنوعیت بر بساط کردنِ فروشندههای جدید و قدیمی را بیش از پیش نگران آینده کرده است؛ به ویژه کتابفروشها که سالها است که در این منطقه حضور دارند.
حضور بساط فروشان در این منطقه به پیش از انقلاب اسلامی بازمیگردد و قصه امروز و دیروز نیست اما کاهش درآمد کتابفروشیها به ویژه در سالهای اخیر که قیمت کاغذ بیامان بالا رفته، در این قضیه بسیار موثر بوده است.
سردار رحیمی، رئیس پلیس پایتخت هم اعلام کرد که نیروی انتظامی به درخواست صنف کتابفروشان و ناشران مبنی بر جمع آوری فروشندگان کتابهای مبتذل، ممنوعه و چاپهای غیرمجاز، طرح پاکسازی و ساماندهی معبر حدفاصل خیابان انقلاب تا چهار ولیعصر را با همکاری اکیپ انضباط شهری به اجرا گذاشته است.
رحیمی تاکید کرد که پلیس همکاری «بسیار خوبی» با صنف مربوطه در جهت برخورد با تعدیکنندگان به حقوق ناشران دارد.
کتابهای فاقد مجوز مقابل چشم کتابفروشان به فروش میرسند
«محمود آموزگار» نایب رئیس و سخنگوی اتحادیه ناشران و کتاب فروشان در پاسخ به این پرسش که آیا صنف شما برای برخورد با فروشندگان کتابهای احیانا مبتذل به نیروی انتظامی درخواست داده است، گفت: بحث مبتذل بحث فرعی است ما در رابطه با عرضه کتابهای قاچاق توسط دستفروشان شکایت داشتهایم. از این رو در مراجع مختلف این تقاضا را داشتیم که نسبت به ساماندهی و برخورد با این قضیه اقدام شود.
وی در پاسخ این پرسش که چرا همکاران شما در بحث جمعآوری کتابها، بیشتر بر جمعآوری کتابهایی مانند بیشعوری و چهار اثر متمرکز شدهاند که اتفاقا دارای مجوز هستند اما به صورت افست به فروش میرسند، گفت: قوانین کشور میگوید کتابهایی قابل عرضه هستند که مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد را داشته باشند و به صورت رسمی چاپ شده باشند، نه غیر رسمی و به صورت افست.
سخنگوی اتحادیه ناشران و کتابفروشان، افزود: اینکه تنها کتابهای دارای مجوز و چاپ رسمی به فروش برسند، قاعده قضیه است. کتابهای افست قاعدتا نباید در بازار جایی داشته باشند با این حال توسط دستفروشان عرضه میشوند.
وی با بیان اینکه صنف ما بارها از شهرداری و شورای شهر درخواست داشته است که نسبت به ساماندهی اوضاع ورود کنند، گفت: زمانی که کتابفروشیها عوارض و مالیات پرداخت میکنند و مجموعه هزینههای سنگینی دارند، درست نیست که مقابل چشم آنها کتابهای فاقد مجوز به فروش برسند.
آموزگار در پاسخ به این پرسش که دقیقا از چه زمانی تلاشهای خود را برای برخورد با بساط فروشها آغاز کردید، گفت: این قضیه از پنج سال پیش در حال پیگیری بود منتها تلاشها تازه به نتیجه رسیده است.
برخوردهای متناقض با دستفروشان
همانطور که گفته شد برخورد با بساطیها در حد فاصل خیابان خیابان فلسطین تا پاساژ فروزنده متمرکز شده است اما از پاساژ فروزنده به بعد یعنی جایی که خیابان فخر رازی و پس از آن دوازده فرودین قرار دارند، با بساطکنندگان برخوردی نمیشود؛ تازه بساط آنها به مراتب گستردهتر است. آنها به تعداد بالا کتابهای افست میفروشند و مشتریان خود را دارند.
به هر شکل برخورد با دستفروشان به یک سیاست در مجموعه شهر تهران تبدیل شده است اما عمده دستفروشان از یک بام و دو هوا گلایه دارند.
یک نفر از دکهداران خیابان انقلاب میگوید: یک روز به دستفروشان میگویند جمع کنید روز دیگر میگویند، بساط کنید، موردی ندارد. آنها نگران هستند و میپرسند این وضع تا کی ادامه دارد؟
به هر شکل به نظر میرسد که با به نتیجه رسیدن پیگیریهای صنف ناشران و کتابفروشان، بساطیهای خیابان انقلاب از این پس مشکلات عدیدهای داشته باشند و باید فکری ویژهای به حال آنها کرد. زیرا برای بسیاری از آنها تنها محمل نان درآوردن همین بساطهاست هرچند بر شیوه درآمد آنها نقدهایی وارد است.
منبع: ایلنا
دیدگاه تان را بنویسید