«غلامرضا منتظری» نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس:
حوزه فرهنگ جای افراط و تفریط نیست
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تأکید دارد که اعضای این کمیسیون در پی تشدید محدودیتها یا فضای کنترلی در حوزههای مختلف فرهنگی نیستند.
اعتمادآنلاین| نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تأکید دارد که اعضای این کمیسیون در پی تشدید محدودیتها یا فضای کنترلی در حوزههای مختلف فرهنگی نیستند.
غلامرضا منتظری نماینده گرگان در مجلس گفت که مصالح ملی باید برای نمایندگان اولویت باشد. او اگر چه انتقاد و نظارت بر عملکرد دولتمردان را حق مجلس میداند، اما حاشیههای جلسه مجلسیها با ظریف را نیز درست نمیداند و معتقد است که بعد از بیانات رهبرمعظم انقلاب موضوع استیضاح رئیس جمهوری منتفی شده است.
٭٭٭
*حوزه فرهنگ بسیار بسیط است و بخشهای مختلفی را در بر میگیرد. به نظر شما کمیسیون تخصصی فرهنگی باید به دغدغههای طیف سیاسی نزدیک به خود اهتمام داشته باشد یا سلایق بخشهای متنوع فرهنگی موجود را مد نظرقراردهد؟
یک نماینده وقتی به مجلس میآید پاسخ «آری» و «نه» او چند ثانیه بیشتر طول نمیکشد. پاسخ مثبت یا منفی نماینده، در مصالح ملی هم میتواند اثر مثبت بگذارد و هم پیامدهای منفی داشته باشد. بنابراین اولویت نماینده باید مصالح ملی باشد، نه جناحی و گروهی. درست است که من برگزیده یک حوزه انتخابیه هستم اما بناست در مقیاس ملی و فراملی تصمیم بگیرم. لذا اگر نگاهها معطوف و محدود به مسائل جناحی شود، هم خلاف اخلاق و هم خلاف قانون است.
*آقای قالیباف قبل از شروع مجلس گفتند که صدای همه باید در مجلس شنیده شود. بیشتر بحث ما ناظر بر این است که اگر شما بخواهید در رابطه با طرح یا لایحه ای مشورت و نظرخواهی داشته باشید آیا این مشورت ها از مجموعه مثلاً بسیج استادان و چهرههای اصولگرا خواهد بود یا اینکه نمایندگان طیفهای مختلف میتوانند به شما مشورت بدهند؟
اگر هر کمیسیونی بنا دارد که گامهای موفقی بردارد باید پنجره افکارش را به روی نسیم اندیشهها باز کند. در نطق دو دقیقهای خودم در مجلس این را با صراحت گفتم. کمیسیون تخصصی برای اینکه بتواند گامهای موفقی را بردارد نیازمند شنیدن آرای متخصصان است. بشنویم و بهترین را انتخاب کنیم. کمیسیونهای فرهنگی باید مجموعههای اندیشهورزی داشته باشد که هرکدام بتوانند در حوزههای تخصصی ما را یاری کنند. چه اصلاحطلب و چه اصولگرا، همه ما درون یک کشتی نشستهایم.
برای اینکه بتوانیم به مقصد برسیم باید به مصالح ملی نگاه کنیم. مثال سادهای را از دوران دفاع مقدس میگویم. در دوران دفاع مقدس دو ایرانی در یک سنگر بودند. از تنها چیزی که نمیپرسیدند خط و مشی سیاسی یکدیگر بود. به تنها چیزی که فکر میکردند فتح خاکریز پیش رو بود. اگر چنین نبود خرمشهر فتح نمیشد. امروز ما خرمشهرهای مختلفی در حوزههای معیشت و اقتصاد و سیاست و فرهنگ داریم. مصالح ملی اقتضا میکند که دست به دست هم بدهیم تا این کشتی امواج را براحتی پشت سر بگذارد.
*اکثریت قریب به اتفاق مجلس از جریان اصولگرا هستند و کمیسیون فرهنگی هم قطب تصمیمگیریها در حوزه اجتماعی و فرهنگی است. شاید برخی از طیفهای مختلف جامعه این نگرانی را داشته باشند که آیا ما در دوره جدید باید شاهد محدودیتهای بیشتر یا نگاههای کنترلی بیشتری در حوزه فرهنگ باشیم؟ مثلاً اظهارنظرهایی که برخی همکاران شما داشتهاند. گفتهاند که میخواهیم اینستاگرام را فیلتر کنیم. این موضوع یک نگرانی در بین مردم به وجود آورد، اگرچه خیلی زود تکذیب شد. شما این اطمینان را به مردم میدهید که صرفاً نماینده طیف اصولگرا نیستید و نگرانیهای همه بخشها را در نظر میگیرید؟
طبیعی است وقتی فردی منتخب شد نسبت به همه شهروندان مسئولیت دارد، دارای هر تفکر و اندیشه سیاسی که باشد. حتی اگر کسی به من رأی نداده باشد، موظف هستم که پاسخگوی نیازهای او هم باشم. در کمیسیون فرهنگی هم نگاه نگرانکنندهای که برخی در بیرون ابراز میکنند، وجود ندارد. در حوزه فضای مجازی دغدغه کمیسیون فرهنگی، تقویت فضای مجازی و پیامرسانهای داخلی است. ما باید سعی کنیم که پیامرسانهای داخلی خود را تقویت کنیم.
باید بتوانیم شبکه ملی اطلاعات را تقویت کنیم. اگر بناست که روی پای خودمان بایستیم و پرچم اقتدار را در تمام حوزهها به اهتزاز در بیاوریم، راهش خودباوری است. اعتقادم این است که نباید همیشه وابسته به پیامرسانهای بیگانه باشیم. معنی آن هم این نیست که از تجربه و دانش آنان استفاده نکنیم. باید قلمرو نگاهمان را به درون محدود کنیم ولی حتماً نگاه به بیرون هم داریم. در همین بحث کرونا روزهای ابتدایی را به خاطر بیاورید.
تصویری که از ما در خارج از کشور میساختند یک جامعه در حال تهدید بود که زانوی تسلیم به زمین خواهد زد. اما وقتی به سرمایههای داخلی اعتماد کردیم موفقیتهای خوبی بهدست آوردیم. نکته دوم اینکه در هر حوزهای باید از افراط و تفریط بپرهیزیم. بویژه در حوزه فرهنگ حتماً باید براساس استانداردهای قابل دفاع حرکت کنیم. حتماً باید وقت خودمان را برای روشهای ایجابی بگذاریم تا سلبی. باید بتوانیم اعتماد محیط را به خودمان جلب کنیم.
*در جلسهای که آقای ظریف به صحن مجلس آمده بودند برخی همکاران شما انتقادات صریح شان را بیان کردند بدون آنکه تهمتی به وزیر دولت بزنند اما برخی راه دیگری را رفتند و او را متهم به خیانت و دروغگویی کردند. ارزیابی شما از آن جلسه چیست؟
اعتقادم بر این است که یکی از مأموریتهای مجلس پرسشگری و نظارت در کنار قانونگذاری است. به طور طبیعی مجلس این حق را دارد که از شخص رئیسجمهوری تا اعضای کابینه، هر جایی که نیاز است ورود پیدا کند و سؤال بپرسد. پرسشگری آداب و آیینی دارد که باید به آن پایبند باشیم. به شخصه در گفتوگو و مذاکره و مناظره، معتقدم ضمن اینکه باید بر اصول خود محکم بایستیم در نقد عالمانه کوتاه نیاییم. اهل تسامح و تساهل بیحد و حصر نباشیم. حرف خودمان را بزنیم اما حریم طرف مقابل را حفظ کنیم. هم من حق دارم که نپذیرم و هم کسی که پرسشگر است حق دارد که پاسخها را نپذیرد. به هر جهت وجدانهای بیداری وجود دارند که قضاوت درست خواهند کرد.
*چه خوب بود امثال شما که نقدهایی را به رفتار آن چند نفر از نمایندگان داشتهاند، این شهامت را علنی میکردند. دوستان اصولگرا، ادعایشان این است که نسبت به رقبایشان اخلاقیتر هستند. همین ادعا ایجاب میکرد که با حفظ مواضع شان نسبت به دولت به آن رفتارها هم صریح انتقاد میکردند.
این بحث در بین دوستان ادامه دارد. اما کمی هم آن طرف را نگاه کنیم. آقای ظریف به قول رهبر معظم انقلاب و سردار سلیمانی استناد کرد. کسی اینها را رد نمیکند که رهبر معظم انقلاب از چه تعابیری برای آقای ظریف براساس مصالح ملی استفاده کردند. اما سؤالم از آقای ظریف این است: شما که این همه ارادت به ولی امر مسلمین دارید، چرا در مقام عمل درخصوص پیامدهای منفی برجام با رهبر معظم انقلاب همصدا و همراه نشدید!؟ نظر اکثر کارشناسان دلسوز کشور بر این است که برجام برای کشور خروجی قابل دفاعی نداشته...
*ارزیابی شما از سخنان روز یکشنبه رهبری در دیدار مجازی با نمایندگان بخصوص در بخشی که مرتبط با تعامل مجلس و دولت بود، چیست؟
رهبری به سنگینی رسالت و مسئولیت مجلس یازدهم در این شرایط سخت اشاره کردند و به زیبایی گفتند که این مجلس مظهر امید است. یک چنین سخنانی وظیفه نمایندگان را خیلی سنگینتر میکند. ما باید با یک روحیه جهادی آستین همت بالا بزنیم تا اسباب امید و اعتماد بیشتر را برای مردم تقویت کنند. محور دومی که رهبری بر آن تأکید داشتهاند، اولویتها و پرهیز از کارهای حاشیهای است. ایشان در بخشی از سخنان خودشان از استانداردهای اخلاقی در مجلس سخن به میان آوردند که باید مورد توجه همه ما نمایندگان قرار بگیرد.
نقد و سؤال حق نماینده است اما در مقام پرسش و نقد، باید به استانداردهای اخلاقی و اعتقادی پایبند باشیم و حریم یکدیگر را حفظ کنیم. ایشان هرگونه رفتار نامناسب را نکوهیده قلمداد کردند و تأکید داشتند که نباید در مجلس شاهد برخی از این صحنهها باشیم. در یک جاهایی نیز تأکید داشتند که به جهات شرعی و قانونی جایز نیست.
رهبر معظم انقلاب با ترسیم این خطوط کلی، نقشه راه نوینی را برای نقش آفرینی مؤثرتر و بالندگی بیشتر مجلس فراهم کردند. در پایان هم از مجلس خواستند در تعامل خود با قوه مجریه و سایر قوا روندی را پیش نگیرند که در جامعه تنش به وجود بیاید. با رعایت همه اصول نقد خود را داشته باشند اما روشی را هم در پیش بگیرند که دولت در مقام عمل دچار سستی و رخوت نشود.
*بحث رهبری درخصوص تعامل مجلس با دولت در زمانی مطرح شده که برخی نمایندگان در پی سؤال و حتی استیضاح رئیس جمهوری هستند. تکلیف این اقدام نمایندگان چه میشود؟
با توجه به توصیههای رهبری بعید میدانم که دیگر در مجلس حرفی از استیضاح به میان بیاید. اما پرسش همیشه در تمام مجالس ساری و جاری هست. آن هم پرسش توأم با احترام و منطق و آداب. این یک امر طبیعی است. اتفاقاً سبب تحرک و پویایی بیشتر میشود. نمایندگان محترم قطعاً پس از این سخنرانی تحلیلهای خود را انجام میدهند و در مسیری حرکت میکنند که مورد انتظار ولی امر مسلمین خواهد بود.
منبع: ایران
دیدگاه تان را بنویسید