نورافشانی امید روی صحنه هنر
سرانجام خبر بازگشایی مراکز هنری مطرح شد. نزدیک به 9 ماه سینماها، سالنهای تئاتر و سالنهای موسیقی تعطیل بود.
اعتمادآنلاین| سرانجام خبر بازگشایی مراکز هنری مطرح شد. نزدیک به 9 ماه سینماها، سالنهای تئاتر و سالنهای موسیقی تعطیل بود.
اهالی هنر در این مدت دست به کارهای مختلفی زدند تا چراغ مراکز هنری روشن بماند. حالا زرد شدن وضعیت تهران و چندین شهر و استان دیگر، باعث گشایشی در کار بازگشایی سالنهای سینما و تئاتر و موسیقی شده و برهمین اساس هم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه آیین پایانی جایزه عکس روایت سرباز اعلام کرد که بر اساس طرح محدودیت هوشمند که شهرها به وضعیتهای قرمز، زرد، نارنجی و آبی تقسیم و در چارچوب مشاغل طبقهبندی شده، بر همان مبنا در شهرهای زرد و آبی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری امکان برگزاری موسیقی و نمایش در سالنها وجود دارد.
آماده از سرگیری اجراها هستیم
بعد از اعلام رسانهای خبربازگشایی سالنها، مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم این خبر را داد که بهزودی برنامههای جدید تعدادی از تالارهای نمایشی زیرمجموعههای این مرکز اعلام خواهد شد.
قادر آشنا به این نکته هم اشاره کرد که هنوز این موضوع بهطور رسمی ابلاغ نشده اما بهمحض ابلاغ، طبق زمانبندیهای مشخص اجراهای عمومی که در لیست انتظار نمایش هستند روی صحنه خواهند رفت که حتماً اطلاعات دقیق و جزئی این نمایشها اعلام خواهد شد.
ابراهیم گلهدارزاده، مدیرمجموعه تئاتر شهر در گفتوگو با خبرنگار «ایران» ضمن ابراز خشنودی از این خبر و تشکر از مردم و مسئولانی که در این مدت اخیر تلاش کردند تا تهران و بسیاری از شهرها از این وضعیت اسفبار خارج شوند، درباره برنامههای تئاتر شهر پس از بازگشایی مجدد گفت: «برنامههای ما مشخص است و البته در این بین نیاز به یک سری تغییر و تحولاتی وجود دارد که دلیل آن هم تعطیلیهای چندین ماهه گذشته است.»
گلهدارزاده با تشریح این مسائل گفت: «طبیعتاً ما طبق برنامه و لیستی که از آثار نمایشی وجود دارد پیش خواهیم رفت. در این میان آثاری روی صحنه بودهاند و بهدلیل تعطیلی، کارشان نیمهتمام رها شده که طبیعتاً برای اجرا این گروهها در اولویت هستد. گروههای دیگری هم در نوبت سالن بودهاند که با برنامهریزی دقیق سعی میکنیم بهصورت درست همه این گروهها کارهای خود را روی صحنه ببرند.
البته متأسفانه برخی گروهها بهدلیل نبود امکان تمرین طی چند ماه گذشته ممکن است فعلاً نخواهند اجرا بروند و ما آنها را جایگزین گروههای آماده اجرا خواهیم کرد و در زمان مشخص روند اجرای این گروهها را هم در آینده سازماندهی میکنیم.» گلهدارزاده درباره شرایط بازگشایی به لحاظ بهداشتی نیز میگوید: «ما با همان پروتکلهای ستاد ملی مقابله با کرونا کارها را پیش میبریم و اتفاقاً تا جایی که بتوانیم وسواس خود را نیز بیشتر خواهیم کرد تا این ادعا را که سالنهای نمایش از بسیاری جاها کمخطرتر است ثابت کنیم.» او در پایان به این نکته اشاره میکند که واقعاً همه باید به این نکته باور داشته باشیم که نباید جریان تئاتر در کشور متوقف شود چون اتفاقاً این تئاتر است که میتواند در این روزهای سخت، به سلامت روان جامعه کمک کند.»
باید دوباره برنامهریزی کنیم
روی دیگر سکه تماشاخانهها و سالنهای فرهنگی تهران، تماشاخانههای خصوصی هستند که در این 10 ماه فشار بسیار زیادی را تحمل کردند و در همین صفحه بارها درباره وضعیت آنها و البته وضعیت معیشتی هنرمندان صحبت کردیم و پای درد دل آنها نشستیم. بدون شک خبر بازگشایی سالنها و تماشاخانههای تئاتر برای مدیران و مجموعههای ذیربط در این حوزه، خبر خوبی خواهد بود و گفتههای آنها مصداقی است برای این خوشحالی.
شــــــــاهین چگینی مدیرتماشاخانه مشایخی ابراز امیدواری میکند که دیگر شاهد تعطیلی هیچ مرکز فرهنگی نباشیم تا از این طریق بتوانیم تا حدودی جبران مافاتی را که این چند ماه متحمل شدیم بکنیم. آنطور که چگینی میگوید هنوز ابلاغیهای بهدست تماشاخانهها نرسیده اما به محض دریافت ابلاغیه کار آغاز خواهد شد. مدیر تماشاخانه مشایخی از برنامهریزی سختی که از این پس پیش رو خواهند داشت هم حرف زد و گفت: «با شروع مجدد کار تماشاخانه، کار سخت ما هم آغاز میشود.
تئاتریهایی که ما روی صحنه داشتیم بهدلیل همین نامعلوم بودن سرنوشت سالنها و اجراها فسخ قرارداد کردند و حالا دوماه مانده به عید باید دوباره برای گروههای متقاضی برنامهریزی کنیم. البته نباید این نکته هم از نظر دور داشت که با همه خوب بودن خبر بازگشایی اما تداخل برنامهها و نمایشهای آتی با جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و بعد هم ماه کسادی اسفند برای تئاتر ایران یکی از مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشیم. اما به هرصورت امیدواریم حداقل این مرحله، آخرین مرحله از تعطیلی باشد تا بتوانیم کمی جبران تمام ضررهای مادی و معنوی را که در این چند ماه متحمل شدیم اجرایی کنیم.»
تصمیمگیری درباره فیلمهای تازه اکران و بسته حمایتی سازمان سینمایی در هفته آینده
«دیدن این فیلم جرم است» به کارگردانی رضا زهتابچیان و تهیهکنندگی محمدرضا شفاه که از چهارشنبه 17 دیماه اکران عمومی آن آغاز شده، تنها فیلم جدید چرخه اکران است. همچنین «پیشیمیشی» به کارگردانی حسین قناعت و به تهیهکنندگی احمد احمدی و «آقای سانسور» به کارگردانی علی جبارزاده و تهیهکنندگی غلامرضا گمرکی همزمان با شهرستانها، اکرانشان در سینماهای تهران از سرگرفته میشود.
مرتضی شایسته درباره خروجی جلسه دیروز (21 دی ماه) شورای صنفی نمایش به «ایران» گفت که در این جلسه بازگشایی و آغاز فعالیت سینماها با تأکید بر حفظ پروتکلهای بهداشتی تصویب شده است. او افزود: «با تشکر از ستاد ملی مقابله با کرونا، از مخاطبان تقاضا داریم که شرایط کرونا و بهداشت را مد نظر داشته باشند.»
به گفته او در جلسه هفته آینده این شورا درباره فیلمهای جدید اکران تصمیمگیری خواهد شد. همچنین موضوع بسته حمایتی سازمان سینمایی برای حمایت از سینماداران و صاحبان آثار نیز در هفته آینده بررسی خواهد شد. شایسته این را هم گفت که طبق قوانین منع تردد شبانه، ساعت نمایش فیلمها باید به گونهای باشد که پیش از ساعت 21 آخرین سانس نمایش به پایان برسد.
تفریحی ارزان و امن برای جامعه خسته
بازگشایی سینماها با تغییر شرایط کرونا خبر مهمی بود که مدتها اهالی سینما منتظر شنیدن آن بودند.
سجاد نوروزی مدیر پردیس سینمایی آزادی با استقبال از بازگشایی سالنهای سینما پس از چند ماه تعطیلی، بر لزوم ضمانت نمایش آثار سینمایی و ترغیب صاحبان فیلمها برای اکران آثارشان تأکید دارد. او درباره آمادگی سالنهای سینما برای بازگشایی گفت: «سالنهای سینما جزو امنترین مکانهاست. این گفته من بر اساس توصیههای بهداشتی ستاد ملی مقابله با کروناست. طبق همین موازین سالنهای سینما جزو مکانهایی هستند که هم سقف بالای 8-9 متر دارند، تهویه هوا مکرر انجام میشود و هم فاصلهگذاری را میتوان رعایت کرد.»
نوروزی ادامه داد: «بخش اعظم سینماهای ایران مربوط به بخش خصوصی است و این بخش همواره برای ادامه فعالیت روتین خود آمادگی دارد اما ساز وکار این فعالیت و این که چه فیلمهایی باید اکران شود از عهده ما خارج است. الان باید اراده حاکمیتی شکل بگیرد تا فعالیت فرهنگی و هنریمان؛ نه در وجه ایدهآل و سابق، حداقل در حد و اندازه معقولی شروع شود.»
بهگفته او سینماها فعالیت خود را فعلاً با تنها فیلم «دیدن این فیلم جرم است» آغاز کردهاند اما ادامه فعالیت مؤثرشان در گروه اکران فیلمهایی است که مخاطب را به سالن سینما بکشاند. نوروزی با یاد کردن از گنجینه پروپیمان فیلمهای پشت خط اکران افزود: «برای تمام سلایق فیلم آماده نمایش داریم منتها باید ضمانتی به صاحبان آثار بدهیم تا فیلمشان را در این شرایط اکران کنند. به اعتقاد من این ضمانت هزینه چندانی ندارد. کل فروش سینمای ایران در سال 98، 290 میلیارد تومان بوده است که در قیاس با هزینههای دیگر رقمی محسوب نمیشود.»
این مدیر سینمایی بر ایجاد زیرساختها (اکران فیلمهای پرمخاطب) برای فعالیت سالنهای سینما تأکید دارد: «ما منکر تلاش و حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیستیم و میدانیم با چه محدودیتهایی مواجه است و منابعمان چقدر است اما فعالیت سینماها به یک اراده نیاز دارد. ستاد ملی مبارزه با کرونا نباید در ایجاد محدودیت، فقط نگاه سلبی داشته باشد. انتظار میرود این ستاد با توجه به نقش فراقوهای که دارد و حتی مصوباتش در حد مصوبات شورای امنیت ملی است در کارگروههای کارشناسی برای بازگرداندن فعالیت و حیات جامعه هم پیشنهاداتی داشته باشد. خدا را شکر به لحاظ شیوع کرونا وضعمان از اروپا و امریکا بهتر است. باید زودتر به حیات طبیعی برگردیم.»
او در ادامه درباره ضرورت فعالیت سینما در وضعیت موجود گفت: «به سینما فراتر از صنعتی که یک عده از آن ارتزاق میکنند نگاه کنیم. موضوع امنیت روانی جامعه مطرح است. جامعه خسته و فرتوتی که انواع خبرهای بد به آن تحمیل شده است احتیاج به آرامش، تفریح و نشاط دارد. با توجه به وضعیت اقتصادی موجود این موقعیت ویژه خاص سینماست که ارزانترین تفریح است.»
مدیر پردیس سینمایی آزادی در پاسخ به این سؤال که آیا با منع تردد شبانه مشکلی برای فعالیت سالنهای سینما بهوجود نمیآید؟ گفت: «سانسهای نمایش با منع تردد شبانه هماهنگ میشود. ما همه کار میکنیم فقط برای این که چراغ سینماها روشن بماند. وضعیت سینمای امروز شبیه موجود فلجی است که با فیزیوتراپی باید تاتیتاتی کردن را شروع کند. هرچقدر این تمرین و تلاش به تأخیر بیفتد بیشتر تحلیل میرود. سینمای ایران سینمای هالیوود نیست که دو سه ماه بعد از بازگشایی سرپا بایستد، این امر شاید سالها زمان ببرد.آن را به تأخیر نیندازیم.»
باردیگر صدای موسیقی درشهر میپیچد
حدوداً دوماه گذشته بود که برابربا مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام شد کنسرتهای موسیقی که جزو مشاغل گروههای دو، سه و چهار هستند از20 آبان تا 20 آذرماه میتوانند اجراهای خود را روی صحنه ببرند، اما شرط اجرایی شدن این برنامه در کنار رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی، برگزاری کنسرت تا قبل از ساعت 18 بود، مصوبهای که با نظرات گوناگون مواجه شد و دراین مدت زمان تعریف شده هیچ استقبالی از سوی هنرمندان موسیقی صورت نگرفت و مدتی بعد بهدلیل شدت گرفتن شیوع بیماری باردیگرتمامی سالنهای سینما، تئاتر و موسیقی تعطیل شدند ودرهفتههای اخیر اجراهای موسیقی تنها به تعدادی کنسرتهای آنلاین خلاصه شد.اما با توجه به صحبتهای تازه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری اجراهای صحنهای از سرگرفته خواهد شد.
محســـــن رجبپور مدیرعامـــــل مجمع صنفی تولیـــد کنندگان آثار موســــــــــیقی و شنیداری ضمن تشکر و قدردانی از همکاری مردم درخصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی و مصوبههای ابلاغ شده در جهت تردد شهری بیان داشت: «دراین مدت، مردم عزیز جامعه ما همکاری بسیار خوبی با مسئولان داشتند و این تعامل موجب شد نسبت به ماههای قبل میزان مرگومیر و شیوع بیماری کرونا در ایران کاهش پیدا کند.
حتی به نسبت شرایط اکنون اروپا و دیگر کشورها و خوشبختانه در حال حاضردر شرایط بسیار خوبی قرار گرفتهایم و بهعنوان یک شهروند عادی درجهت رعایت این موضوع از همه هموطنان عزیزم کمال تشکر را دارم و اگر این بیماری گسترش پیدا نکند بعد حدوداً یک سال یا شاید هم بیشتر قرار است برنامههای هنری مانند برگزاری کنسرتهای موسیقی از سر گرفته شود و این موضوع میتواند برای ما خوشایند هم باشد.»
بهگفته رجبپور «برگزاری کنسرتهای موسیقی همچنان با ظرفیت 50 درصد سالنها و با رعایت پروتکلهای بهداشتی قابل اجرا است.»
او درادامه درباره قیمت بلیتهای کنسرت به «ایران» گفت: «تعیین قیمت بلیت هررویداد هنری مانند کنسرت در برگیرنده ترکیبی از مؤلفههای مختلف است یعنی نوع موسیقی که قرار است اجرا شود، محل برگزاری کنسرت و ظرفیتی که تعریف شده است و براین اساس، این مؤلفهها از قیمت واحدی پیروی نخواهد کرد و با دوستان و همکاران کنسرتگذار و سالندارها چنین قرار گذاشته شده است. اما درخصوص اینکه آیا قیمت بلیتها افزایش خواهد داشت یا خیر باید بگویم از اواسط سال 98 تا بهامروز بهدلیل برخی شرایط بهوجود آمده در کشور و همچنین ایام فاطمیه و بعد از آن جشنواره موسیقی و بیماری کرونا تقریباً اجرای کنسرتهای موسیقی متوقف شد، یعنی حدود یک سال ونیم است که کنسرتی در کشورما برگزار نشده است اما در طول این مدت شاهد افزایش قیمتهای چند برابری در همه اقلام خوراکی، پوشاک و... بودهایم.
بنابراین اگر قیمت بلیتهای کنسرت اندکی افزایش پیدا کند قابل قبول است. البته قطعاً توانایی چند برابر کردن قیمت بلیتها را نداریم و نتوانستیم افزایش آنچنانی داشته باشیم اما اگر بلیتها افزایش پیدا نکند میتوان پیشبینی کرد همه کنسرتهای موسیقی ضرر و زیان بسیاری متحمل خواهند شد.» رجبپور درباره ساعت برگزاری کنسرتها افزود: «با توجه به محدودیتهای تعریف شده در خصوص رفت و آمدها، ساعت اجرای کنسرت بزودی اعلام خواهد شد.»
امکان پخش فیلمهای جشنواره در فضای آنلاین و نیز اکران عمومی وجود ندارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سؤال خبرنگار «ایران» مبنی بر اینکه قرار است جشنوارههای فجر بخصوص فیلم فجر آنلاین برگزار شود یا بهصورت فیزیکی؟ چون هنرمندان نگران کپی شدن آثارشان هستند، تصریح کرد: «تا بهمن شرایط با توجه به فراز و نشیبی که هست این قطعیت وجود ندارد که بگوییم جشنوارهها چگونه برگزار میشوند.
اما پیشبینی شده که اگر شرایطمان نارنجی یا قرمز باشد، همانطور که دبیرخانه فیلم فجر هم اطلاع داده، امکان پخش فیلمها در فضای آنلاین وجود ندارد و برای داوران و اصحاب رسانه عرضه میشود و نمیتواند اکران عمومی پیدا کند. طبیعتاً اصحاب رسانه در سالنهای خاص خود و مجموعه داوران هم در سالنهای خود فیلمها را خواهند دید.» او در ادامه تصریح کرد:«در جشنواره تئاتر هم شکر خدا شهرها زرد و بعضیها هم آبی شدند.
طبیعتاً شرایط بهتری برای اکران محدود با رعایت پروتکلها وجود دارد. در حوزه نمایش و موسیقی مشکل کمتری داریم. اما در حوزه سینماها به خاطر تراکمهایی که در فضای جشنواره پدید میآید باید بررسی شود که اگر شرایط زرد شد آیا میشود کاری کرد یا نه اما حداقل این است که اصحاب رسانه و داوران فیلمها را میبینند تا نقد و گفتوگوهای هنری حاشیه فیلمها برگزار شود. اینها قطعی خواهند شد اما بقیه بستگی به شرایط دارد.»
منبع: روزنامه ایران
دیدگاه تان را بنویسید