گفتوگو با «جواد انصافی» معروفترین حاجی فیروز
نرم نرمک میرسد اینک بهار. امسالمان با کرونا آغاز شد و گذشت. مهمان ناخواندهای که معلوم نیست تا چه زمانی قصد ماندن دارد. مهمانی که با دید و بازدیدهای نوروزی سر ناسازگاری دارد و نوروز امسالمان را هم خراب کرده است.
اعتمادآنلاین| اما سفره هفتسین در خانهها به رسم همیشه پهن میشود و مردم در کنارش به سال نو خوشامد میگویند. در آخرین روزهای سال 99 به سراغ «جواد انصافی» رفت.
یه گزارش خبرآنلاین، بازیگر 69 ساله ای که با نقش عبدلی و حاجی فیروز و عمونوروز شناخته میشود. همچنین به طور اختصاصی چند شعر شاد برایمان خواند که به مرور در کانال تلگرامی «زندگی سلام» ( zendegisalam @)منتشر خواهیم کرد.
سال 99 برایم خیلی بد نبود
جواد انصافی درباره سال 99 میگوید: «امسال حال و روز مردم خیلی خوب نبود اما من خیلی کارها کردم. قبل از سال 99 نوشتن کتابی را شروع کرده بودم که به تمام هنرمندان ایرانی از دوره اشکانیان تا همین حالا مربوط میشود.
امسال به خاطر کرونا زمان بیشتری را باید در خانه میماندم. من هم از زمان قرنطینه و محدودیتهای کرونایی استفاده و کتابم را تکمیل کردم. به دلیل این که همه تحقیقاتم درباره این آدمها به صورت تلفنی و واتس اپی انجام میشد خیلی سرگرم بودم.»
شادی در اصالت ماست
جواد انصافی در این سن حتی بیشتر از جوانها اهل صحبت و شوخی و خنده است. او درباره روحیه شادش میگوید: «نمیشود بگویید یک نفر همیشه شاد است. چون گرفتاریهای زندگی نمیگذارد که آدمها همیشه خوشحال باشند. من اما تلاش میکنم که روحیه خوبی داشته باشم تا بتوانم این روحیه خوب را انتقال بدهم. سعی میکنم در فضاهای آرام باشم.
مثلا در خانه و کنار همسرم به خوبیها فکر میکنم. اتفاقا در ایران باستان هم همیشه به فکرکردن درباره خوبیها دعوت شدهایم و شادی، بخشی از اصالت ماست. عبارت پندار نیک، گفتارنیک و کردار نیک مثال واضحی از آن است.» از حاجی فیروز و عمونوروز معروف ایرانی میخواهم که برای مردم ایران آرزویی بکند.
او میگوید: «آرزوی من آرزوی سلامتی برای همه مردم است.» جواد انصافی شعری را به همه مخاطبان تقدیم میکند و میخواند: «سنجد و سبزه سر سفره گذارید و سماق / سکه و سرکه و سیر و سمنو باید چید/ بارالها سببی ساز که مردم همگی/ شاد باشند و ز غم دور در این عید سعید».
آداب چیدن هفت سین را یاد بگیریم
جواد انصافی علاوه بر بازی در آثار نمایشی مربوط به نوروز، پژوهشهای زیادی درباره این آیین داشته است. او میگوید عید نوروزمان با آن چیزی که در فرهنگ ایرانی است مقداری تفاوت دارد: «یکبار پژوهشی درباره نوروز داشتم. به این رسیدم که حتی چیدن هفت سین هم آداب خودش را دارد. مثلا نخستین سین که سر سفره چیده میشود سنجد است.
سنجد از نظر لغوی از سنجیدن میآید. یعنی سنجیده عملکردن و سنجیده اندیشیدن. این خوراکی نماد عقل و خرد و سنجیده عملکردن است.
مهم ترین چیزی که خداوند به آدم داده همین عقل و خرد است. بنابراین نخستین چیزی است که سر سفره گذاشته میشود. بعد از سنجد هم سیب گذاشته میشود که نماد سلامتی است و... من این آداب و رسوم را رعایت میکنم. چون پشت هرکدامش کلی نکته جالب نهفته که خوب است مردم درباره اش بخوانند.»
عیدیها محفوظ است
از جواد انصافی میپرسم که برنامهاش برای تحویل سال چیست؟ او میگوید: «من و خانوادهام حتما دور هم و در منزل هستیم. با اینکه همکارانم فشار میآورند لحظه تحویل سال را در تلویزیون باشم اما من میگویم که میخواهم این لحظه را در خانه باشم مگر اینکه همه خانوادهام در تلویزیون و درکنارم باشند.این امکانپذیر نیست.
الان کار به جایی رسیده که چند برنامه را ضبط کردیم. البته یکی از همکاران هم اصرار میکند که حداقل صبح روز عید را به تلویزیون بروم و موقع سال تحویل در خانه باشم. شاید قبول کردم.» از او میپرسم چه چیزهایی عیدی میدهد؟ میگوید: «من و همسرم معمولا برای بزرگترها چیزهایی میخریم که در شان آنها باشد، مثل لباس و... . بچهها اما پول دوست دارند. این عیدی فقط برای نوههایم نیست. البته امسال به خاطر کرونا فقط بچهها و نوههایم را میبینم اما عیدی بقیه فامیل سر جای خودش محفوظ است. به همه قول دادهام که هرموقع کتابم چاپ شد، برایتان میفرستم.»
دیدگاه تان را بنویسید