قفسه های صنعتی و نکات ایمنی آن
در این مقاله قصد داریم به بررسی قفسه های صنعتی و نکات ایمنی مربوط به آن بپردازیم.
لزوم وجود وسیله ای برای نگهداری وسایل، همیشه برای انسان لازم و ضروری بوده است. با نگاهی به تاریخ در می یابیم که انسان در طول تاریخ از قفسه استفاده می کرده است .
قفسه چیست؟(what is shelving)
کمد و گنجه در قدیم کاربرد قفسه ها را نیز داشتند و از آن ها برای حفظ وسایل از عواملی مانند رطوبت و حشرات بهره می بردند. با ورود صنعت قفسه بندی از اروپا قفسه های جدید وارد بازار ایران شد و کم کم جای خود را در منازل و مغازه ها باز کرد. شکل اولیه قفسه در اروپا چوبی بود ولی با پیشرفت صنعت قفسه سازی قفسه های از جنس فلزی، شیشه ای ساخته شد.
قفسه صنعتی چیست؟
یکی از مهم ترین شاخصه های هر کاری نظم است. منظم بودن محیط کاری باعث تمرکز بهتر افراد می شود. با بزرگ شدن صنایع داخلی کشور لزوم وجود قفسه های صنعتی بیشتر احساس شد و اینگونه بود که قفسه های با حجم و گنجایش بالای کالا طراحی و ساخته شدند. قفسه های صنعتی به ثابت و متحرک تقسیم بندی می شوند.
مزایا استفاده از قفسه صنعتی
راحت شدن پیدا کردن کالای مورد نظر
ذخیره تعداد بیشتر کالاها در فضای محدود
کم شدن احتمال آسیب به محصولات یا کالاهای انبار
کم شدن زمان بررسی آمار کالاهای انبار
قفسه ثابت
به قفسه هایی می گویند که بدنه آن به وسیله ی پیچ ومهره به زمین محکم می شود. در این مدل ریل یا نقاله برای جا به جایی کالا در آن وجود ندارد. در اصطلاح به آن ذخیره سازی استاتیک می گویند و بعد نصب امکان حمل و جا به جایی در این قفسه ها وجود ندارد. از جمله قفسه های ثابت می توان به ( قفسه خود راهرو، بازویی، نیم طبقه و مشبک) دسته بندی کرد.
قفسه خود راهرو:
خود راهرو به نوعی از قفسه های صنعتی گفته می شود که در این نوع قفسه جا به جایی کالاها با لیفتراک انجام می شود. در این سیستم یک راهرو طراحی شده و این قفسه برای انبار با ورودی تعداد کالاهای زیاد با وزن سنگین است. سیستم این قفسه به صورت lifo یا یک طرفه است.
قفسه بازویی:
این مدل قفسه به دلیل حذف ستون های جلوی قفسه بندی به قفسه، بازویی نام گرفت. در این قفسه ها گذاشت و برداشت بار با لیفتراک های شاخک دار انجام می شود. این نوع قفسه در انبار بارهای شاخه ای به کار می رود مانند ورقه های نئوپان، میلگرد، الوار و لوله های فلزی.
قفسه نیم طبقه:
سازه فلزی ای است که برای استفاده بهتر از محیط انبار برای بهره وری بیشتر در انبارهای کارخانه ها به کار می رود. برای انجام امور اداری مربوط به انبار، نیاز به مکانی داریم که این فضا را ایجاد کند. با بهره گیری از این قفسه ها می توانید بدون اشغال فضای انبار و کم شدن جا برای ذخیره کالاها از این شلف ها استفاده کنید. در این قفسه ها ارتفاع از 244 سانتیمتر تا 300 سانتیمتر می رسد، در انبارهایی که ارتفاع زیادی دارند، کاربرد این نیم طبقه ها می تواند گزینه مناسبی باشد.
قفسه مشبک:
از دیگر قفسه های ثابت می توان به قفسه مشبک اشاره کرد که نام دیگر آن قفسه پیچ و مهره ای است. کلیه قطعات این مدل با پیچ و مهره به هم متصل می شوند. تحمل وزن هر طبقه 250 کیلوگرم است. تعداد طبقات این مدل با توجه به ارتفاع آن است و می توان طبقه بالایی این طرح را سقف دار کرد که باعث استفاده بهینه از این قفسه می شود.
قفسه متحرک:
به نوعی از قفسه ها گفته می شود که بعد از نصب قابلیت انتقال و جابه جایی به محل دیگر را دارند در صفحه های این سازه از ریل استفاده شده و کاربرد بیشتر این قفسه ها در سالن های تولید و مونتاژ است. عملکرد این قفسه به گونه ای است که کالایی که تولید می شود، روی صفحه های متحرک قرار می گیرد و به قسمتی از انبار یا خارج از آن هدایت می شوند.
راک چیست:
راک به نوعی از قفسه ها گفته می شود که به دلیل اینکه بدنه محکم راک ها از فولاد درجه یک ساخته شده و بیشترین مقاومت را در برابر آسیب دارند و بخاطر استفاده از رنگ گالوانیزه در قاب و بازو های آن، خاصیت ضد زنگی دارند.
راک به سه مدل (سنگین، نیمه سنگین، سبک) تقسیم بندی می شود که به بررسی آنها می پردازیم.
برای بار های سنگین طراحی و ساخته شده و استقامت آن تا 3 تن بار است.
راک نیمه سنگین
مناسب بار های نیمه سنگین است و قدرت تحمل بار آن تا 500 کیلوگرم دارد. آخرین مدل راک، راک سبک است که کالا های تا وزن 250 کیلوگرم را می توان به روی آن بارگذاری کرد.
مزایا کاربرد راک ها
صرفه اقتصادی
گنجایش زیاد بار
نصب راحت
نگهداری از کالا ها یی که باید مدت بیشتری در داخل انبار بمانند
ثابت بودن قطعات و تعمیرات راحت
نکاتی در مورد انتخاب راک ها
در زمان تصمیم به خرید راک باید قفسه ای را انتخاب کنید که با نوع کالا در وزن مورد نظرتان مناسب باشد. بی توجهی به این نکات باعث می شود قفسه ای را برای خود تهیه کنید که کارایی مورد نظر شما را نداشته باشد. اگر قفسه شما تحمل وزن بار مدنظرتان را نداشته باشد، موجب ضرر مادی برای شما می شود.از دیگر نکاتی که باید در زمان انتخاب راک به آن توجه کرد، جنس قفسه است مثال؛ اگر ما برای سردخانه خود میخواهیم قفسه انباری تهیه کنیم، باید از گالوانیزه بودن جنس آن مطمئن شویم زیرا اگر قفسه ما گالوانیزه نباشد، بعد از مدتی از قرار گرفتن در محیط سردخانه، بدنه آن در مجاورت با هوا درچار زنگ زدگی می شود. حال میخواهیم به بررسی ایمنی در راک ها خصوصا راک ها ی سنگین بپردازیم
نکات ایمنی در نصب راک ها( سنگین)
پیش تر اشاره کردیم که بعد از انتخاب راک مورد نظر، نصب در محوطه انبار از جمله مواردی است که باید آن را رعایت کرد.( قفسه راک سنگین کارکرده نیز موجود است که گزینه ای به صرفه و اقتصادی برای انبار داران است.)
کف باید هم سطح زمین باشد تا بتوان پایه های قفسه را به زمین متصل و محکم کرد
از جمله مواردی که باید بعد انتخاب راک ها توجه کرد، نحوه چیدمان کالا است اینکه کدام کالا را در کجای قفسه قرار دهیم.
استفاده از محافظ برای (راهرو، قاب، ستون):
محافظ ها یکی از بهترین وسیله ها برای حفظ ایمنی قفسه های انبار هستند خصوصا به دلیل رفت و آمد لیفتراک در انبار ها و احتمال برخورد این وسیله با قفسه بندی ها، نصب محافظ سبب جلوگیری از آسیب احتمالی می شود
محل مناسب نصب قفسه:
در زمان نصب راک سنگین باید به این نکته توجه داشته باشیم که محل قرار گیری قفسه کجا باشد و قفسه را در بهترین مکان انبار بگذاریم و در آخر اینکه نصب راک های سنگین بسیار مهم است پس باید به نکات ایمنی بیشتر توجه کنیم.
مشاوران قفسه بندی صدرا میتوانند با توجه به نیاز های شما، قفسه مناسب را به شما پیشنهاد دهند.
دیدگاه تان را بنویسید