قائممقام پیشین باشگاه استقلال:
سرخابیها را وارد بورس کنید
هاشم ساعدی، قائممقام و سخنگوی پیشین باشگاه استقلال اعتقاد دارد که دو باشگاه استقلال و پرسپولیس باید وارد بورس شده تا بهسمت خصوصیسازی اصلی پیش بروند.
اعتمادآنلاین| هاشم ساعدی درباره بحث خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: قانون و ابلاغیهای از سوی AFC دریافت کردیم که تیمهایمان برای حضور در آسیا باید خصوصی باشند. جدا از اینکه تیمهای ما دولتی یا خصوصی هستند، این ابلاغیه را دریافت کردیم. از سال 86 مقدمات این کار از طریق فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ انجام شد و اکثر باشگاههای ما که فرهنگی ــ دولتی یا غیردولتی بودند، مجبور شدند در ثبت شرکتها بهعنوان شرکت تجاری ثبت شوند. الزامات AFC از سال 86 آغاز شد و فرصت چندسالهای به کشورها دادند تا پروسه خصوصی شدن باشگاهها را انجام دهند.
وی افزود: با زحماتی که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ بههمراه باشگاهها کشیدند، خصوصیسازی را بهسمت مطلوب پیش بردند. چه این مسئله را قبول داشته یا نداشته باشیم، این الزام از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا بوده است. در بحث خصوصیسازی، چندین نوبت در سالهای گذاشته دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بهمزایده گذاشته شد، اما انجام نشد. این بار دولت و وزیر ورزش و جوانان بهطور جدی دنبالش هستند و مطمئناً این کار صورت میگیرد، اما در روش و شیوه خصوصیسازی نظراتی وجود دارد.
قائممقام پیشین باشگاه استقلال خاطرنشان کرد: در اینکه دولت محترم و مسعود سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان، قصد دارند دو باشگاه را بهسمت خصوصیسازی ببرند، شکی وجود ندارد، اما در روش واگذاری دیدگاههای مختلفی وجود دارد. سازمان خصوصیسازی معیارها و ضوابطی برای هر خصوصیسازی مدنظر دارد. وقتی میخواهیم خصوصیسازی صورت بگیرد، بر اساس مزایده بیشتر جنبه مادی مدنظر قرار میگیرد و بر اساس آن اقداماتی نیز انجام میشود. در بحث خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس نباید تنها به جنبه مادی توجه داشت، چون اثرات این دو باشگاه در زمینه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی حائز اهمیت است. کسانی که متولی واگذاری این دو باشگاه هستند، باید تمهیداتی بیندیشند که افراد حقیقی و حقوقی علاقهمند، علاوه بر پشتوانه مالی بالا، صلاحیت و اهلیت داشته باشند. اینکه فرد حقیقی یا حقوقی بالاترین قیمت را پیشنهاد دهد، برای این دو باشگاه خیلی موفقیتآمیز نیست.
ساعدی با بیان اینکه اهلیت و صلاحیت افراد اهمیت زیادی دارد، گفت: اگر ارادهای برای خصوصیسازی صورت گرفته، نباید به این سمت پیش برویم که هر کسی پول بیشتری پیشنهاد داد، تیم را به او بدهیم، این مسئله قابل قبول نیست. پیشنهادم این است که در وهله اول، اپراتورهایی که اکنون اسپانسر استقلال و پرسپولیس هستند، این دو باشگاه را تحویل بگیرند. اینها علاوه بر اینکه کار اسپانسری انجام میدهند، درآمد خوبی نیز دارند. یکی از اپراتورها در بورس حضور دارد و میتواند شرایط واگذاری این دو باشگاه را داشته باشد. این اپراتورها میتوانند استقلال و پرسپولیس را وارد بورس کرده و پس از دو سه سال، کشف قیمت کنند و بهصورت چندین میلیون سهام در بازار بورس دو باشگاه را واگذار کرده تا پیشکسوتان، هواداران و علاقهمندان به آن ورود کنند.
سخنگوی پیشین باشگاه استقلال ادامه داد: شرکتهای بزرگ بورس داریم که گردش مالی بسیار بالایی دارند. اینها میتوانند استقلال و پرسپولیس را خریداری کرده و آنها را کمکم در بورس عرضه کنند، بهعنوان مثال، برای بار اول 20 درصد و سپس بیشتر سهام را بفروشند. کسانی که دوست دارند، سرمایهگذاری کرده میتوانند از منافعی که متصور هستند، استفاده کنند. تجربه خصوصیسازی در برخی باشگاههای ورزشی در سالهای اخیر را داشتهایم که موفق نبودهاند. شاید برخیها تراکتورسازی را مثال بزنند، اما این باشگاه یک فصل نیست که خصوصی بهمعنای واقعی شده است. باشگاههای استیل آذین، شموشک نوشهر، پگاه گیلان، استقلال خوزستان و... را میتوان نام برد که خصوصی بودند، اما موفق نبودند. اگرچه کسانی که برای سرمایهگذاری جلو آمدند، علاقهمند بودند، اما محدودیتها اجازه نداد موفق عمل کنند، بنابراین، یک باشگاه را با 6 ماه و یک سال نمیتوان مثال زد و برآیند آینده آن را متصور شد. اگر تیمی 4،5 سال موفق بود، آن وقت باید بهعنوان یک نمونه خصوصیسازی از آن نام برد. ما الگوی باشگاهی نداریم که حداقل 5 سال بهلحاظ مالی و نتایج تیم در لیگ برتر یا دسته اول موفق بوده باشد.
ساعدی تصریح کرد: برای واگذاری استقلال و پرسپولیس باید دقت بیشتری برای اهلیت و صلاحیت افراد بهخرج داد. کسانی باید بیایند که پشتوانه مالی قوی و تجربه بالا در بورس داشته باشند تا این دو باشگاه را بهسمت خصوصیسازی اصلی پیش ببرند. نکته بعدی این است که خیلیها دنبال مدیریتی هستند که از طریق اسپانسرها بتوانند باشگاه را بچرخانند، اما برخی مواقع با رکود اقتصادی روبهرو میشوند، بنابراین، کسانی باید بیایند که شخصیت حقوقی داشته و علاوه بر پشتوانه مالی، اهلیت و صلاحیت داشته باشند. میدانید که تیمها دنبال این هستند که از حق پخش تلویزیونی استفاده و درآمد کسب کنند، اما فدراسیون فوتبال، سازمان لیگ و باشگاهها در این زمینه به مشکل خوردهاند. فارغ از اینکه چهکسی راست میگوید، مسئله حق پخش به مشکل خورده است، بنابراین، کسانی باید بیایند که پشتوانه بسیار مالی خوبی داشته باشند، مثل اپراتورهایی که مثال زدم.
سخنگوی پیشین باشگاه استقلال افزود: دولت میتواند کمکم تیمها را واگذار کرده و نظارت عالی خودش را داشته باشد، اما اجرا و تأمین منابع مالی را بهعهده بخش خصوصی بگذارد. بخش خصوصی باید بتواند به هر طریق مشروع درآمد کسب کند تا بتوانیم به وعدههای خودمان به AFC برای خصوصی شدن باشگاهها، عمل کرده باشیم. در دو، سه سال اخیر، اپراتورها کمکهای مالی بسیار خوبی کرده و مشکلات دو باشگاه را حل کردهاند. اگر شرکتهای عظیم همانند این اپراتورها وارد شوند، مطمئناً استقلال و پرسپولیس از نظر هزینه دچار مشکل نمیشوند و میتوانند کمکم این دو باشگاه را وارد بورس کنند. امیدوارم بهجای عجله برای واگذاری، دقت و بررسی همهجانبه داشته باشیم. اعتقادم این است که اگر زمان واگذاری دیرتر نیز صورت بگیرد، مشکلی ندارد و بهتر است دقت، بررسی همهجانبه و همچنین استفاده از نظرات برای واگذاری لحاظ شود.
منبع: تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید