کد خبر: 450231
|
۱۳۹۹/۰۹/۱۶ ۱۲:۱۸:۴۴
| |

محمدصادق درودگر:

صدا و سیما از گرده‌های فوتبال آویزان است

صداوسیما به عنوان نهادی که سال‌هاست از قبل پخش مسابقات ورزشی به خصوص فوتبال درآمدهای نجومی کسب می‌کند هنوز با وجود مصوبه مجلس حاضر نیست سهمش را پرداخت کند. سلطه صداوسیما بر فوتبال یا آن طور که محمدصادق درودگر، رییس کمیسیون اقتصادی فدراسیون فوتبال می‌گوید:«آویزان شدن صداوسیما از گرده فوتبال» حالا وارد قرن تازه‌ای شده است.

صدا و سیما از گرده‌های فوتبال آویزان است
کد خبر: 450231
|
۱۳۹۹/۰۹/۱۶ ۱۲:۱۸:۴۴

اعتمادآنلاین| این مقدمه را بارها و بارها خوانده‌اید. اینکه ورزش و در راس آن فوتبال بدون حق پخش تلویزیونی نمی‌تواند رشد طبیعی داشته باشد. نمی‌تواند گلیمش را از آب بیرون بکشد و آن وقت مجبور است بازیچه سیاست و دولت بشود. مثل همین وضعیتی که امروز شاهدش هستیم. فوتبالی که از ابتدا تا به انتهایش با عدم شفافیت مالی و بدهی‌های کلان و جولان دلالان روبه‌رو است و تنها عایدی‌اش دعواهای تکراری و حوصله ‌سربر وزیر استقلالی، وزیر پرسپولیسی است.

ما در حال ورود به قرن جدید هستیم. پس می‌توانیم ادعا کنیم یک قرن گذشت تا ما توانستیم به صداوسیما ثابت کنیم حالا که مثل کشورهای پیشرفته پولی بابت خرید حق پخش تلویزیونی به فوتبال نمی‌دهد باید بخشی از درآمدش را به فوتبال بازگرداند. یک قرن گذشت اما صداوسیما به عنوان نهادی که سال‌هاست از قبل پخش مسابقات ورزشی به خصوص فوتبال درآمدهای نجومی کسب می‌کند هنوز با وجود مصوبه مجلس حاضر نیست سهمش را پرداخت کند. می‌توانیم بگوییم سلطه صداوسیما بر فوتبال یا آن طور که محمدصادق درودگر، رییس کمیسیون اقتصادی فدراسیون فوتبال می‌گوید:«آویزان شدن صداوسیما از گرده فوتبال» حالا وارد قرن تازه‌ای شده است.

اینکه صداوسیما پول فوتبال را نمی‌دهد، باشگاه‌های ایرانی را تا مرز ورشکستگی پیش برده. باشگاه‌ها در حالی که می‌توانستند درآمدهای سرشاری داشته باشند و به راحتی مستقل شوند حالا باید پرسان پرسان سراغ وزارتخانه‌ها، کارخانجات و آدم‌های پولداری که دوست دارند یک شبه معروف شوند، بروند تا بلکه از زیر بار بدهی خلاصی یابند. وقتی هم آنها تصمیم بگیرند حمایت‌شان را قطع کنند، باشگاه با سر زمین می‌خورد. همانند اتفاقی که برای تیم‌های نفتی افتاد، زمانی که وزارت نفت اعلام کرد دیگر نمی‌تواند بودجه‌ای در اختیارشان بگذارد. حالا ما هم باز باید راوی همان قصه‌ تکراری باشیم. اینکه صداوسیما نمی‌خواهد سهم ورزش و فوتبال را بدهد.

قانونی شدن حق پخش


سال گذشته همین روزها بود. یعنی اواسط تا اواخر آذر که یک خبر نسبتا خوب به اهالی ورزش و به خصوص فوتبال رسید. خبر این بود:«براساس لایحه‌ بودجه که دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی کرده است، پول حاصل از درآمد تبلیغات حین پخش مسابقات ورزشی دیگر به صورت مساوی بین صداوسیما و وزارت ورزش و جوانان توزیع خواهد شد و این برای اولین بار است که موضوع حق پخش تلویزیونی به شکل قانون می‌شود.»

مهدی علی‌نژاد، معاون وزیر ورزش که آن موقع رییس فدراسیون ووشو بود درباره این اتفاق عنوان کرد:«در دنیا عمده منابع مالی فدراسیون‌ها از طریق حق پخش تلویزیونی تامین می‌شود. در ایران هم در طول چند سال گذشته بارها این مساله مطرح شد اما عملا صداوسیما این قانون را رعایت نمی‌کرد. اما طبق لایحه جدید قرار است درآمدهای حاصل از تبلیغات حین پخش مسابقات ورزشی بین صداوسیما و وزارت ورزش تقسیم شود. قطعا اتفاق خوبی است و می‌تواند بار مشکلات مالی فدراسیون‌ها را تا حدودی کم کند البته امیدوارم نحوه توزیع به ‌گونه‌ای باشد که فدراسیون‌ها و رشته‌های مدال‌آور سهم بیشتری را دریافت کنند.»

بعد از آن بسیاری از اهالی ورزش از جمله مدیران و روسای فدراسیون‌ها با استقبال از قانون شدن پرداخت حق پخش این اتفاق را گام بزرگی در جهت ارتقا و پیشرفت ورزش دانستند.


با این وجود از همان ابتدا صداوسیما با تحت فشار قرار دادن مجلس تلاش کرد در درصد پرداختی به ورزش تغییر ایجاد کند. ابراهیم شکوری، مدیرکل امور مجلس صداوسیما در این رابطه گفت:«کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد دولت در لایحه بودجه سال آینده کل کشور درباره نحوه تقسیم درآمدهای حق پخش مسابقات مخالفت و روش دیگری را تصویب کرد.»

او افزود:«دولت در بند «ل» تبصره 9 لایحه بودجه سال آینده کل کشور بدون نظرخواهی از صداوسیما، پیشنهاد تقسیم مساوی درآمدهای ناشی از پخش تبلیغات تلویزیونی مسابقات ورزشی را ارایه کرده بود. این در حالی است که طبق بند «پ» ماده 92 قانون برنامه ششم توسعه، دولت مکلف بود تمهیدات قانونی این موضوع را با تفاهم دوجانبه رسانه ملی و وزارت ورزش و جوانان فراهم کند. اعضای کمیسیون تلفیق مجلس به تقسیم این درآمدها به میزان 70 درصد در اختیار صداوسیما و 30 درصد در اختیار وزارت ورزش و جوانان رای دادند تا این درآمد از طریق وزارت ورزش و جوانان برای تقویت ورزش کشور و کمک به فدراسیون‌های مربوطه اختصاص داده شود.»

این تغییر صدای اهالی ورزش را درآورد. ژاله فرامرزیان، معاون وزیر در این رابطه گفت:«متاسفانه پیشنهاد تقسیم مساوی حق پخش که از سوی دولت در لایحه ارسال شد با کاهش قابل توجه و ناگواری به صحن مجلس آمده است که امیدواریم نمایندگان محترم با توجه به اهمیتی که برای سلامت و ورزش جامعه قائلند، احقاق حق کنند و سهم ورزش و فوتبال کشور به همان نسبت تساوی 50 -50 بازگردد. در صورت تقسیم مساوی درآمدهای تبلیغاتی تلویزیون، پیش‌بینی ما از محل سهم ورزش از درآمدهای تبلیغاتی صداوسیما حداقل سالیانه 200 میلیارد تومان است و تمامی درآمد تبلیغاتی صداوسیما از زیرنویس تا سایر موارد قبل، حین و بعد از بازی‌ها و مسابقات شامل حق پخش می‌شود و باید مبالغ دریافتی آن به حساب دولت و خزانه واریز شود.» با این حال و بعد از کش و قوس‌های فراوان در نهایت در بودجه سال 99 با همان نسبت مساوی به ثبت رسید.

حق پخش لیگ نوزدهم داده نشده


سال 99 گرچه از لحاظ شیوع بیماری کرونا و مشکلات اقتصادی وضعیت جامعه ورزش را به هم ریخت اما با یک دلخوشی بزرگ آغاز شد. اینکه ورزش امسال به بخشی از حق طبیعی‌اش از حق پخش مسابقات ورزشی دست پیدا می‌کند. با این وجود هر چه جلوتر رفتیم این وعده کمتر تحقق پیدا کرد. حال که تنها 3 ماه به پایان سال باقی مانده حتی یک ریال از حق پخش تلویزیونی به ورزش داده نشده و چیزی هم به فوتبال نرسیده است.

صادق درودگر، رییس کمیته اقتصادی فدراسیون فوتبال در این رابطه به روزنامه «اعتماد» گفت:«ما برای رسیدن آن چیزی که قرار بود به فوتبال برسد، نامه‌ای زدیم به وزارت ورزش و جوانان. چون تفاهمنامه بین وزارت ورزش و صداوسیما منعقد شده است. وزارت از ما خواست قراردادتان را با صداوسیما اعلام کنید. ما هم گفتیم مثل همه فدراسیون‌ها قراردادی نداریم. ما تقاضا کردیم که مقدمات این توافق انجام شود و از آن مهم‌تر درخواست کردیم که وزارت پول سال گذشته را از صداوسیما بگیرد. منظور پول حق پخش لیگ نوزدهم است که ما هنوز دریافت نکردیم.»


لیگ نوزدهم 30 مرداد به پایان رسید. در نزدیک به 3 ماهی که از پایان لیگ گذشته و با شروع لیگ جدید به نظر می‌رسد صداوسیما همچنان قصدی برای پرداخت پول ندارد. درودگر در این رابطه گفت:«به نظرم متاسفانه هیچ انگیزه‌ و اراده‌ای برای پرداخت این پول و حق پخش از طرف صداوسیما نیست.»

درودگر در ادامه با اشاره به سهم کل ورزش در بودجه سال 1400 به این نکته اشاره کرد که وضعیت ورزش ایران همچنین فوتبال در سال آینده بسیار سخت‌ خواهد بود. درودگر گفت:«مجلس محترم باید نگاه ویژه‌ای به ورزش داشته باشد. بودجه ما را ببینید و مقایسه کنید با سایر کشورها. ببینید در حوزه بهداشت و ورزش ما چه مقدار بودجه در نظر گرفتیم و سایر کشورها چقدر هزینه می‌کنند. ورزش سال گذشته 37/0 درصد بودجه داشت. امسال شده 25/0 درصد! این خیلی آمار تاسف‌برانگیزی است. اگر شما بودجه سایر کشورها را نگاه کنید، متوجه می‌شوید. در کشورهایی مثل ژاپن، فنلاند، نروژ و دانمارک بالای 7 درصد بودجه دارند. به نظر می‌رسد کسی برای نماینده‌های مجلس از نقش ورزش در سلامت و ارتقای جامعه، بهداشت روانی، توسعه اقتصادی و چیزهایی از این دست توضیح نداده و خودشان هم با موضوع آشنا نبوده‌اند. وگرنه بعید است چنین تصویر ضعیفی از ورزش داشته باشند.»

70 - 30 به نفع صداوسیما!


در حالی که جامعه ورزش درگیر گرفتن حق پخش مسابقات سال گذشته بود، خبر رسید درصد تقسیم حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی در بودجه سال 1400 از همان ابتدا با نسبت 70 به 30 به نفع صداوسیما تغییر کرده! در این خبر آمده:«در بند «پ» ماده 92 قانون برنامه 5 ساله ششم توسعه، وزارت ورزش و جوانان و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلفند درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی را به ردیف درآمدی شماره 140184 نزد خزانه‌داری کل کشور واریز کنند. وجوه واریزی به نسبت مساوی از محل ردیف 49 - 530000 مندرج در جدول شماره 9 این قانون به نسبت 30 درصد در اختیار وزارت ورزش و جوانان(برای کمک به فدراسیون‌های مربوطه) و 70 درصد در اختیار سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران قرار می‌گیرد. در این لایحه، درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی موضوع بند «پ» ماده 92 قانون برنامه ششم توسعه در ردیف ملی 150 میلیارد تومان برآورد شده است.»

این تغییر نسبت در حالی انجام می‌شود که ورزشی‌ها با همان نسبت 50 - 50 هم مشکل داشتند. دقیقا معلوم نیست که این تغییر درصد در بودجه امسال پیشنهاد چه کسی بوده است؟ مدیران وزارت ورزش در پاسخ‌ به تماس‌های خبرنگار روزنامه اعتماد ترجیح دادند که سکوت کنند اما درودگر به عنوان نماینده فوتبال اعلام کرد کسی با مدیران فوتبال در این زمینه صحبت نکرده است.

این عضو هیات رییسه سازمان لیگ فدراسیون فوتبال اعلام کرد، صداوسیما نه تنها سهم بیشتری از حق پخش تلویزیونی می‌خواهد که تمام حقوق پخش اینترنتی مسابقات را هم می‌خواهد در اختیار بگیرد. «صداوسیما و وزارت ورزش در زمینه تغییر درصد سهم طرفین با ما مشورتی نکرده است. نه تنها مشورتی نکرده که ما امروز به عنوان فدراسیون فوتبال با صداوسیما وارد یک جنگ حقوقی هم شده‌ایم. در موضوع حق پخش در فضای مجازی ما با صداوسیما کارمان کشیده شده به دادگاه. الان داریم پیگیری می‌کنیم که حق پخش آنجا را خودمان بگیریم اما صداوسیما می‌گوید، پخش مجازی و اینترنتی فوتبال هم مال من است در صورتی که صداوسیما هیچ نقشی در این زمینه ندارد.»

این بی‌اطلاعی اهالی فوتبال در حالی است که عمده پخش مسابقات ورزشی به پخش فوتبال اختصاص دارد. درودگر در این رابطه افزود:«فوتبال بیش از 95 درصد فضای ورزشی را در پخش زنده دارد. حتی اگر به تعرفه‌های صداوسیما توجه کنید توی تبلیغات قبل و بعد از بازی لیگ حدود 700 درصد و قبل از بازی دربی حدود 900 درصد افزایش تعرفه تبلیغات صورت می‌گیرد. یعنی واقعا صداوسیما به گرده‌های فوتبال آویزان است ولی نمی‌خواهد هیچ حقی به فوتبال بدهد.»

مجلس درصدها را تغییر می‌دهد؟


لایحه بودجه تازه به مجلس رسیده و هنوز بررسی نشده است. بسیاری هنوز امید دارند که مجلس و در راس آن کمیسیون ورزشی و فرهنگی مقابل ظلم آشکاری که در حق ورزش صورت گرفته، بایستند.

محمدمهدی فروردین، رییس فراکسیون ورزش مجلس در این رابطه به روزنامه «اعتماد» گفت:«درصد فعلی مندرج در بودجه سال 1400 حتما باید بازنگری شود. من حتما هم در کمیسیون فرهنگی و هم در کمیسیون بودجه این مساله را مطرح خواهم کرد. سهم ورزش باید به صورت ویژه‌تر دیده شود.»

فروردین در ادامه افزود:«ما بر اساس مطالبه تمام مردم که می‌خواهند از سهم ورزش در بحث حق پخش تلویزیونی دفاع شود، عمل می‌کنیم. البته سهم صداوسیما هم محفوظ است ولی سهم ورزش هم باید لحاظ شود. این تقسیم‌بندی باید به شکل عادلانه‌ای صورت بگیرد.»

نماینده استان فارس در پاسخ به این سوال که چه کسی باید پیگیر پرداخت حق پخشی شود که سال پیش مصوب شده بود و هنوز داده نشده، گفت:«قطعا متولیان امر باید پیگیری کنند. این چیزی نیست که ما بخواهیم در آن ورود کنیم. ما به عنوان قانونگذار وظیفه‌مان بود که قانون را وضع کنیم باقی ماجرا برمی‌گردد به مجریان.»

با این تفاسیر و با توجه به اینکه وزارت ورزش رسما مخالفتی با تغییر درصدها نداشته و به صورت جدی پیگیر دریافت حق پخش مسابقات ورزشی نیست و مجلس هم نمی‌تواند ورود کند و از صداوسیما هم آبی گرم نمی‌شود به نظر می‌رسد نباید روی رسیدن پول به این زودی‌ها حساب باز کرد و به قول درودگر تنها کاری که می‌توان کرد امیدوار بودن است:«تنها کاری که می‌شود کرد، این است که امیدوار باشیم نگاه‌ها عوض شود. متاسفانه این مساله دست ما نیست. البته وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال همین الان که فصل بودجه است این مساله را پیگیری کنند، چون باید بودجه در مجلس مصوب شود و وزارت و فدراسیون وظیفه دارند نمایندگان مجلس را از این وضعیت آگاه کنند.»

منبع: روزنامه اعتماد

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها