همکاری ایران و چین؛ مقابله با تحریم و توسعه تجارت
همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و چین به عنوان یک راهکار مؤثر برای مقابله با تحریمهای اقتصادی آمریکا و توسعه مبادلات تجاری دو کشور است.
معاون نخستوزیر چین روز گذشته در رأس هیأتی برای یک سفر ۲ روزه وارد تهران شد، این مقام بلندپایه چینی امروز با محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهوری دیدار کرد.در این دیدار که در چارچوب اجرای بخشهای برنامه جامع راهبردی ایران و چین برگزار شد، طرفین بر توسعه همکاریها تأکید کردند.
به گزارش فارس، برخی از دلایل اهمیت توسعه همکاریهای ایران و چین به شرح زیر است: تنوع اقتصادی و تجاریکشور چین بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، بازار گستردهای برای کالاها و خدمات مختلف دارد. ایران نیز بهعنوان یک کشور با منابع (نفت، گاز، مواد معدنی) و نیروی کار ماهر، میتواند کالاها و خدمات خود را این بازار عرضه کند. این تنوع منافع هر دو کشور را تأمین میکند. اهمیت تجارت ایران و چین ناشی از همکاریهای اقتصادی گسترده، موقعیت جغرافیایی استراتژیک، برنامههای توسعه زیرساختی مشترک و توانایی عبور از تحریمها است. این روابط به ایران کمک میکند تا از منابع طبیعی خود بهرهبرداری کند و چین نیز از موقعیت ایران برای تسهیل تجارت و دسترسی به بازارهای منطقهای و جهانی بهرهمند شود.
موقعیت جغرافیایی استراتژیک ایرانایران از نظر سیاسی و اقتصادی بسیار دارای اهمیت است. دسترسی به خلیج فارس، تنگه هرمز و مرزهای مشترک با کشورهای آسیای میانه، جنوب آسیا و خاورمیانه این کشور را به یک پل ارتباطی کلیدی برای چین تبدیل میکند. بنابراین چین با استفاده از ایران میتواند به بازارهای خاورمیانه، آسیای میانه و حتی اروپا دسترسی داشته باشد.طرح جاده ابریشم (یک کمربند – یک جاده)چین در قالب طرح یک کمربند – یک جاده پروژههای زیرساختی در سراسر جهان بخصوص در آسیا، آفریقا و اروپا اجرا میکند. ایران نیز در این طرح از اهمیت ویژهای برخوردار است و بهعنوان یک نقطه اتصال مهم در این مسیر میتواند نقش خود را در تسهیل تبادلات تجاری چین با سایر کشورها ایفا کند.
دور زدن تحریمهابه دلیل تحریمهای ظالمانه بینالمللی علیه ایران، بسیاری از کشورها بهدلیل محدودیتهای سیاسی و اقتصادی از برقراری مراودات تجاری با ایران خودداری میکنند. بنابراین چین بهعنوان یک قدرت اقتصادی بزرگ و مستقل توانسته بهطور مؤثر از این تحریمها عبور کرده و روابط تجاری خود را با ایران حفظ کند. این موضوع برای ایران اهمیت بسزایی دارد و این امکان را میدهد که از بازارهای جهانی و منابع خارجی بهرهبرداری کند.استفاده از ظرفیت توسعه صادرات ایران به چینبا توجه به جمعیت و قدرت خرید عظیم چین، ایران میتواند فرصتهای زیادی برای صادرات کالاهای غیرنفتی خود به این کشور پیدا کند.مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی این خبرگزاری به تشریح روابط تجاری ایران و چین پرداخت و گفت: در چند سال گذشته و بهویژه پس از امضای سند همکاری ایران و چین، روابط تجاری دو کشور بهشدت رشد کرده و از حدود ۲۵ میلیارد دلار در سال به ۵۰ میلیارد دلار افزایش یافته است.حریری افزود: نفت را نمیتوان از آمار مبادلات تجاری کنار گذاشت. ایران در میان کشورهای صادرکننده نفت به چین، کمترین تخفیف را به این کشور میدهد.
۳۰ درصد از صادرات غیرنفتی کشور بهطور مستقیم به چین صادر میشودرئیس اتاق مشترک ایران و چین با اشاره به آمار تجارت خارجی ایران و چین گفت: بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، چین بزرگترین مقصد صادرات غیرنفتی ما است؛ بهطوریکه حدود ۳۰ درصد از صادرات غیرنفتی کشور بهطور مستقیم به چین صادر میشود. اگر صادرات غیرمستقیم از طریق کشورهای ثالث را هم در نظر بگیریم، این رقم به ۴۰ درصد میرسد. در مجموع، با احتساب صادرات نفت، حدود ۵۰ درصد از صادرات ایران به چین است.وی همچنین اشاره کرد که طبق آمار گمرک، چین پس از امارات، دومین واردکننده کالا به ایران است.حریری در خصوص ترکیب صادرات غیرنفتی ایران گفت: عمده کالاهای صادراتی ایران شامل مواد معدنی و محصولات پتروشیمی است. ترکیب صادرات ایران به کشورهای مختلف هم همین است، مگر در موارد خاصی مانند عراق و افغانستان که کالاهای صنعتی نیز صادر میشود.
وی افزود: براساس آمار گمرک، حدود ۸۰ درصد از صادرات غیرنفتی ما شامل مواد معدنی و محصولات بر پایه نفت است، ۱۰ درصد محصولات کشاورزی و بقیه کالاها شامل محصولات صنعتی میشود. بهطور کلی، تنها حدود ۵ تا ۶ درصد از صادرات غیرنفتی ایران کالاهای صنعتی هستند.رئیس اتاق مشترک ایران و عراق با تأکید بر اینکه کالاهای صنعتی ایران از نظر کیفیت و قیمت توان رقابت در بازارهای جهانی را ندارند، افزود: در نتیجه، حدود ۲ تا ۲.۵ میلیارد دلار از صادرات غیرنفتی ما شامل محصولات صنعتی است، و وضعیت صادرات به چین نیز مشابه است. بنابراین، نمیتوانیم کالاهای صنعتی قابل توجهی برای صادرات داشته باشیم، اما میتوان با برنامهریزی وضعیت را تغییر داد.حریری همچنین اشاره کرد که بیش از ۷۰ درصد ماشینآلات صنعتی مورد نیاز ایران از چین وارد میشود.وی در خصوص توسعه روابط ایران و چین گفت: برای این کار، برقراری ارتباطات بانکی و مالی منظم ضروری است. در حال حاضر، ایجاد کانال مالی دو جانبه بین دو کشور در دستور کار قرار دارد.حریری در ادامه با اشاره به سفر ژانگ هو چینگ، معاون نخستوزیر چین به ایران، گفت: این مقام چینی مسئول پیگیری سند ۲۵ ساله توسعه همکاریهای ایران و چین است.
روابط اقتصادی ایران و چین در شرایط تحریمرئیس اتاق مشترک ایران و چین تأکید کرد: برای پیشبرد اهداف اقتصادی سند ۲۵ ساله، باید شرکتهای ایرانی و چینی در کنار هم فعالیت کنند. طرفین قطعاً با موانعی روبهرو خواهند شد که برای رفع آنها باید عالیترین مقامات دو کشور سالی یک یا دو بار ملاقات کنند و مسائل را بررسی کنند.حریری همچنین اشاره کرد که طبق این سند، دو کشور یکدیگر را به سرمایهگذاری تشویق میکنند و اقدامات در این زمینه در حال انجام است. بهطور خاص، در حوزه انرژی خورشیدی، ایران پروژههایی را در دست اجرا دارد که پنلهای خورشیدی مورد نیاز این پروژهها از چین وارد میشود.وی در نهایت با اشاره به وضعیت تحریمی ایران افزود: این شرایط موجب میشود که برخی شرکتهای چینی نتوانند بهطور مستقیم با ایران همکاری کنند و برخی دیگر نیز بهطور پنهانی فعالیت میکنند. به همین دلیل، ما نمیتوانیم اطلاعات دقیقی از پروژههای انجامشده منتشر کنیم، اما در حوزههای مختلف مانند راهآهن و نیروگاهها اقداماتی در حال انجام است.به گفته صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران، بخش خصوصی ایران در بیشتر زمینههای صنعتی، فناوری، کشاورزی، معدنی و تجاری از نفت و گاز تا داروسازی و تجهیزات پزشکی، محصولات دانشبنیان، مصالح ساختمانی و فولادی و همچنین در بخش خدمات در حوزه فنی مهندسی، گردشگری و صنایعدستی آماده همکاری با چین است و لازم است بیشازپیش زمینه آشنایی بیشتر جوامع تجاری دو کشور توسط اتاقهای بازرگانی فراهم شود.
برای موفقیت در تجارت با چین، بخش خصوصی باید بهطور جامع به نیازها و خواستههای این بازار بزرگ توجه کند و از فرصتهای موجود در زمینههای مختلف بهرهبرداری کند. شناخت دقیق بازار، فرهنگ تجاری، مقررات قانونی و استفاده از تکنولوژیهای نوین از جمله عوامل کلیدی برای موفقیت در این تجارت است.این دو کشور بهدلیل اشتراکات اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی میتوانند زمینههای متنوعی برای همکاریهای تجاری داشته باشند که از جمله آنها صنعت انرژی، صنعت برق و انرژیهای تجدیدپذیر، توسعه زیرساختها و حمل و نقل، صنعت خودروسازی، گردشگری و ... است.
چین به داشتن فناوریهای پیشرفته در تولید خودروهای برقی، هیبریدی و خودروهای معمولی میتواند در ارتقا صنعت خودروسازی ایران مؤثر باشد و ایران نیز میتواند بازار بزرگی برای خودروهای چینی باشد.در زمینه پروژههای زیرساختی و حمل و نقل شامل ساخت راهآهن، جادهها، بنادر و فرودگاهها چین تجربه زیادی دارد. لذا ایران میتواند از این تجربهها برای توسعه شبکههای حمل و نقل خود استفاده کند.با توجه به جمعیت فراوان چین و تمایل مردم این کشور برای سفر به کشورهای دیگر، ایران میتواند به مقصدی جذاب برای گردشگران چینی باشد و چین نیز میتواند در توسعه صنعت گردشگری ایران با ایجاد زیرساختهای مناسب مؤثر باشد.
دیدگاه تان را بنویسید