حمیدرضا جلاییپور، جامعهشناس:
هنوز وارد وضعیت انقلابی نشدیم اما با بحرانیتر شدن اوضاع میشویم/ با اعدام محسن شکاری صدای بیطرفها را هم درآوردند
در ده سال گذشته فقیر شدیم، با این اوضاع در ده سال آینده هم ممکن است ایران ناامن شود
یک جامعهشناس گفت: هنوز وارد وضعیت انقلابی نشدیم اما با بحرانیتر شدن اوضاع میشویم.
حمیدرضا جلاییپور، جامعهشناس و فعال سیاسی سخنرانیای در نشست شورای مرکزی جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان داشته که درباره اعتراضات اخیر است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم آن را در ادامه میخوانید:
- این اعتراض سراسری، وسیع و طولانی و از همه طبقات و از همه شهرها است اگرچه بیشتر افراد فعال آن را جوانان، دانشجویان و زنان تشکیل میدهند. البته تقریبا ۷۰ درصد مردم ایران در این صحنه ساکتند. هفتاد درصدی که از وضع موجود ناراضی هستند و زیاد دل خوشی از نظام سیاسی ندارند ولی در عین حال زیاد هم اعتمادی به اپوزیسیون متفرق نظام سیاسی ندارند؛ خصوصا به آن اپوزیسیون پنهانی که از خارج از کشور «فراخوان» به معترضان میدهد. این جمعیت هفتاد درصدی ساکت به نفع یک طرف صحنه سیاسی وارد عمل نشدهاند.
- این اعتراض سراسری «شورش» و «اغتشاش» نیست چون کور نیست؛ مطالباتی دارد. شورشها معمولا برانگیخته میشوند و زود تمام میشوند و ادامه پیدا نمیکنند.
- کدام اغتشاشی در جهان این همه محصول هنری دارد، این همه توجه مشاهیر جهانی را جلب میکند و اینطور در سطح ملی و جهانی مورد توجه قرار میگیرد.
- اینکه آقایان درباره جنبش دانشجویی گفتند که ما در دهه نود با ستارهدار کردن دانشجویان و جمع کردن تشکلهای دانشجویی دانشگاهها را جارو و آرام کردیم، خطا کردند. غافل از اینکه در حال حاضر در سه ماه گذشته بیشترین حضور دانشجویی را در دانشگاهها در تاریخ ۸۰ ساله حرکتهای دانشجویی داشتیم.
- جامعه ایران مدتها است جامعه جنبشی است. در برابر چنین جامعهای سازمانها رویههای نهادی عمدتا با گشایش سیاسی و اداری باید پاسخ بدهند و اجازه دهند این مطالبات در آن بیان و تخلیه شود. متاسفانه هرچه جامعه جنبشیتر شده حکومت را بستهتر کردهاند و مطالبات جامعه تخلیه نشده و اینگونه خودش را در این ۹۰ روز نشان داده است.
- س از گذشت سه ماه از اعتراضات هنوز حکومت اقدام در خوری نکرده، کاری که جامعه ببیند و باور کند. لذا یک مقدار اوضاع دارد بحرانیتر میشود و ممکن است جامعه از وضعیت جنبشی عبور کند و به وضعیتهای دیگر مثل وضعیت انقلابی نزدیک بشود، البته نه امروز و فردا، بلکه در میانمدت.
- هنوز وارد وضعیت انقلابی نشدیم زیرا از نشانههای وضعیتهای انقلابی این است که اول حکومت نتواند کنترل کند. ما چنین وضعیتی نداریم. در این ۹۰ روز حکومت قادر به کنترل (البته با جانباختن صدها نفر) بود.
- جمهوری اسلامی یک حکومت پوشالی نیست و خودش حکومت جنبشی است. نیروهای خودش را بسیج میکند. چهار-پنج لایه حفاظتی دارد. از سطح روستاها، بخشها، محلات، تا بالاتر نفوذ دارد. هم مهمترین نهاد کشور است و هم سابقهدارترین و ریشهدارترین نهاد تاریخی کشور یعنی نهاد روحانیت را در خدمت گرفته است.
- اینهایی که دنبال مهندسی جامعه هستند از میان پنج میلیون پیران جامعه هستند، میانسالان حدود سی و هشت میلیون و جوانان حدود بیست میلیون از جامعه در فضای دیگری هستند و آرزوها و مطالبات دیگری دارند. ولی امکانات حکومت دست پیران مرامی است. تداوم همین حالت ممکن است ما را وارد وضعیت انقلابی کند. یعنی حکومت خسته شود و با مشکل روبرو شود و مردم و قشرهای اصلی شهری یک دفعه کلافه شوند. الان ساکت هستند ولی ممکن است از این وضعیت خارج شوند.
- جمهوری اسلامی یک حکومت برآمده از جنگ و انقلاب است. ممکن است که نهاد حکومت ایران موتور توسعه آینده ایران نباشد، ممکن است مردم ایران را راضی نکند، ولی حکومت میتواند جلوی انقلاب مردم را بگیرد. لذا نتیجه این درگیری بالا و پایین، تداوم ناامنی است. یعنی در ده سال گذشته ما فقیر شدیم. در ده سال آینده هم که در پیش داریم ممکن است متاسفانه ایران ناامن شود.
- اعدام محسن شکاری صدای بیطرفها را هم درآوردند. صدای کسانی که ساکت هم بودند در آوردند. لذا راهشان باز نیست که راحت بتوانند جامعه را شخم بزنند یا کنترل کنند. حالا میشود یک امیدی به راه ترمیم و اصلاح داشت.
دیدگاه تان را بنویسید