پولیتیکو: مقامات دولت بایدن در حال تلاش برای توافق در خاورمیانه؛ سعودیها معتقدند برای یک معامله بزرگ بهتر است تا حضور ترامپ در قدرت صبر کنند
پولیتیکو نوشت: برخی از رهبران منطقه ظاهرا تمایل دارند ابتکارات کلیدی تحت ریاست جمهوری بعدی را افشا کنند و برای او افتخاراتی به ارمغان بیاورد.
پولیتیکو نوشت: برخی از رهبران منطقه ظاهرا تمایل دارند ابتکارات کلیدی تحت ریاست جمهوری بعدی را افشا کنند و برای او افتخاراتی به ارمغان بیاورد.
به گزارش انتخاب، یک روزنامه عربی، مدعی پیشرفت قابل توجه در مذاکرات تبادل اسرا میان اسرائیل و مقاومت فلسطین و آغاز قریبالوقوع مرحله مقدماتی برای برقراری آتشبس دایمی در غزه خبر داد.
در ادامه این مطلب آمده است: مقامات دولت بایدن در حال تلاش برای کسب برخی دستاوردها در خاورمیانه در شش هفته باقیمانده از دوره کاری خود هستند. دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب در برخی موارد این کار را سختتر کرده اما در موارد دیگر، اقدامات او در واقع کمککننده بوده است.
دولت رو به اتمام آمریکا در تلاش است تا توافقنامههایی برای آتشبس در غزه برقرار کند؛ یک آتشبس شکننده را در لبنان حفظ نماید؛ نسخهای از توافقنامه بین آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل را به امضا برساند؛ و همچنین به کاهش یک نزاع فزاینده در سوریه کمک کند. دستیاران رئیسجمهور جو بایدن میگویند که آنها میخواهند دست تیم ترامپ را در خاورمیانه پر کنند، اما همچنین روشن است که تمایلی آشکار برای بهبود میراث بایدن در منطقه نیز وجود دارد.
ترامپ در حال حاضر به خاورمیانه توجه زیادی دارد. او با برخی از رهبران عرب ملاقات کرده، خواستار پایان جنگها در منطقه شده و چندین نفر را برای ایفای نقش در خاورمیانه منصوب کرده است. گزارشها حاکی از آن است که حداقل یکی از نمایندگان آینده او قبلاً برای ملاقاتها به منطقه سفر کرده است.
به گفته مقامات آمریکایی فعالیتهای ترامپ بر نحوه تعامل دولتهای خاورمیانه با بایدن و دستیارانش تأثیر گذاشته است و نتایج متفاوتی برای اهداف لحظه آخری آنها به همراه داشته است. سایه رئیسجمهور منتخب بر دو گردهمایی مهم سیاست خارجی و امنیتی در خاورمیانه در این آخر هفته — یعنی مجمع دوحه در قطر و گفتگوهای منامه در بحرین — که طی آن مقامات بایدن با همتایان خود ارتباط گرفته و به دنبال همکاری بودند، سنگینی می کرد.
یکی از مقامات آمریکایی آشنا با پرونده خاورمیانه، که یکی از دو مقامی است که برای تهیه این گزارش مصاحبه شدند، گفت اقدامات علنی و خصوصی ترامپ و دستیارانش در مورد لزوم پایان یافتن جنگهای مربوط به اسرائیل بهویژه در لبنان برخی تأثیرات مثبت داشته است.
این مقام آمریکایی جلسه ترامپ با ران درمر، یکی از دستیاران ارشد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را با فشار بر اسرائیلیها برای موافقت با آتشبسی در ماه گذشته با مبارزان حزبالله در لبنان مرتبط دانست. برداشت کلی دولت بایدن این است که آتشبس پا برجاست.
همچنین نشانههایی وجود دارد که حماس و اسرائیل در نوار غزه به آتشبس نزدیکتر شدهاند، جایی که از زمان حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ دهها هزار نفر کشته شدهاند. چنین توافقی که دستیاران بایدن به شدت بر آن تمرکز دارند، میتواند شامل آزادی برخی گروگانهای اسرائیلی توسط حماس باشد.
ترامپ اخیراً حماس را تهدید کرده و با هشدار در رسانههای اجتماعی اعلام کرده که اگر حماس گروگانهای اسرائیلی را آزاد نکند "بهای سنگینی" خواهد پرداخت. این مقام آمریکایی گفت تأثیر این اظهارات نامشخص است.
حتی اگر آتشبس در غزه برقرار نشود، اسرائیل تا حدود زیادی حماس را شکست داده و به نظر میرسد جنگ در آنجا صرف نظر از اقداماتی که دولتهای فعلی و آتی آمریکا انجام میدهند، وارد مرحلهای با شدت پایینتر شده است. گزارشهایی وجود دارد که اسرائیل در حال ساخت تأسیساتی برای حضور نظامی مداوم در غزه است که به موضوعی در مذاکرات آتشبس تبدیل شده است.
سخنگویان تیم انتقالی ترامپ به درخواستها برای اظهارنظر در این باره پاسخ ندادند. با این حال، برخی از رهبران خاورمیانه در حال بررسی به تعویق انداختن برخی ابتکارات تا زمان حضور ترامپ در قدرت هستند و تا به او اجازه میدهند که اعتبار هرگونه توافق احتمالی را از آن خود کند — وضعیتی که مقامات دولت بایدن آن را بهعنوان واقعیتی که به میراث آنها کمکی نمیکند پذیرفته اند.
بهعنوان مثال، تشکیلات خودگردان فلسطینی در دولت بایدن اصلاحات کوچکی را انجام داده، اما از توافق بر سر تغییر آنچه که اسرائیلیها از آن بهعنوان سیستم «پرداخت حقوق بابت کشتن» انتقاد میکنند، امتناع کرده است. این برنامه که فلسطینیها از آن بهعنوان «مقرری شهداء» یاد میکنند، به خانوادههای فلسطینیانی که در طول ارتکاب اعمال خشونت بار علیه اسرائیلیها زخمی، کشته یا زندانی شدهاند، حمایت مالی میکند. این مقام آمریکایی گفت که تشکیلات خودگردان به مقامات دولت بایدن گفته که احتمالاً در دولت بعدی تغییرات در این سیستم بحثبرانگیز را اعلام خواهد کرد تا امتیازات مثبتی از ترامپ کسب کند.
یک منبع مطلع که با تشکیلات خودگردان مرتبط است، گفت که اطلاعاتی در این باره ندارد، در حالی که منبع دیگری به درخواست اظهارنظر در این باره پاسخ نداد.
یک مقام آمریکایی دیگر که با مذاکرات با دولتهای خاورمیانه آشنا است گفت.دولت بایدن همچنین در تلاش است تا حداقل تا حدودی یک معامله بزرگ با عربستان سعودی جهت برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل در ازای دریافت تضمینهای امنیتی از جانب واشنگتن را نجات دهد. این تلاش ها با جنگ غزه دچار ضربه جدی شده است.
در حال حاضر، عربستان سعودی همچنان اصرار دارد که چنین توافقی به تعهد اسرائیل به ایجاد مسیری جهت ایجاد یک دولت فلسطینی بستگی دارد — شرطی که برای نتانیاهو غیرقابل قبول است.
در نشست منامه، شاهزاده ترکی فیصل، نماینده سابق عربستان در واشنگتن رفتار اسرائیل در غزه را مورد انتقاد قرار داد و حتی از واژه «نسلکشی» در این باره استفاده کرد. او بخشی از انتقادهای خود را مستقیماً خطاب به ترامپ مطرح کرد.
این شاهزاده سعودی با اشاره تلویحی به ترامپ و پستی که در رسانه های اجتماعی در انتقاد از حماس منتشر کرده گفت: «با احترام، آقای رئیسجمهور نیازی به برپا کردن آتش و جهنم برای بازگرداندن گروگانها و به ارمغان آوردن صلح نیست... مردم فلسطین در غزه و کرانه باختری از جهنمی که اسرائیل بر سر آنها میبارد، رنج میبرند.»
سخنان فیصل ممکن است نشان دهد که عربستان هنوز آماده اعلام یک توافق نیست. اما همچنین ممکن است نشان دهنده این باشد که سعودیها معتقدند برای یک معامله بزرگ بهتر است تا زمان حضور ترامپ در قدرت صبر کنند و پافشاری بر سر مواضع میتواند به آنها در گرفتن امتیازات بیشتر در آینده کمک کند.
شان سات، سخنگوی شورای امنیت ملی در پاسخ به سوالی در مورد اقدامات نهایی دولت بایدن در خاورمیانه گفت، بایدن «از جمله از طریق حمایت از راهحل دو دولتی همچنان از تلاشها برای ایجاد شرایط برای یک صلح پایدار در منطقه حمایت میکند.»
روز شنبه در منامه مقامات دولت بایدن به رونمایی از یک دستاورد جدید کمک کردند: طرحهایی برای شریک کردن بریتانیا در توافق امنیتی و اقتصادی موجود بین ایالات متحده و بحرین. روشن نبود که این برنامههای توسعه چه مدت در حال آماده سازی بودهاند.
پیمان اولیه که در ۲۰۲۳ منعقد شد، توجه زیادی در واشنگتن جلب نکرده است. اما این یک نقطه افتخار برای تیم بایدن است و دولت بحرین آن را بهعنوان بخشی اساسی از معماری امنیتی خود علیه تهدیداتی مانند ایران میداند.
باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا که بر بخش خاورمیانه نظارت دارد، در مراسمی که دعوت از بریتانیا را اعلام کرد، گفت این توافق «پایهای برای افزایش همکاری میان گروه بزرگتری از کشورها در داخل و اطراف منطقه است.»
در حالی که دستیاران بایدن برای انتقال قدرت به ترامپ آماده میشوند چشم انداز احیا شده جنگ داخلی سوریه یک عامل ناشناخته بزرگ است. شورشیان اخیراً حداقل دو شهر بزرگ سوری را تصرف کردهاند و حکومت شکننده بشار الاسد که توسط ایران و روسیه حمایت میشود را تهدید میکنند.
سرنوشت اسد در حاشیه این گردهمایی در منامه موضوع داغی بود. بسیاری از حاضران در این رویداد با این مرد شدیدا مخالفاند، اما با توجه به رقابتهای داخلی شورشیان آنها نیز نمیخواهند سوریه درگیر هرج و مرج شود.
دولت بایدن خواستار کاهش تنشها در درگیری و مذاکرات سیاسی برای حل بحران سوریه شده است.
مقام آمریکایی دوم گفت هدف از این تلاش ها این است که به ترامپ بهترین موقعیت ممکن را برای مقابله با چالش احتمالی بلندمدت در سوریه بدهد. اما در این مرحله، ایالات متحده با نفوذ محدودی که دارد نمی تواند کار چندانی فراتر از مدیریت وضعیت انجام دهد.
خود ترامپ مدتهاست که نگران هرگونه نقش آفرینی ایالات متحده در بحران پیچیده سوریه است. روز شنبه، او بهوضوح نوشت: «ایالات متحده نباید هیچ کاری با این [درگیری] داشته باشد. این نبرد ما نیست. بگذارید جریان خودش را پی بگیرد. دخالت نکنید!»
دیدگاه تان را بنویسید