کد خبر: 254977
|
۱۳۹۷/۱۰/۰۷ ۰۸:۵۵:۰۰
| |

وحید شقاقی مطرح کرد:

رنج سیستم بانکی از شکاف درآمد و هزینه/ بانک‌ها 300 هزار میلیارد تومان سود سپرده توزیع می‌کنند/ ترمز سوداگری در بازار ارز کشیده شد

وحید شقاقی کارشناس اقتصادی گفت: وقتی ترمز سوداگری در بازار ارز کشیده می‌شود هیجان و سوداگری در سایر بازارها نیز کاهش می‌یابد و سیستم بانکی تبدیل به امن‌ترین و بهترین مکان برای سپرده‌گذاران می‌شود.

رنج سیستم بانکی از شکاف درآمد و هزینه/ بانک‌ها 300 هزار میلیارد تومان سود سپرده توزیع می‌کنند/ ترمز سوداگری در بازار ارز کشیده شد
کد خبر: 254977
|
۱۳۹۷/۱۰/۰۷ ۰۸:۵۵:۰۰

اعتمادآنلاین| وحید شقاقی کارشناس اقتصادی شهری در مورد تاثیر نزدیک شدن نرخ تورم به نرخ سود بانکی بر اقتصاد کشور گفت: در سال‌های اخیر نرخ بهره‌ واقعی مثبت بود و دلیل آن نیز پایین بودن نرخ تورم بود که تا 9.6 درصد نیز کاهش یافته بود در حالیکه نرخ سود بانکی مصوب 15 درصد بود یعنی نرخ بهره حقیقی 5 درصد مثبت بود. اما در حال حاضر تورم روند افزایشی به خود گرفته و احتمالا تا پایان سال به 25 یا 30 درصد نیز برسد.


وی ادامه داد: اگر نرخ تورم مثلا 25 درصد و نرخ سود در 18 درصد تثبیت شود، در این شرایط امسال و سال آینده نرخ بهره حقیقی منفی می شود و سیستم بانکی امکان افزایش نرخ سود بانکی را ندارد چون نظام بانکی کشور از یک شکاف درآمد و هزینه رنج می‌برد و توان پرداخت سودهای بالاتر را ندارد.

شقاقی تصریح کرد: در نظرگرفته بگیرید از 1700 هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور تقریبا 1450 هزار میلیارد تومان آن مربوط به شبه نقدینگی است که از این مقدار بالغ بر 800 هزار میلیارد تومان آن نیز در قالب سپرده‌های مدت‌دار است. بنابراین سیستم بانکی در این شرایط باید 300 هزار میلیارد تومان سود سپرده توزیع کند.

استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه 30 تا 60 درصد طرف دارایی بانک‌ها غیر واقعی است، افزود: طرف دارایی نظام بانکی منجمد، موهومی و غیر واقعی است در حالی که طرف بدهی‌های آن که شامل سپرده‌های مردم است تماماً واقعی است و باید سود آنها را پرداخت کند در واقع سیستم بانکی از این شکاف درآمد و هزینه رنج می‌برد که می‌تواند موجب فروپاشی سیستم بانکی شود.

وی ادامه داد: از سویی افزایش نرخ سود موجب ایجاد رقابت ناسالم برای جذب سپرده ها بویژه از جانب بانک‌های بد می‌شود و این اقدام موجب می‌شود تا بانک‌های خوب نیز از آنها پیروی کنند و چون وضعیت ترازنامه بانک‌ها نامناسب است در نهایت به ضرر سیستم بانکی تمام می‌شود.


این اقتصاددان کاهش نرخ سود واقعی و نرخ ارز را سیاست مناسب ارزیابی کرد و افزود: خوشبختانه بانک مرکزی این دو سیاست را همراه هم اجرا می‌کند، کاهش نرخ دلار از کانال 16 هزار تومان به 9 هزار تومان انگیزه خروج سپرده‌ها را به بهانه پایین بودن نرخ سود کاهش می‌دهد چون وقتی ترمز سوداگری در بازار ارز کشیده می‌شود هیجان و سوداگری در سایر بازارها نیز کاهش می‌یابد و سیستم بانکی تبدیل به امن‌ترین و بهترین مکان برای سپرده‌گذاران می‌شود.


شقاقی خاطرنشان کرد: بنابراین کاهش سوداگری در بازار ارز بهمراه کاهش نرخ سود به نوعی جلوی ضرر فراینده نظام بانکی را می‌گیرد چون همان‌طور که ذکر کردم بانک‌ها دیگر توان پرداخت سود عظیم را ندارند و این در واقع به نفع کل اقتصاد کشور است.

منبع: ایلنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها