یک پژوهشگر و آسیبشناس اجتماعی در گفتوگو با اعتمادآنلاین:
مهریه نمیتواند عامل بازدارندهای جهت ازهم پاشیدگی کانون خانواده باشد
یک پژوهشگر و آسیب شناس اجتماعی معتقد است: مهریه هیچ گاه ضامن دوام و خوشبختی زوجین و عامل بازدارندهای جهت ازهم پاشیدگی کانون خانواده نیست.
اعتمادآنلاین| پیشنهاد حذف مهریه از سوی نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس موجی از واکنشها را به همراه داشت ، نبود سیاستهای حمایتی از نهاد خانواده و بهویژه زنان چالشی است که طی سالیان گذشته همواره مورد توجه سمنها و فعالان حوزه زنان بوده است. البته هنوز تا رسیدن این پیشنهاد به صحن علنی زمان زیادی باقی است و چه بسا این پیشنهاد حتی به قالب طرح نرسد. با این حال الگوبرداری انتقال 50 درصدی دارایی و جایگزینی با مهریه هنوز در ابهام و کشمکش مخالفان و موافقان قرار دارد.
مجید ابهری پژوهشگر و آسیبشناس اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتو گو با « اعتمادآنلاین» در رابطه با پیشنهادهای ارائه شده برای حذف مهریه گفت: از دیدگاه رفتار شناسی عاطفی، مهریه هیچ گاه ضامن دوام خوشبختی زوجین نیست آنچه که باعث قدرت و بقای خانوادهها و نسلهای پیشین شده مهریه نبوده بلکه روابط عاطفی، صداقت و احترام متقابل است.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود 3400 زندانی مهریه در کشور وجود دارد. بالا رفتن آمار طلاقها نشان میدهد که مهریه نمیتواند عامل بازدارندهای جهت ازهم پاشیدگی کانون خانواده باشد.
ابهری افزود: بالا رفتن آمار طلاق و کاهش آمار ازدواج به دو گروه دلایل بستگی دارد. یکی دلایل محیطی مثل بیکاری و گرانی و کمبود مسکن و دیگری دلایل رفتاری مثل فقدان مهارت همدلی و برقراری تفاهم و حل مشکلات و همسانگزینی و ضعف روابط عاطفی.
وی در خصوص راهکارهای ارائه شده از سوی مسولین مانند حذف مهریه، دادن حق طلاق به زن، تعین مهریه به نرخ روز عقد و یا کاهش معیار 110 سکه گفت: هیچ یک از این راهکارها اصولی نیست و نمیتواند باعث کاهش آمار زندانیان مهریه شود چرا که اگر قرار بر تفاهم باشد اصلا زندان لازم نیست اما اگر زوجین توافق نداشته باشند مرد میتواند زن را با آزارهای مختلف وادار به بخشش مهریه کند همچنین داشتن حق طلاق توسط زنان آمار طلاق را بالا خواهد برد مگر آنکه شناخت کامل بین زوجین برقرار باشد و زن بلوغ فکری کامل را کسب کرد باشد.
این آسیب شناس اجتماعی ادامه داد: حذف مهریه باعث بالا رفتن آمار ازدواج نخواهد شد.
به عقیده این استاد دانشگاه بر اساس 40 سال پژوهشهای میدانی و نظری در صورت حذف مهریه، بر اساس تربیت و فرهنگ خانوادگی زنان همواره دچار استرس شده خود را در معرض خطر میبینند بنابراین هیچ کدام از این راهکارها باعث افزایش آمار ازدواج و کاهش آمار طلاق نخواهد شد مگر در نشستهای مختلف موضوع مورد بررسی و کالبد شکافی قرار بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید