کد خبر: 292970
|
۱۳۹۸/۰۲/۲۱ ۱۴:۳۴:۰۰
| |

عضو انجمن علمی روانپزشکان:

عواقب خطرناک اختلالات رفتاری بزرگ و کوچک نمی‌شناسد

عضو انجمن علمی روانپزشکان گفت: بی‌اشتهایی، افسردگی، کم توجهی و بیش فعالی از عمده آسیب‌های رایجی است که بزرگسال و کودک نمی‌شناسد و در صورت ابتلا به آن و عدم آشنایی مردم با این اختلالات رفتاری، عواقب خطرناک در انتظار جامعه است.

عواقب خطرناک اختلالات رفتاری بزرگ و کوچک نمی‌شناسد
کد خبر: 292970
|
۱۳۹۸/۰۲/۲۱ ۱۴:۳۴:۰۰

اعتمادآنلاین| ‌ مهشید رابطیان عضو انجمن علمی روانپزشکان بیان داشت: افراد جامعه باید راه درمان های حوزه سلامت روان را بدانند، طی تحقیقات به عمل آمده در سطح بین الملل آنچه که تا کنون حاصل شده کسانی که دچار اختلالات رفتاری هستند، اصولان آن را پنهان و یا اینکه از ابتلا به این بیماری اطلاع و آگاهی لازم ندارند.


این متخصص روانپزشک در ارتباط با مولفه های سواد سلامت روان، گفت: شناخت اختلالات روانی، دانش کمک گرفتن از متخصصان برای کسب درمان های در دسترس، دانش استراتژی های کمک به خود، مهارت و دانش برای کمک های اولیه و حمایت افراد و دانش جلوگیری از اختلالات، از جمله این مولفه ها است.


وی افزود: اختلال عاطفی فصلی، اختلال استرس پس از سانحه، ترس، اختلال خوردن، اختلال وسواس فکری یا عملی، افسردگی، اختلال کم توجهی- بیش فعالی، اضطراب، اسکیزوفرنی و اعتیاد رفتاری از عمده آسیب های رفتاری در حوزه سلامت روان به شمار می رود و متاسفانه مردم به دلایل متعدد برای شناسایی این اختلالات در حوزه خانوادگی و درمان آن هیچ گاه یا کمتر اقدام می کنند.


رابطیان گفت: یکی از دلایلی که افراد نمی توانند این اختلالات را تشخیص دهند ممکن است که در دوره نوجوانی دچار آن شده و یا در مورد این رفتارها کمتر آگاهی دارند و به آن اهمیت نمی دهند و از طرفی والدین هم ممکن است تصور کنند این تغییرات روانی در سنین نوجوانی طبیعی بوده و یا حتی یک مشکل جسمی و موقتی است.


این متخصص روانپزشک کودک و نوجوان در مورد راهکارهای ابتدایی کمک به خود یا دیگران گفت: شرکت در فعالیت های فیزیکی، افزایش بهداشت خواب، لذت بردن از فعالیت های روزمره، انجام فعالیت های هدفمند برای بخش کوتاهی از روز، شرکت در فعالیت هایی که حس موفقیت را تقویت می کنند، وارد کردن افراد قابل اعتماد به لیست خانواده، خارج شدن از خانه برای ساعاتی از روز، در نظر گرفتن پاداش برای خود در صورت موفقیت، تمرین روش های تمدد اعصاب، صحبت با افراد قابل اعتماد در مورد احساسات خود، مصرف غذای سالم و رژیم متعادل، بسیار مفید است و توصیه می شود.


رابطیان تصریح کرد: اختلال رفتاری در مجموع شامل رفتارهای خاصی است که زندگی فرد یا افراد جامعه را تخریب و یا حداقل به آنان آسیب‌ های روحی و جسمی می رساند و از این رو بی‌اشتهایی، افسردگی و اختلال کم توجهی- بیش فعالی نمونه های بارز این بیماری رفتاری محسوب می شود که نه تنها کودک یا نوجوانان را بلکه بزرگسالان هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اعتیاد رفتاری

این روانپزشک برای شناخت بیشتر افراد جامعه از برخی اختلالات رفتاری که مزمن نیستند و در عین حال به راحتی نمی توان آنها را درمان کرد، گفت: اعتیاد رفتاری یکی از تیک های رفتاری است که در سطح جامعه مشاهده می شود.


رابطیان افزود: اعتیاد موضوعی پیچیده است. اعتیاد اغلب به عنوان یک بیماری شناخته می‌شود درصورتیکه می‌تواند یک مشکل رفتاری هم باشد. بویژه آنکه اعتیادهای رفتاری هم وجود دارد. یکی از مطالعات انجام شده در این خصوص می‌گوید: برخی رفتارها علاوه بر مصرف داروهای روانگردان تاثیر کوتاه مدتی به ‌وجود می‌آورد که علی رغم علم به عواقب نامطلوب آن ها، رفتاری مداوم را تشکیل می‌دهد. پس درست است! شما می‌توانید به برخی تیک‌های رفتاری که به نوعی در شما موثر هستند معتاد شوید.

اسکیزوفرنی

وی گفت: اسکیزوفرنی یکی دیگر از اختلالات رفتاری است که بیشتر افراد جامعه آن را می‌شناسند. این اختلال موضوعی فلج ‌کننده است و افراد مبتلا به آن را به شکل‌های گوناگون تحت تاثیر قرار می‌دهد. اسکیزوفرنی یک اختلال ذهنی مزمن است. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی اغلب توهمات، اوهام و برخی اوقات مشکلات فیزیولوژیکی را تجربه می‌کنند. طبق آمارعلائم این اختلال معمولا بین سنین 16 تا 30 سال بالا می‌زند.

اضطراب

این روانپزشک تاکید کرد: همه افراد در برخی موارد اضطراب و نگرانی را تجربه می‌کنند. اما تا زمانی که این مساله مزمن و طولانی مدت نشده و به نوعی اختلال رفتاری تبدیل نشود، جای نگرانی وجود ندارد. اختلالات اضطرابی به شدت با موضوعات افسردگی مرتبط هستند و نگرانی هم مثل افسردگی انواع بسیار زیادی دارد. در فرد مبتلا به اختلال اضطرابی، نگرانی از بین نمی‌رود و با گذشت زمان وخیم تر می‌شود. این احساسات می‌تواند در فعالیت‌های روزانه مثل عملکرد شغلی، تکالیف مدرسه و روابط نیز تاثیراتی را به همراه داشته باشد.

اختلال کم توجهی- بیش فعالی

رابطیان گفت: این نوع از اختلال در بین افراد جامعه بیشتر شایع است و می‌تواند هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. اساسا در این نوع اختلال‌ها آرام نشستن و توجه کردن برای فرد کاری بسیار مشکل و سخت می‌شود. تمرکز در فرد از بین می‌رود و نمی‌تواند بر کاری که انجام می‌دهد متمرکز شود. این اختلال می‌تواند مشکلاتی جدی را برای فرد در مدرسه یا محل کار به ‌وجود آورد.

افسردگی

وی با بیان اینکه افسردگی میلیون‌ها نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و برخی از آنها حتی نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند، افزود: افسردگی احتمالا علل ریشه‌ای دارد و تاثیر رفتاری مشخص و دقیقی برای آن نمی‌توان یافت اما اگر بر یک شکل آن که همان افسردگی اصلی است تمرکز شود، بسیاری از تغییرات رفتاری قابل ملاحظه پدیدار می شود. افراد مبتلا به نوع اصلی افسردگی تمایل به زیاد خوابیدن دارند، عادات غذایی آنها تغییر می‌کند و حتی توانایی کار کردن یا مدرسه رفتن را از دست می‌دهند.

اختلال خوردن

عضو هیات علمی روانشناسان گفت: اختلال‌ خوردن نوعی دیگر از اختلالات رفتاری است و شکل‌های گوناگونی دارد. برخی از افراد پرخوری و افراط می‌کنند درحالیکه برخی دیگر اصلا به ندرت چیزی می‌خورند. ممکن است نام برخی از این اختلال‌ها را شنیده باشید: بی‌اشتهایی، پرخوری عصبی و غیره. در صورتیکه به این اختلال‌ها رسیدگی نشود، مشکلاتی جدی را برای سلامت فرد به همرا خواهند داشت و حتی می‌توانند منجر به کشته شدن فرد شوند.

ترس

وی افزود: اختلال ترس(پانیک) دربردارنده کسانی است که حملات ترسناک را تجربه می‌کنند و به شدت با اضطراب و نگرانی و نیز افرادی که با آگورافوبیا(هراس از مکان‌های باز) دست و پنجه نرم می‌کنند در ارتباط است. ترس از حملات هراس آمیز می‌تواند حملات هراس آمیز دیگری را به ‌وجود آورد و این چرخه باطل ادامه پیدا می‌کند.

اختلال استرس پس از سانحه

این متخصص روانشناس گفت: این اختلال بین قربانی‌های جنایت‌ وحشیانه یا افرادی که مورد سوءاستفاده و تجاوز قرار گرفته‌اند شایع است. برخی افراد می‌توانند بهبود پیدا کنند در حالیکه برخی دیگر باقی مانده عمر خود را با این اختلال پشت سر می‌گذارند. خواب‌های بد، بازگویی وقایع گذشته و افکارترسناک و دلسرد کننده ازعلائم این اختلال هستند.

اختلال عاطفی فصلی

رابطیان اظهارداشت: اختلال عاطفی فصلی زندگی افراد را در برخی نقاط دنیا تحت تاثیر قرار می‌دهد. اساسا، تغییر در میزان نور خورشید منجر به مسائل رفتاری می‌شود. بطور طبیعی، این اختلال یک مساله دوره‌ای و فصلی است. محققان معتقد هستند که این اختلال در نتیجه ساعت بیولوژیکی و شیمی مغز حاصل می‌شود که در نتیجه کمبود نور خورشید در فصل زمستان تغییر می‌کند. اختلال عاطفی فصلی نوعی افسردگی است و بسته به مکان زندگی افراد خطر ابتلا به آن را افزایش می‌ دهد.

منبع: ایرنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها