معاون وزیر بهداشت:
شرکت در پویش فشار خون اجباری نیست
علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت گفت: پویش ملی فشار خون با فراخوان عمومی اعلام شد و هیچ اجباری برای شرکت در آن وجود نداشت. در حالت عادی روزانه 650 هزار نفر به مراکز بهداشتی مراجعه میکنند که این میزان در زمان اجرای پویش فشار خون به یک میلیون و 200 هزار نفر رسید.
اعتمادآنلاین| علیرضا رئیسی درباره پایان پویش ملی فشار خون و برخی حاشیههای ایجاد شده برای این طرح افزود: وقتی افراد از وضعیت سلامت خود آگاهی پیدا کنند، اتفاق بسیار مناسبی است. این در شرایطی است که سالانه 97 هزار نفر به علت فشار خون در کشور فوت میکنند. ایستگاههای سیار سنجش فشار خون، حدود 8 میلیون فشار خون را از مجموع 30 میلیون ثبت کردند.
وی ادامه داد: اگر اجبار در پویش فشار خون به معنی اطلاع رسانی و حساس سازی است، اتفاقاً کار بسیار مناسبی است. اگر وزارت بهداشت فشار خون کسی را میسنجد، به خاطر خود آن فرد است. باید توجه کنیم به واسطه اجرای پویش ملی فشار خون، کار بسیار بزرگی انجام شده است.
مردم مطالبه گر باشند
معاون وزیر بهداشت بیان کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا، سازمانهای بیمه گر به این دلیل که برای درمان افراد یارانه میدهند، میگویند بیمه شده باید به صورت دورهای آزمایش بدهد و اگر این آزمایشها را انجام ندهد، بیمه فرد دچار مشکل میشود.
وی ادامه داد: از طرفی همه مردم نیز باید از پزشکان و سیستم درمانی مطالبه کنند که فشار خون آنها سنجیده شود. این موضوع در کتابهای مرجع پزشکی ذکر شده که بررسی علائم حیاتی بیمار، اولین کار در هنگام معاینه بیمار است.
خرید متمرکز دستگاه فشار خون نداشتیم
رئیسی در پاسخ به برخی مسائل مطرح شده درباره اجرای پویش فشار خون برای فروش دستگاههای فشار خون اظهار داشت: وزارت بهداشت در راستای اجرای پویش ملی فشار خون هیچ گونه خرید متمرکز دستگاه فشار خون انجام نداده است و به دانشگاههای علوم پزشکی نیز اعلام کردیم که به تعداد ایستگاهها، دستگاه فشار خون استاندارد مستقر کنند و اگر موجود ندارند، خریداری شود و عین حال مدل و مارک خاصی اعلام نشده است.
وی ادامه داد: در جریان اجرای پویش ملی فشار خون، به دانشگاههای علوم پزشکی اجبار نشده که حتماً نوع یا مارک خاصی از دستگاه فشار خون را تهیه کنند. از طرفی دستگاه فشار خون دور انداختنی نیست و در آینده نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
فشار خون بیش از 30 میلیون نفر سنجیده شد
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: در این پویش، فشار خون بیش از 30 میلیون نفر کنترل شد. این افراد شامل سه گروه میشوند. یک گروه از افراد سالم بودند. گروه دیگری در مرحله قبل از فشار خون قرار داشتند و گروه دیگر به فشار خون مبتلا بودند. وزارت بهداشت برای تمام این سه گروه برنامه دارد. برای تمام افرادی که در این پویش شرکت کردند و فشار خون آنها را اندازه گیری کردیم، پیامکی ارسال شد.
وی ادامه داد: در نظام مراقبت شبکه برای افرادی که فشار خون دارند تعریف شده که هر یک ماه باید فشار خون آنها توسط مراقب سلامت و هر سه ماه توسط پزشک کنترل شود. حالا اگر افراد پس از گذشت یک ماه از دریافت پیامک، جهت بررسی مجدد فشار خون مراجعه نکنند، دوباره به آنها پیامک ارسال میشود تا مراجعه کنند. افرادی که نیاز به ارجاع به پزشک یا متخصص دارند نیز از طریق مراکز سلامت به سطح بالاتر ارجاع داده میشوند. درباره افرادی که بینابین قرار دارند و در واقع در معرض فشار خون هستند، برنامه مفصلی وجود دارد. زیرا این افراد باید از نظر سبک زندگی تحت مراقبت قرار بگیرند.
رئیسی افزود: نکته دیگر این است که درباره افراد مبتلا به فشار خون، فقط به بیماری فشار خون آنها توجه نمیکنیم. در کنار این موضوع، سایر بیماریها را هم تحت پوشش قرار میدهیم. به طور مثال این افراد از طریق بیماریهای قلبی و عروقی هم تحت کنترل قرار میگیرند. یعنی در برنامه ایراپن که از گذشته وجود داشته ادغام میشود و به مواردی مانند چاقی، مصرف دخانیات و الکل، اضافه وزن، دیابت و غیره نیز رسیدگی خواهد شد.
زمان اعلام نتایج و تحلیلهای پویش ملی فشار خون
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: پویش ملی فشار خون یک اقدام بسیار بزرگ بود. زیرا 40 میلیون نفر بالای 30 سال در کشور وجود دارند که حداقل از 80 درصد این افراد در یک ماه فشار خون گرفته شده است. چیزی حدود 6 تا 7 درصد از افراد زیر 30 سال هم فشار خون خود را در این طرح بررسی کردند. البته برخی از این افراد زیر 30 سال، مادران باردار یا مبتلایان به بیماریهای مزمن کلیوی بودند.
وی ادامه داد: نتایج پویش ملی کنترل فشار خون در هفته اول مهر ماه و مصادف با هفته جهانی قلب اعلام میشود. پس از پایان پویش ملی فشار خون، تیم پژوهشی آغاز به کار کرده است و تمام دادهها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و راستی آزمایی میشود. در حال حاضر آمارهای خام این طرح وجود دارد، اما این آمارها باید مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد.
رئیسی افزود: در روزهای آتی حداقل 30 میلیون پیامک برای تمام افرادی که فشار خون آنها اندازه گیری شده ارسال میشود تا هم قدردانی شده و هم یادآوریهایی برای مراجعه بعدی انجام شود.
تقدیر از بهداشتیهای شرکت کننده در پویش فشار خونمعاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: از همکاران حوزه بهداشت به واسطه اجرای پویش ملی فشار خون تقدیر میکنیم. البته اولین تقدیر این است که بتوانیم حقوق معوقه آنها را پرداخت کنیم و همچنین تلاش میکنیم از طرف دانشگاههای علوم پزشکی از کارکنان حوزه بهداشت که در پویش ملی فشار خون شرکت کردند تقدیر و تشکر انجام شود.
پویش ملی کنترل فشار خون از 27 اردیبهشت 98 توسط وزارت بهداشت آغاز شد و 15 تیر ماه پایان یافت. در مرحله اول این پویش به حساس سازی و اطلاع رسانی پرداخته شد و در مرحله دوم فاز عملیاتی و سنجش فشار خون افراد انجام شد.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید