کد خبر: 323126
|
۱۳۹۸/۰۴/۳۰ ۱۶:۵۸:۵۶
| |

رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت:

تب کریمه کنگو کنترل شده است

رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیماری «تب کریمه کنگو» تحت کنترل است همچنین آمار مبتلایان و فوتی ها نسبت به سال های گذشته افزایش نداشته است.

تب کریمه کنگو کنترل شده است
کد خبر: 323126
|
۱۳۹۸/۰۴/۳۰ ۱۶:۵۸:۵۶

اعتمادآنلاین| ‌ بهزاد امیری افزود: موارد ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو از ابتدای سال جاری تا 30 تیرماه، 70 نفر بوده است که پنج نفر از مبتلایان فوت کرده اند.

وی، وضعیت کنترل این بیماری را نسبت به سال های گذشته بهتر عنوان و تصریح کرد: تعداد مبتلایان به این بیماری در سال گذشته، 84 نفر و تعداد فوتی ها هشت نفر بود.

این مقام وزارت بهداشت، درباره هماهنگی ها برای کنترل بیماری تب کریمه کنگو نیز گفت: وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی در سطوح مختلف برای کنترل بیماری های مشترک بین انسان و دام همکاری دارند. جلسات مستمر بین این دو نهاد برای کنترل این نوع بیماری ها وجود دارد. در سطح دانشگاه ها، در شورای سلامت و امنیت غذایی استان‌ها که با حضور استاندار برگزار می شود و در سطح شهرستان، در کارگروه سلامت و امنیت غذایی، این نوع بیماری ها کنترل می شوند.

از هر جایی گوشت نخریم

امیری، از بین بردن بیماری های مشترک بین انسان و دام را نیازمند فرهنگ سازی دانست و افزود: با وجود آموزش های ارائه شده به مردم درباره خطرناک بودن مصرف جگر خام یا خرید نکردن از اماکن خارج از نظارت سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت، مردم هنوز این کار را انجام می دهند.

متاسفانه، 2 مورد از مبتلایان به «تب کریمه کنگو» به علت خوردن جگر خام به این بیماری مبتلا شده اند

وی تصریح کرد: امعاء و احشاء دام مثل جگر، باید قبل از مصرف به مدت 48 ساعت در دمای چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود و سپس مصرف شود. 2 مورد از مبتلایان به تب کریمه کنگو به علت خوردن جگر خام به این بیماری مبتلا شده اند.

امیری گفت: مردم به هیچ وجه حتی در صورت اطمینان از سلامت دام، جگر خام مصرف نکنند چون نه تنها بیماری تب کریمه کنگو بلکه بیماری های دیگر از جمله بیماری انگلی «گندیدگی کبد» (فاسیولا هپاتیکا) هم از طریق جگر خام به انسان منتقل می شود.

وی گفت: مشکل دیگر این است که به ویژه در استان های غربی، در مواردی، دام در خارج از کشتارگاه و در مسیر تردد مسافران در جاده ها ذبح و عرضه می شود. مردم به هیچ وجه گوشت های ارائه شده در خارج از مکان های تحت نظارت سازمان دامپزشکی به ویژه گوشت های عرضه شده در جاده ها را نخرند.

مردم به هیچ وجه حتی در صورت اطمینان از سلامت دام، جگر خام مصرف نکنند چون نه تنها بیماری تب کریمه کنگو بلکه بیماری های دیگر از جمله بیماری انگلی «گندیدگی کبد» (فاسیولا هپاتیکا) هم از طریق جگر خام به انسان منتقل می شوداین کارشناس مسائل بهداشتی از مردم خواست قربانی های خود را هم تحت نظارت سازمان دامپزشکی انجام دهند و افزود: توصیه اکید ما این است که دام حتماً باید در کشتارگاه تحت نظارت سازمان دامپزشکی ذبح شود.

وی درباره رعایت نشدن موارد بهداشتی در برخی کشتارگاه های غیرصنعتی در شهرهای کوچک نیز گفت: چون ایجاد کشتارگاه صنعتی در شهرستان های کوچک صرفه اقتصادی ندارد، برای جلوگیری از کشتار دام در کوچه و خیابان، اجازه فعالیت به کشتارگاه های غیرصنعتی داده شده است. در عین حال، وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی دستورالعمل های لازم بهداشتی را به این کشتارگاه‌ها داده اند و از این مجموعه ها بازدید می کنند.

قرنطینه در برخی کشتارگاه ها انجام نمی شود

رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره دلایل بالا بودن مبتلایان به تب کنگو در برخی استان های مرزی نیز گفت: ورود دام قاچاق از کشورهای همسایه علت بالا بودن تعداد مبتلایان در برخی استان هاست.

وی اضافه کرد: ویروس تب کنگو از طریق نوعی کنه به دام منتقل می شود و این ویروس به مدت 2 هفته در بدن دام زنده است. اگر در این مدت کشتار شود و در هنگام کشتار مسائل بهداشتی رعایت نشود، در صورت پاشیده شدن خون و ترشحات ناشی از کشتار دام به قسمت های مخاطی بدن مثل چشم و دهان، بیماری به انسان منتقل می شود.

برای پیشگیری، اول از همه باید از ورود دام قاچاق ممانعت شودامیری درباره راه های پیشگیری و کنترل بیماری تب کنگو نیز گفت: برای پیشگیری، اول از همه باید از ورود دام قاچاق ممانعت شود. لازم است حتی دام های تولید داخل را هم قبل از کشتار به مدت 2 هفته قرنطینه کنیم و دام ها تحت سم‌پاشی برای کنه کشی قرار گیرند. محل نگهداری دام ها باید طوری باشد که مانع از نفوذ کنه جدید به دام ها شود.

رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت افزود: در طول 2 هفته، کنه در بدن دام از بین می رود و به همین خاطر دام دیگر آلوده نخواهد بود. این موضوع در برخی از کشتارگاه ها رعایت نمی شود. قرنطینه 2 هفته ای دام از الزامات است که باید حتماً کشتارگاه ها به آن توجه داشته باشند و باید حتماً کنه کشی انجام شود.

وی تاکید کرد: در هنگام کشتار، پرسنل کشتارگاه باید از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش، چکمه، روپوش و پوشش مناسب چشم استفاده کنند و آموزش های لازم را دیده باشند.

این کارشناس مسائل بهداشتی درباره دیگر روش های پیشگیری و کنترل این بیماری گفت: لازم است بعد از کشتار، گوشت حداقل به مدت 24 ساعت در دمای چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود چرا که گوشت بعد از ذبح حالت اسیدی پیدا می کند و پی اچ آن پایین می آید و این موضوع باعث از بین بردن ویروس تب کریمه کنگو می شود. رعایت این نکته برای کشتارگاه ها الزامی است.

امیری گفت: اگر خود کنه هم انسان را بگزد باعث انتقال بیماری می شود. توصیه ما این است که دامداران پوشش مناسب بپوشند، از دستکش استفاده کنند و محل نگهداری دام هایشان را با هماهنگی سازمان دامپزشکی تحت سم پاشی برای کنه کشی قرار دهند و کنه را با دست برندارند یا له نکنند چون امکان انتقال بیماری در این صورت وجود دارد.

رئیس اداره مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت گفت: اگر کسی علائمی مثل تب، درد عضلات، ضعف و بی حالی همراه با علائم خونریزی دهنده مثل کبودی زیر پوست یا خونریزی از مجاری بدن، بینی، دهان یا دستگاه گوارش داشت، باید در کوتاه ترین زمان به مراکز درمانی مراجعه کند و تحت اقدامات تشخیصی و درمانی قرار گیرد چون تماس با خون و ترشحات انسان آلوده به ویروس هم باعت انتقال بیماری می شود.

وی ادامه داد: بیماری از سه طریق گزش کنه، تماس انسان با دام مبتلا و انسان با انسان مبتلا منتقل می شود.

محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز در مصاحبه ای گفت: بیماری کریمه کنگو در 30 درصد موارد حتی با اقدامات درمانی به مرگ بیمار منجر شده است. این بیماری درمان دارد و داروی آن در کشور موجود و چنانچه زود تشخیص داده شود، قابل درمان است.

وی با اشاره به فراوانی این بیماری در فصل تابستان و بهار گفت: بیماری تب کریمه کنگو با گرمای هوا رابطه مستقیم دارد. بیماری از طریق گوشت پخته شده انتقال پیدا نمی‌کند.

گویا افزود: افرادی که در کشتارگاه‌ها کار می‌کنند، باید از دستکش، چکمه و روپوش استفاده کنند، در واقع رعایت بهداشت فردی تنها راه پیشگیری از ابتلا به بیماری است. کادر بهداشتی و درمانی بیمارستان ها نیز که با بیماران سروکار دارند، باید بهداشت و حفاظت فردی را طبق دستورالعمل رعایت کنند.

به گزارش وزارت بهداشت، تب ویروسی کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که به وسیله حشره کنه منتقل می‌شود و در آسیا، اروپا و آفریقا وجود دارد. مرگ و میر بالا دارد و همه گیری‌های داخل بیمارستان آن نیز شایع هستند. با وجود اینکه بیماری مخصوص حیوانات است، ولی موارد تک گیر و همه گیری‌های ناگهانی این بیماری در انسان‌ها نیز اتفاق می افتد.

اولین مورد توصیف شده بیماری در منطقه کریمه در سال 1942 یعنی دو سال قبل از اپیدمی کریمه رخ داده است. در سال 1944 در خلال جنگ جهانی دوم بیماری در شبه جزیره کریمه شایع و باعث مرگ بیش از 200 نفر از روستائیان و سربازان شد.

بیماری و خصوصیات بالینی و نحوه ابتلای افراد، برای نخستین بار توسط شوماکوف روسی تشریح شد. در سال 1946، هفت مورد که پنج مورد آن از طریق انتقال در بیمارستان و در ترکمنستان گزارش شده است. در سال 1956 بیماری در منطقه کنگو (زئیر) شایع و ویروس عامل بیماری از افراد مبتلا جداسازی و به عنوان ویروس کنگو نامگذاری شد.

در سال 1969 مشخص شد که عامل ایجادکننده تب خونریزی دهنده کریمه مشابه عامل بیماری است که در سال 1956 در کنگو شناخته شده است و با ادغام نام دو محل یک نام واحد کریمه کنگو برای بیماری ویروسی تعیین شد. این بیماری به وسیله خرگوش صحرائی، جوجه تیغی، گوسفند و گاو به دیگر نقاط منتقل می شود.

منبع: ایرنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها