شکار، تجارت غیرقانونی و تغییرات اقلیمی علت کاهش تعداد ببرهای جهان
هر ساله در تاریخ 29 ژوئیه میلادی مصادف با هفتم مرداد ماه "روز جهانی ببر" با هدف افزایش آگاهی در مورد حفظ این گونه ارزشمند و تقویت برنامههای حفاظت از زیستگاههای طبیعیِ آن گرامی داشته میشود.
اعتمادآنلاین| طبق اعلام صندوق جهانی حیات وحش (WWF) در حال حاضر تنها حدود 3900 قلاده ببر وحشی در جهان باقی مانده و این در حالی است که حدود یک قرن پیش، بیش از 100 هزار ببر در حیات وحش زیست داشتهاند.
از آغاز قرن بیستم بیش از 95 درصد جمعیت ببرهای جهان از بین رفته و در سراسر آسیا بحرانی بغرنج دامنگیر ببرهای وحشی شده است.
نمیتوان این واقعیت را انکار کرد که ببرها، این بزرگترین گونههای گربهسان در سراسر جهان، یکی از نمادینترین حیوانات کره زمین به شمار میروند.
13 کشور مختلف یک هدف زیست محیطی بلندپروازانه را برای دو برابر کردن شمار ببرهای وحشی جهان تا سال 2022 میلادی تعیین کرده بودند که آن را با عنوان هدف "TX2" میشناسند.
روز جهانی ببر در سال 2010 میلادی در نشست ببر سنت پترزبورگ انتخاب شد تا به افزایش آگاهیها نسبت به کاهش شمار ببرهای حیات وحش، قرار گرفتن این حیوانات در آستانه انقراض و تشویق به تلاش برای حفظ آنها کمک شود. نمایندگانِ کشورهای حاضر در این نشست با انتشار بیانیهای هدف "TX2" را تعیین و به انجام آن متعهد شدند.
سازمانهای مختلف مربوط به حیوانات از جمله صندوق جهانی حیات وحش (WWF)، صندوق بینالمللی رفاه حیوانات (IFAW) و مؤسسه "اسمیتسونین" رویدادهای مختلفی را هر ساله در این راستا برگزار میکنند.
در ادامه دلایل اصلیِ کاهش جمعیت ببرهای حیات وحش سراسر جهان به نقل از سایت "جاگرانجاش" آورده شده است:
شکار و تجارت غیرقانونی
با توجه به تقاضای بالای طب سنتی چینی برای اعضای مختلف بدن ببرها، این حیوانات با مشکل شکار غیرقانونی مواجهاند. این حیوانات در معاملات تجاری غیر قانونی حیات وحش با قیمتهای بسیار بالا به فروش میرسند.
از دست رفتن و تجزیه زیستگاهها
امروزه و با افزایش جمعیت انسانها، تعداد جنگلها رو به کاهش است. از بین رفتن جنگلها به دلایل متعدد مانند کشاورزی، صنایع و غیره حدود 93 درصد از زیستگاههای طبیعی ببرها را از بین برده است. گربهسانان بزرگ برای بقا به زیستگاههای امن و آرام نیاز دارند اما فعالیتهای مختلف توسعهای در مناطق محافظتشده به تهدیدی بزرگ برای ببرها تبدیل شده است.
تغییرات اقلیمی
با افزایش سطح دریا به دلیل تغییرات اقلیمی، "سونداربانس"ها که نوعی جنگل حرایی و از زیستگاههای اصلی ببرهای سلطنتی بنگال محسوب میشوند در حال ناپدید شدن هستند.
بیماری
بیماریهای متعددی نیز از عوامل اصلی انقراض ببرها هستند. ببرهای بسیاری تلف شده و دلیل مرگ آنها مشخص نشده است. بیماریهای مشخصی مانند پنلوکوپنی و سل گسترش یافته و منجر به تلف شدن این حیوانات میشوند.
از دست رفتن تنوع ژنتیکی
مطالعه موسسه حیات وحش هند (WII) نشان میدهد که یکی از دلایل کاهش جمعیت ببرها از دست دادن تنوع ژنتیکی در طول چندین سال بوده است.
همچنین از دیگر عوامل بومیتر و موثر در کاهش جمعیت این گربهسانان بزرگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعارض و درگیریهای میان انسانها و ببرها که بر کاهش جمعیت این گربهسانان بزرگ تاثیر گذاشته است.
- فقدان زیرساختهای محافظتی در این روند اثرگذار است.
- افزایش روزبهروزی گردشگری نیز یکی از عوامل کاهش جمعیت ببرها است.
- فقدان بودجه برای حفاظت از ببرها نیز یکی از دلایل اصلی است.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید