گزارش «اعتمادآنلاین» از روند گزینش وزیر جدید آموزشوپرورش:
چه کسی روی صندلی وزارت آموزشوپرورش مینشیند؟/ آیا سعیدی وزیر میشود؟/ فرصت دولت برای اجرای وعده وزیر زن
وزارت آموزشوپرورش ایران تاکنون میزبان 14 وزیر بوده است. حالا، در آستانه بازگشایی فصل مدارس، متصدی این وزارتخانه فرهنگی و پراهمیت ایران چه کسی خواهد بود؟
اعتمادآنلاین| در طول 40 سال گذشته وزارت آموزشوپرورش وزرای متفاوتی به خود دیده است. اما امسال، در حالی که کمتر از 40 روز به شروع سال تحصیلی زمان باقی مانده است، وزیر این وزارتخانه هنوز مشخص نیست.
پس از اینکه محمد بطحایی با حاشیههای فراوان از تصدی پست وزارت آموزش و پرورش استعفا داد، سید جواد حسینی به عنوان سرپرست معرفی شد.
بطحایی که حذف مشق شب و ورود تکالیف مهارتمحور به مدارس و تلاش برای اجرای رتبهبندی معلمان را به عنوان نقاط ارزشمند در کارنامه دوران حضور خود داشت، با این توضیح که قصد کاندیداتوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی را دارد از سمت خود کنارهگیری کرد. اگرچه از سوی دیگر عدهای عدم تعیین بودجه برای طرحهای آموزشوپرورش را عامل استعفای او میدانستند.
به هر حال بطحایی 19 خرداد سال 98 استعفا داد و بر اساس قانون اساسی، دولت فرصتی سهماهه برای معرفی وزیر جدید دارد. فرصتی که تنها یک ماه و چهار روز دیگر از آن باقی مانده است.
اینها در شرایطی است که کمتر از دو ماه به شروع فصل جدید مدارس در سراسر کشور مانده است و همین موضوع، حساسیت گزینش را بیشتر میکند.
وزارت آموزشوپرورش به عنوان بزرگترین دستگاه اجرایی کشور با دارا بودن حدود 14 میلیون دانشآموز و بیش از یک میلیون و 700 هزار فرهنگی شاغل و بازنشسته، که البته وظایفش نیز در نوع خود بزرگ و حساس است و تربیت نیروی انسانی را از دوران کودکی تا نوجوانی بر عهده دارد، باید در زمان باقیمانده صاحب سکانداری جدید شود.
در این بین هستند افرادی که دولت را به انتخاب وزیر زن تشویق میکنند. حسن روحانی که قبل از انتخابات دولت دوازدهم وعده حضور وزیر زن در کابینه را داده بود، پس از پیروزی در صندوق رایهای مردمی، نتوانست این وعده را اجرایی کند. حالا، در فرصت پیش رو، خیلیها معتقدند میتوان آن خلف وعده را جبران کرد.
فائزه هاشمی رفسنجانی فعال سیاسی، با حمایت از انتخاب وزیر زن، خطاب به رئیسجمهور گفت: «ما زنان جامعه از شما انتظار داریم حالا که این فرصت به وجود آمده تا بار دیگر نسبت به انتصاب وزیر آموزشوپرورش اقدامی انجام دهید، یک وزیر زن را معرفی کنید. دولت احمدینژاد وزیر زن داشت. بحث اصلی این است که روحانی نیز وزیر زن را معرفی کند و انتخاب را بر عهده مجلس بگذارد. احتمال اینکه مجلس رای ندهد زیاد است، اما رئیسجمهور نباید با پیشبینی اینکه مجلس رای نمیدهد، از معرفی زنان به عنوان وزیر خودداری کند.»
علی ربیعی، سخنگوی دولت، هم با اظهار بیاطلاعی از گزینههای پیشنهادی برای پست وزارت آموزش و پرورش، گفته بود: «دولت منعی برای انتخاب وزیر زن ندارد، اما ما امروز باید بتوانیم بهترین انتخاب را انجام دهیم تا فرد معرفیشده هم به مسائل دانشآموزی اشراف داشته باشد و هم اینکه دانشآموزان و معلمان اطمینان خاطر داشته باشند. برای دولت وزیر زن یا مرد هیچ تفاوتی ندارد، بیشتر بر این تاکید داریم که وزیر خوب و کارآمدی انتخاب شود که بتواند مسائل دانشآموزی و معلمان را در این شرایط به بهترین شکل مدیریت کند.
در شرایطی که برخی از فعالان سیاسی فاطمه سعیدی را به عنوان گزینه اصلی معرفی کردهاند، از سوی دیگر برخی هم حمایت از سرپرست فعلی را زمزمه کردهاند. با این حساب فاطمه سعیدی و جواد حسینی تا امروز جدیترین گزینهها هستند مگر اینکه دولت گزینه دیگری در آستین خود داشته باشد.
نکته مهم اینکه فارغ از جنسیت، مساله شایستگی باید در صدر فهرست اولویتهای دولت برای انتخاب، و مجلس برای رای دادن به گزینه پیشنهادی جدید، قرار گیرد.
مدرسه به عنوان مهمترین نهاد آموزش و تربیت کودکان و نوجوانان بعد از خانواده، نقش پررنگی در تربیت نسل آینده نیروی انسانی ایران دارد. به همین دلیل هیچ چیز به اندازه شایستگی، توانمندی و مدیریت قوی و خلاقانه اهمیت ندارد. اگرچه مساله جای خالی زنان در مناصب بالای حکومت و سیاست، خود مطالبهای مجزا قلمداد میشود.
دیدگاه تان را بنویسید