کد خبر: 338583
|
۱۳۹۸/۰۶/۱۶ ۱۲:۴۵:۱۲
| |

رییس کمیسون معماری شورای شهر تهران:

بسیاری از مسیرهای دور زدن قانون را مسدود کردیم

رییس کمیسون معماری شورای شهر تهران گفت: در این دوره مدیریت شهری بزرگراه، پل و تونل نساختیم و بخشی از جامعه شهری مارا به ناکارآمدی متهم می کنند در حالی که علی رغم وجود صاحبان قدرت و نفوذ و امضاهای طلایی، توانستیم بسیاری از مسیرهای دور زدن قانون را مسدود کنیم.

بسیاری از مسیرهای دور زدن قانون را مسدود کردیم
کد خبر: 338583
|
۱۳۹۸/۰۶/۱۶ ۱۲:۴۵:۱۲

اعتمادآنلاین| ‌ رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در همایش کمپین نما، هویت شهر ما که با حضور جمعی از اساتید و کارشناسان حوزه معماری و مدیران شهری برگزار شد، ضمن ابراز خرسندی از جنبشی که در بین جامعه شهری و نخبگان و تشکل های حرفه ای و مدیریت شهری در خصوص توجه به کیفی سازی و نما ایجاد شده است گفت: امروز یکی از افتخارات مدیریت شهری برگزاری چنین نشست ها و جلساتی با جامعه حرفه ای ‌مدنی است، چرا که خروجی این جلسات منجر به تغییر نگاه جامعه شهری و مدیران نسبت به شهر شده است.

وی ادامه داد: در گذشته چنین نشست هایی صرفا جنبه نمایشی و تزیینی داشت و جامعه شهری برای برگزاری چنین نشست هایی، به مدیران امتیاز نمی داد، چرا که مدیری را موفق می دانستند که هر روز روبان هایی را ببرد و پروژه های عمرانی را در سطح شهر ایجاد کند، فارغ از اینکه اجرای این پروژه ها ضروری یا دارای مطالعات جامع است یا خیر.

سالاری با اشاره به اینکه در گذشته، مدیریت شهری غالبا از پیمانکار به پروژه می رسید نه بر اساس مطالعه و نیاز شهر، بیان کرد: من معتقدم مقصر اصلی این اتفاق، ما بعنوان جامعه مدنی وحرفه ای بودیم که متوجه نگاه اشتباهی که فرا روی ما بود نشدیم تا با مطالبه گری در کنار جامعه شهری مدیران را ملزم به حرکت در جهت منافع عمومی کنیم.

وی افزود: تا زمانی که نگاه جامعه شهری این باشد که شهرداری موفق است که شهر را صرفا به کارگاه عمرانی تبدیل و کیفیت را فدای کمیت کند، نتیجه می شود پل صدری که با صرف چندین میلیارد هزینه، بدون پیوست های مطالعاتی جدی واصولی ساخته شده و تاثیری در کاهش ترافیک و آلودگی هوا ندارد. اما با جنبش هایی که امروز در جامعه مدنی ایجاد شده و بروز و ظهور شبکه فضای مجازی، قطعا کشور از این ناکارآمدی ها عبور خواهد کرد و مدیریت را به سمت مطلوب می برد.

رییس کمیسیون شهر سازی و معماری شورای شهر تهران با بیان اینکه آقای قالیباف نیز در دو سال آخر مدیریت خود، مبتنی بر بازخورد گیری از جامعه دیده بان شهری بر حوزه های نرم افزاری و تا حدی کیفی سازی متمرکز شد، اظهار داشت: در این زمان ما در شورای چهارم طرحی دو فوریتی را تهیه کردیم که به تصویب شورای شهر تهران رسید و بر اساس آن، شهرداری ملزم به تشکیل شورای ارتقا کیفی شهر تهران وطراحی، پایش واجرای نماهای شهری شد.

سالاری ادامه داد: از آنجاییکه تمام شوراهای موجود در مدیریت شهری، تمرکزشان بر درآمدزایی، بدون توجه به کیفیت بود، باید شورایی تشکیل می شد که مدیر ارشد شهرداری خودش در راس آن باشد و نمایندگان تشکل های حرفه ای نیز در آنجا حضور داشته باشند. همچنین با پیشنهاد ما کمیته های نما نیز ذیل این شورا تشکیل شد.

این عضو شورا افزود: هرچند استراتژی شهرداری تهران این بوده و ‌بعضا هست که در فرایند صدور پروانه در کوتاه ترین زمان ممکن به درآمدزایی برسد اما ما توانستیم شهرداری را ملزم کنیم نقشه های نمای ساختمان ها را در این فرایند مورد بررسی قرار دهد، البته اکنون فعالیت کمیته های نما نیز دارای اشکالاتی است.

وی با اشاره به نادیده گرفتن قانون توسط شهرداری با رویکرد درآمدزایی گفت: درست است که طرح تفصیلی دارای نقایصی است اما با رعایت موارد تعیین شده در این طرح می توانستیم ومی توانیم بسیاری از نابهنجاری ها را اصلاح کنیم، بسیاری از تکالیف و مطالعاتی که باید انجام می شد، رها شده، لذا تصمیم گیری در مورد بسیاری از موارد بلاتکلیف مانده و همین بلاتکلیفی منجر به از بین رفتن عرصه های ارزشمند و انجام تخلفات در شهر شد. به عنوان مثال در خصوص ضوابط بلند مرتبه سازی،‌تکلیفی معین نشده و تصمیم گیری در این خصوص به عهده کمیسیون ماده 5 گذاشته شده بود و از آنجاییکه رویکرد این کمیسیون درآمدزایی بود،‌ بیشترین تخلفات در کمیسیون ماده 5 مربوط به همین حوزه بود. تعیین کاربری های مجاز به استقرار نیز دیگر تکلیف طرح تفصیلی است که بلاتکلیف مانده لذا شهرداری بدون مطالعه و نیازسنجی در محلات برای احداث پاساژ ها و مال ها مجوز صادر کرده و به همین دلیل مشکلات ترافیکی زیادی برای مناطق ایجاد شده است.

سالاری تصریح کرد: در تعیین مولفه های بافت فرسوده نیز شهرداری تهران در دوره گذشته با اضافه کردن بافت های ناپایدار بدون توجه به دو مولفه ریزدانگی و نفوذ ناپذیری در کنار مساحت بافت فرسوده تهران بالغ بر 3268 هکتار به میزان 14 هزار هکتار بافت ناپایدار با بسته تشویقی یک طبقه بارگذاری بیشتر در طرح تفصیلی اقدام و اجازه ساخت یک طبقه اضافه تر را برای آن ها صادر کرد که با پیگیری های انجام شده این مجوز لغو شد.

وی ادامه داد: باید گفت در گذشته همه ارکان تصمیم گیری حتی غالب شهرسازان و حرفه مندان تمام ظرفیت خود را برای بارگذاری و دور زدن قوانین شهرسازی و معماری به کار می بستند و معاونت شهرسازی شهرداری بجای اینکه در راستای صیانت از طرح تفصیلی و کیفی سازی عمل کند، خبرگانی را به کار گرفته بود که به نحوی مقررات شهرسازی و معماری را دور بزنند.

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با بیان اینکه امروز ما به عنوان مدیریت شهری دوره پنجم، متهم به ناکارآمدی هستیم گفت: از آنجاییکه ما در این دوره بزرگراه، پل و تونل نساختیم بخشی از جامعه شهری مارا به ناکارآمدی متهم می کنند، این در حالیست که ما اقدامات خوبی را تحت تاثیر جنبش های مدنی انجام دادیم و علی رغم وجود صاحبان قدرت و نفوذ و امضاهای طلایی، توانستیم بسیاری از مسیرهای دور زدن قانون را مسدود کنیم از جمله، شهرداری تهران را ملزم به بررسی نقشه های نما در فرایند صدور پروانه کردیم.

وی ادامه داد: در گذشته تمام پلان‌های داخلی ساختمان که حریم خصوصی افراد است در فرایند صدور پروانه مورد بررسی قرار می گرفت اما به نقشه های نما که حق عمومی جامعه است توجهی نمی شد و متولیان ساخت و ساز، هر نمایی که می خواستند را اجرا می کردند اما کمیسیون شهرسازی و معماری توانست این رویکرد را به عمل تبدیل کند. هرچند هنوز در تصمیم گیری های کمیته های نما اشکالاتی وجود دارد و بعضا تصمیم گیری های سلیقه ای در آنجا صورت می گیرد.

سالاری با تاکید بر لزوم حضور ذینفعان در فرایند بررسی نقشه های نما بیان کرد: تصمیم گیری ها باید در اتاق های شیشه ای صورت گیرد، بدین ترتیب حقوق خصوصی افراد اگر چه اولویت با حقوق عمومی است، پایمال نمی‌شود و خروجی کمیته نما قابل دفاع و برد-برد خواهد بود که در آن هم حقوق شهروند حفظ شده است و هم حقوق شهر. شهروندان و طراحان شهری که ذینفعان اصلی این حوزه هستند،‌ باید احساس کنند، نمای بنای آنها در این کمیته‌ها بدون اعمال سلایق شخصی و مبتنی بر رویکردهای اصولی و کارشناسی در حال بررسی است و هر تصمیمی که در کمیته نما گرفته می‌شود، موجب ارتقا و فاخر شدن بنا می‌شود.

وی ادامه داد: امیدواریم که اکنون که مدیریت شهری علی رغم وجود تنگناهای مالی موقعیتی را ایجاد کرده تا منافع عمومی و مطالبات جامعه مورد توجه قرار گیرد، اقدامات خوبی در این حوزه رقم بخورد.

عضو شورای شهر با بیا این نکته که طی دهه‌های اخیر آثاری خلق شد که نسبت به سده‌های گذشته کشور کمتر فاخر، ارزشمند و ماندگار بوده‌اند، افزود: باید این قبیل موضوعات مدام مطرح و آن‌ را به گفتمان رایج تبدیل کنیم و مسئولیت پذیری اجتماعی در تصمیمات بر سلیقه‌های شخصی و منافع گروهی خاص غلبه پیدا کند. امروز در شهر های ما بعضا برندها، در حوزه طراحی معماری ‌و نما ، فضای معماری وطراحی را از معماران و طراحان واقعی شهری ربوده اند و به همین دلیل بسیاری از نماها و معماری ما منبعث از سوداگری های برخی اشخاص برند و ‌براساس ایجاد منفعت جویی صرف شکل می گیرد. متاسفانه بعضا ‌معماران و طراحان شهری و نخبگان نیز به دلیل مسائل معیشتی در اجرای کارهای نگاه حرفه ای را کنار گذاشته و صرفا به نظران و منافع شخص کارفرما توجه می کنند.

سالاری با اشاره به اشکالات مبانی نظری در این حوزه اشاره کرد و گفت: باید بگویم متاسفانه دانشگاهیان، حرفه مندان و کارشناسان در این حوزه هیچ آورده ای نداشته اند و هنوز در دانشگاه ها، مباحث قدیمی تدریس می شود و هیچ نوآوری صورت نگرفته است. حال در این مقطع تاریخی امیدواریم تحولات بسیار خوبی را ما به عنوان مدیریت شهری دوره پنجم و شما به عنوان تشکل های حرفه ای و معماران و طراحان شهری حداقل در حوزه هویت بخشی به شهر رقم بزنیم.

منبع: فارس

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها