«اعتمادآنلاین» از نقدها درباره شیوهنامه انضباطی جدید دانشجویی گزارش میدهد:
دانشگاهیان در انتظار اصلاح شیوهنامه انضباطی/ طرح پرسش نمایندگان مجلس از وزرای علوم و بهداشت جواب میدهد؟
شیوهنامه انضباطی دانشجویی در حالی به دانشگاهها ابلاغ شده که فعالان این حوزه نسبت به این شیوه نقدهای زیادی داشتهاند، تا جایی که حتی عضو کمیسیون آموزش مجلس هم خبر از طرح سوال از وزرای علوم و بهداشت درباره این شیوهنامه داده است.
اعتمادآنلاین| «شیوهنامه اجرایی جدید شورای انضباطی دانشجویان» که بر اساس آئیننامه شورای انضباطی دانشجویان، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی تنظیم شده با امضای وزرای بهداشت و علوم و از طریق معاونان فرهنگی و دانشجویی این دو وزارتخانه به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد. این خبر مربوط به 12 شهریور است اما حواشی آن هنوز ادامه دارد و به نظر میرسد در هفتههای آتی هم ادامه داشته باشد.
شیوه نامه انضباطی جدید دانشگاه، 12 شهریور ابلاغ شد
طبق اعلام وزارتخانههای علوم و بهداشت، «شیوهنامه اجرایی جدید شورای انضباطی دانشجویان» به امضای سعید نمکی و منصور غلامی، وزرای بهداشت و علوم، رسید و توسط سیماسادات لاری، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، و مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد.
متصدیان امر مدعی هستند که در اصلاح شیوهنامه انضباطی قبلی (مصوب سال 1388) و تنظیم شیوهنامه انضباطی جدید، اصرار بر «حفظ حقوق دانشجو» بوده است و این شیوهنامه نسبت به 10 سال قبل به روزتر شده و در تنظیم و اصلاح آن تلاش شده تا حد ممکن حقوق دانشجویان به عنوان عنصر اصلی حیات دانشگاه محترم شمرده شود. اما شیوهنامه ابلاغ شده نه تنها نشانی از این عناوین ندارد، بلکه با بندها و مفادهایش به طور ویژه حریم خصوصی دانشجو را مورد تعرض قرار داده و جایی برای احقاق دادرسی دانشجو باقی نگذاشته است.
این شیوهنامه زمینه نقض حقوق دانشجو را فراهم کرد
محمدعلی کامفیروزی، وکیل دادگستری و فعال دانشجویی، در گفتوگو با اعتمادآنلاین این شیوهنامه را فاتحهای برای دانشگاه امن و آزاد خواند و گفت : «شیوهنامه انضباطی دانشجویان توسط وزرای علوم و بهداشت امضا و ابلاغ شده که تغییرات گسترده و قابل ملاحظهای در مقررات انضباطی سابق انجام داده و سرجمع وضعیت رسیدگی به اتهامات دانشجویان در کمیتههای انضباطی را به مراتب سختگیرانهتر و شدیدتر و البته سلیقهایتر کرده و زمینه نقض حقوق دانشجویان در کمیتههای انضباطی را بیش از پیش فراهم کرده است.»
کامفیروزی در این باره ادامه داد: «در شیوهنامه جدید انضباطی در حالات مختلفی امکان رسیدگی به اتهامات فردی که دانشآموخته شده یا واحدهای درسیاش را گذرانده یا امکان اجرای احکام انضباطی آنها و عدم تحویل مدرک تحصیلی به فرد فارغالتحصیل (به بهانه حکم انضباطیای که قبلاً دربارهاش صادر شده) پیشبینی شده است. از طرف دیگر به رغم اینکه در آییننامه بر قابل اعتراض بودن آرای صادره و حق تجدیدنظرخواهی دانشجویان تاکید شده، در این شیوهنامه جدید حق تجدیدنظرخواهی و اعتراض دانشجویان نسبت به احکام صادره به شدت محدود شده است، حتی محدودتر از شیوهنامه اجرایی انضباطی سال 1388.»
تعیین پوشش دنشجو از شال تا جوراب اگر تجسس در حریم دانشجو نیست، پس چیست؟
این وکیل دادگستری به وجود یک تخلف در این شیوهنامه هم اشاره کرد: «یکی از تخلفات جدیدی که در این شیوهنامه اضافه شده «عدم رعایت ضوابط پوشش ابلاغی از سوی وزارتین» است. حالا آییننامه ضوابط پوشش وزارت بهداشت را ببینید. درباره تمامی اجزای پوشش از لباس و مانتو و مقنعه و جوراب گرفته تا مچبند و شالگردن و عطر و کفش و... تعیین تکلیف کرده است. حتی داشتن مانتوی بلند و گشاد را هم تخلف دانسته یا الزام کرده که کفش باید تمیز و جلوبسته و شلوار باید بلند باشد. حتی با تمامی این الزامات و محدودیتها درباره لزوم بلندی شلوار و پوشیدن کفش جلوبسته، نپوشیدن جوراب ضخیم و ساده نیز مصداق تخلف انضباطی دانسته شده است. خب، این اگر مصداق تجسس در حریم خصوصی دانشجویان نیست، پس چیست؟»
عضو کمیسیون آموزش از وزرا طرح سوال میکند
محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس نسبت به این شیوهنامه اعتراض کرد و در این باره به اعتمادآنلاین گفت: «این شیوهنامه در مجموع قابل انتقاد است. حقوق دادرسی دانشجو را به طور کامل رعایت نمیکند و قیودی که در آن وجود دارد، به علاوه اصلاحهایی که در قانون وجود دارد، باعث میشود دانشجویی که از نظر انضباطی مورد پرسش قرار میگیرد نتواند از حقوق دادرسی به طور کامل بهرهمند شود.»
او با اشاره به طرح سوال در مجلس ادامه داد: « بنا دارم بعد از تعطیلات از وزیر علوم و وزیر بهداشت در مجلس طرح سوال کنم. از آنجا که این شیوهنامه به امضای هر 2 وزیر میرسد، نیاز است هر 2 وزیر درباره آن پاسخ دهند. »
این شیوهنامه اجحاف در حق دانشجوست
صادقی این شیوهنامه را نوعی قانونگذاری جدید و همچنین اجحاف در حق دانشجو دانست: «شیوهنامهای که دانشجو را در مظان اتهام قرار دهد و حقوق دادرسیاش را رعایت نکند عملاً موجب اجحاف در حق دانشجو میشود. به نظر میرسد برخی از مفاد این شیوهنامه نوعی قانونگذاری جدید است و در حیطه اختیارات وزیر و قوه مجریه قرار ندارد و نیازمند قانونگذاری است. دفعه پیش هم درباره این شیوهنامه پرسیدیم و توجیه کردند و گفتند هنوز امضا نشده است. اما حالا به امضا رسیده و ابلاغ شده و وقت آن است که توضیحاتی هم درباره آن داده شود.»
قرار است در هفته پیش رو این شیوهنامه در مجلس هم مورد بررسی قرار گیرد و بر اساس آنچه صادقی به اعتمادآنلاین خبر داد، وزرای علوم و بهداشت باید نسبت امضایی که کردهاند پاسخگو باشند، آن هم در شرایطی که فعالان دانشجویی از دولت روحانی انتظار نداشتند وزارتخانههایش با چنین شیوهنامهای موافقت کند. این موضوعی بود که در هفته گذشته و در شبکههای اجتماعی هم دربارهاش گفته شد و فعالان دانشجویی مرتباً دولت را مخاطب گلایههای خود قرار میدادند.
باید دید که آیا این اعتراضات راهی برای تغییر و اصلاح شیوهنامه را مهیا میکند یا خیر.
دیدگاه تان را بنویسید