ابداع روشی کمهزینه برای شناسایی تومورهای سرطانی
پژوهشگران سوئدی، روش جدیدی برای شناسایی تومورهای سرطانی ابداع کردهاند که نسبت به روشهای کنونی، هزینه کمتری به دنبال دارد.
اعتمادآنلاین| روش جدید و کمهزینهای برای تشخیص تومور ابداع کردهاند که میتواند تومورهای ناهمگون حاد را شناسایی کند و نیاز به درمانهای تهاجمی را از بین ببرد.
یکی از ویژگیهای معمول سلولهای سرطانی، تغییر در تعداد کپی از کروموزوم یا ژنهایی است که در ژنوم وجود دارند. این پدیده، با نام "تغییر تعداد کپیها" (CNAs) شناخته میشود. ممکن است سلولهای یک تومور، حامل تنوع بسیاری از تغییر تعداد کپیها باشند. تومورهایی که تنوع تعداد کپی در آنها بالاست، معمولا بسیار تهاجمی تر هستند و اغلب حتی پس از درمان، تغییر شکل میدهند.
پژوهشگران "موسسه کارولینسکا" (KI) در سوئد برای حل این مشکل، یک روش ژنومی خاص ابداع کردهاند. این روش موسوم به "کاتسک" (CUTseq) میتواند میزان و نوع تنوع تعداد کپی را در بسیاری از بخشهای متفاوت ژنوم یک تومور مورد بررسی قرار دهد. کاتسک نسبت به فناوریهای کنونی، هزینه بسیار کمتری دارد.
کاتسک، کار خود را با بررسی DNA استخراج شده از بافتهایی انجام میدهد که طی آزمایش بافتبرداری جمعآوری شدهاند و معمولا برای تشخیص سرطان، زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرند.
"نیکلا کروستو" (Nicola Crosetto)، از پژوهشگران این پروژه گفت: انتظار ما این است که کاتسک بتواند کاربردهای سودمندی در تشخیص سرطان داشته باشد. توالی تومور در مراحل تشخیص سرطان و شناسایی بیماران مبتلا به تومورهای ناهمگون که به درمان تهاجمی نیاز دارند، بسیار مهم است. من باور دارم که روش ما میتواند نقش مهمی در این میان داشته باشد.
به گفته پژوهشگران این پروژه، کاربردهای کاتسک فقط به تشخیص سرطان، محدود نمیشود. "مگدا بینکو" (Magda Bienko)، از پژوهشگران این پروژه گفت: شاید بتوان کاتسک را به عنوان پلتفرمی برای شناسایی سلول و بررسی ثبات ژنوم در بانکهای زیستی به کار گرفت.
این پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید