در نشست نقد و اندیشه با موضوع «همسریابی در فضای مجازی» مطرح شد:
زائری، استاد حوزه و دانشگاه: مشکل همسرگزینی در فضای مجازی از جایی شروع میشود که چهرهها هم مجازی میشوند/ ابراهیمی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی: بحران از آنجا نشأت میگیرد که نحوه جامعهپذیری جوانان فقط مبتنی بر سنت باشد/ دارینی، روانشناس بالینی: اگ
سیامین جلسه از سلسله نشستهای نقدواندیشه با موضوع «همسریابی در فضای مجازی؛ دلایل و آسیبهای آن» امروز چهارشنبه اول آبان در وزارت ارتباطات برگزار شد.
اعتمادآنلاین| محمدرضا زائری، استاد حوزه و دانشگاه و فعال فضای مجازی؛ مرضیه ابراهیمی، عضو هیات علمی دانشگاه شهیدبهشتی و مدیر طرح پیمایش ملی خانواده؛ و مهرنوش دارینی، روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه، به عنوان سخنران در این نشست حضور داشتند.
زائری در ابتدای این نشست با جدی دانستن این موضوع، به شرایط اجتماعی فعلی اشاره کرد و گفت: «این موضوع بسیار جدی است و نمیتوان آن را مورد غفلت قرار داد. فضای مجازی اگر کمک کننده فضای حقیقی باشد کاملاً کارکرد خودش را پیدا میکند. اما مشکل از جایی شروع میشود که فضای مجازی به دلیل فقدان سواد رسانهای جایگزین فضای واقعی میشود.»
زائری ادامه داد: «در نگاه دینی ما تحولات دینی پیشبینی شده و تحولات آخرالزمانی از قبل در روایات پیشبینی شده بود. به همین دلیل هم میگوییم که موضع دین در این مساله یک موضع فعال است. اما نگرانیها در مورد فضای مجازی بیشتر به دلیل فقدان سواد رسانهای است و فقط خاص کشور ما هم نیست.»
این استاد حوزه و دانشگاه با تفکیک نوع نگرانیها نسبت به این موضوع گفت: «بخشی از این نگرانیها به دلیل نگاه دینمدارانه است و بخشی هم به خاطر اعتیادی است که فضای مجازی ایجاد میکند. البته که در فضای جدید جامعه، فضای مجازی به تسهیلگر ازدواج جوانان بدل شده است، اما این ازدواج و شناخت باید با قاعده علمی صورت بگیرد، در غیر این صورت این ازدواج به شکست میانجامد.»
دکتر ابراهیمی در ادامه این نشست توضیح داد: «نگرانی بابت گسترش فضای مجازی حوزههای زیادی را شامل میشود. بین سیستمهای مختلف جامعه ما تعادل وجود ندارد. اگر قرار است همسرگزینی از طریق دنیای مدرن صورت گیرد، باید به بچهها درباره این موضوع آموزش بدهیم. اما وقتی تمام آموزشهای جامعهپذیری ما سنتی است، جوان در حوزه فضای مجازی به مشکل برمیخورد.»
او ادامه داد: «آمارها نشان میدهد هنوز الگوهای سنتی در جامعه ایرانی مهم است و بر همان اساس هم طبق نظرسنجیهایی مشخص شده که شاخصهای اعتماد و وفاداری کماکان برای جوانان اهمیت دارد. اما خطر در جایی است که فرد به تشکیل خانواده رغبتی نداشته باشد. آن هم در شرایطی که نسل جدید، نسل قبلی را ناآگاه میداند و به همین دلیل نظرات آنها را قبول ندارند.»
ابراهیمی با اشاره به تغییر کانونهای همسرگزینی عنوان کرد: «کانونهای همسرگزینی متفاوت شده و دیگر فقط مهمانیها محل همسرگزینی نیست. همچنین حضور زنان در جامعه فضا را برای ازدواج مجازی و اینترنتی مهیا کرده است.»
در پایان این نشست دکتر دارینی به ورود امکانات بدون فرهنگسازی اشاره کرد: «فضای مجازی هم شبیه بسیاری از موارد دیگر بدون فرهنگسازی درست وارد جامعه ایرانی شده است. در حال حاضر برای فضای مجازی به یک دستورالعمل نیاز داریم، اگرچه در مقابل میزان رغبت و تمایل افراد برای یادگیری این دستورالعملها مشخص نیست.»
او ادامه داد: «بحران فعلی جامعه ما این است که در حال حاضر جوانان اصلاً به ازدواج تمایلی ندارند و آن اعتقاد گذشته به فلسفه تشکیل خانواده تا حد زیادی از بین رفته است.»
این روانشناس در پایان گفت: «مهم این است که فرهنگ ازدواج را به فرزندانمان آموزش دهیم. به آنها یاد بدهیم که مفهوم ازدواج را یاد بگیرند. حتی اگر از فضای مجازی هم ورودی صورت میگیرد، اگر آشنایی با مفهوم ازدواج در جوانان وجود داشته باشد، دیگر جای نگرانی نیست.»
دیدگاه تان را بنویسید