کد خبر: 372568
|
۱۳۹۸/۱۰/۲۸ ۰۹:۰۰:۰۰
| |

علی ساری، نماینده اهواز در مجلس، در گفت‌و‌گوی ویدئویی با «اعتمادآنلاین»:

102 میلیون یورو بودجه فاضلاب خوزستان را کجا خرج کردید؟/ از کجا بدانیم بلاهای قبلی برای اعتبارات جدید تکرار نمی‌شود/ سهم مردم خوزستان از ثروت کشور فقر و محرومیت است/ قطعاً علت فوت چهار زن در بیمارستان اهواز خطای انسانی بود/ هیات‌رئیسه مجلس بگوید چرا رأی اس

بعد از سیل و آبگرفتگی و ورود فاضلاب به خانه‌های مردم در استان خوزستان، شدت اعتراضات مردم در این منطقه که از گذشته هم با معضلات زیادی روبه‌رو بوده، بیشتر شد. علی ساری، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر این موضع به «اعتمادآنلاین» گفت: مردم اینجا می‌بینند که منابع زیرزمینی و ثروت کشور زیر پای آنهاست، اما فقر و محرومیت و سایر مشکلات چه در قالب مدیریت و چه در قالب بحث‌های مربوط به هزینه را باید متحمل شوند.

حجم ویدیو: 280.81M | مدت زمان ویدیو: 00:33:01 دانلود ویدیو
کد خبر: 372568
|
۱۳۹۸/۱۰/۲۸ ۰۹:۰۰:۰۰

اعتمادآنلاین| ‌ تصاویر به جا مانده از آب‌گرفتگی خوزستان در روزهای آخر آذرماه دردناک بود. مردمانی که سال‌ها با ریزگردها می‌جنگیدند، آب و فاضلاب توأمان وارد خانه و زندگی‌شان شد و آنها را با مشکلات زیادی روبه‌رو کرد.

علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی، در گفت‌گو با اعتمادآنلاین به این موضوع پرداخت. او مساله بودجه و اعتبار را تنها راه حل این موضوع نمی‌داند و از پول‌هایی می‌گوید که پیش‌تر هم به همین منظور به خوزستان اختصاص داده شده بود، اما در دست مدیران گم شد.

متن کامل این مصاحبه به شرح زیر است:

*آقای ساری به استودیوی اعتمادآنلاین خوش آمدید. ما به سرعت سر اصل مطلب می‌رویم. گردوغبار درد قدیمی خوزستان بود، بیکاری، مشکل اشتغال و سهم کم آنها از بودجه، مدتی است سیل، آبگرفتگی و ورود فاضلاب به خانه‌ و کاشانه مردم هم اضافه شده است. حال مردم در خوزستان خوب نیست. شما به عنوان کسی که نمایندگی مردم آن منطقه را بر عهده دارید برای مردم چه پاسخی دارید؟ درباره آنچه که در خوزستان می‌‌گذرد شرحی دهید.

خیلی تیتروار بهتر است به مشکلات اشاره کنم. موضوعاتی مانند اشتغال، گردوخاک، بحث آب و انتقال آب- همان‌طور که عرض کردم بسیار مهم است آب و انتقال آب، منظور آب شرب است- بحث‌هایی مثل فاضلاب و آب‌گرفتگی ناشی از بارش باران، بحث سلامت مردم تقریبا می‌توان گفت در صدر مشکلات مردم استان قرار دارد.

مضاف بر اینکه به دلیل نوع ساختار یا بهتر است بگویم پیکربندی جمعیتی استان که از اقوام مختلفی تشکیل شده، قضایای مربوط به مباحث قومی هم مباحث ویژه‌ای است که باید با تامل ویژه‌ای مورد رسیدگی قرار گیرد. موضوع ریزگردها به حدی مردم را به ستوه آورده بود که واقعاً نفس آنها را گرفته بود. به هر حال به عنوان مجلس و بازوی نظارتی که از آن استفاده می‌شود، سعی شده از طریق مباحث بودجه‌ای این معضل حل شود. چرا که اصل موضوع به دو دلیل برمی‌گردد: 1- انتقال گسترده آب از سرشاخه‌ها 2- بحث‌های فرسایش خاک و ایجاد ریزگردها.

در هر 2 محور تلاش ویژه‌ای شده و امیدوارم که موضوع مربوط به ریزگردها، الان یک مقدار کمتر شده ولی باز هم می‌گویم با توجه به ردیفی که به آن اختصاص داده شده با توجه به سه سال متوالی که بحث صد میلیونی از صندوق توسعه ملی گرفته شده، انتظار پیشرفت 60 درصدی دارم چرا که گفته بودند در طی پنج سال آن را جمع می‌کنیم.

آب‌گرفتگی خوزستان محدود و موضعی نیست

*این پنج سال کی تمام می‌شود؟

از سال 96 تاکنون دقیقاً به مدت پنج سال است، ولی آن پیشرفتی که می‌بینید به نظر من بین 15 تا 20 درصد است. به همین دلیل موضوع تحقیق‌وتفحص این ردیف کلید خورده و کار آن از طریق این نوع نظارت دنبال می‌شود، از طریق جهاد کشاروزی و محیط زیست در خصوص نوع هزینه‌کرد مربوط به ردیف ریزگرد.

در حال حاضر موضوع روز قضیه آب‌گرفتگی است که به شدت به نقاط مختلف اینکه اشاره شود، نه اینکه موضعیِ مقطعی در مناطق کوچکی است، نه واقعاً این‌طور نیست. کلیه شهرهای اهواز، کارون و باوی و حمیدیه را گرفته است. در مناطق مختلفی از کارون مثل کوت عبدالله، درویشیه، گامیش‌آباد، منطقه کوآتر و اسلام‌آباد و از آن طرف زویه، زرگان در مناطق خود مرکز شهر کیان‌پارس و کیان‌آباد و همچنین پارکینگ‌های پر از ماشین که پر از آب شده است، ولی مناطق دیگری مثل کیان‌شهر، مهرشهر، شهرک دانشگاهی، معین‌زاده و حتی بخش‌هایی از منطقه کیان...

*اینها شهرهای جدیدتر هستند؟

مناطق قدیم و جدید را با هم گفتم که کسی فکر نکند چون اینجا منطقه قدیمی است... و حتی منطقه به اصطلاح برخوردار هم دچار این مشکل شده است. دلیل این مشکل حجم میزان آب‌گرفتگی گسترده است. به این دلیل که ما سیستم‌ دفع آب سطحی نداریم و تمام شهرداران در هر مرحله‌ای معمولاً به همدیگر پاسکاری شده. جدیداً نه تنها پاسکاری نمی‌شود بلکه شهرداری که آنجا تصدی این سمت را برعهده دارد اشاره می‌کند اصلاً در حوزه کاری من نیست! خیلی علنی در صداوسیما هم اشاره می‌کند.

شهردار به موضوعات شهر اهواز اشراف ندارد

*چند روز پیش استاندار هم گفت اصلاً زور شهرداری به انجام چنین کارهایی نمی‌رسد!

اینکه زورش نمی‌رسد نشد حرف! ما باید ریشه‌یابی کنیم بیبنیم چرا واقعاً زورش نمی‌رسد؟ آیا واقعاً منابع لازم را ندارد؟! بحث برمی‌گردد به ایراداتی که در ساختار دولت نسبت به ارتباطات آنها با همدیگر وجود دارد. بنابراین این قضیه در کل تایتل بحث ما می‌شود و به دلیل نبود سیستم دفع آب سطحی این مشکل را برای مردم به وجود می‌آورد. البته مشکلات مدیریتی هم وجود دارد. چرا که کسی که به قانون مربوط به شهرداری‌ها اشراف ندارد، کسی که قبلاً سابقه شهردار بودن در کارنامه‌اش نیست... ما قانون داریم، آیین‌نامه داریم، مصوبه هیات وزیران هم وجود دارد که می‌‌گوید شهردار کلانشهر باید حداقل 9 سال سابقه اجرایی کلان داشته باشد، ولی می‌‌بینید چنین چیزی در کارنامه [شهردار] وجود ندارد. بنابراین طبیعی است چنین خروجی از سوی شهرداری داشته باشیم.

اما در ارتباط با پول شهرداری و اینکه در توان‌مان نیست، باید ببینیم چرا در توان شهرداری نیست؟ به این دلیل که واقعیت امر [این است که] پول شهرداری داده نمی‌شود و یکی از پول‌هایی که داده نمی‌شود از سوی وزارت نفت است که با توجه به طرح سوالی که از آقای مهندس زنگنه شد، ایشان... به یاد دارم سال گذشته مبلغ چهار هزار میلیارد تومان فقط طلب حق آلایندگی از وزارت نفت شامل شرکت‌های کارون، مارون و اروند بود و این مبلغ توسط مرکز پژوهش‌ها ارائه شده، نه توسط من!

حالا وزارت نفت گام برداشت، بالاخره خیز اول را برداشت و قسط اول را پرداخت کرد. انتظار می‌رود دولت و استاندار محترم تلاش ویژه‌ای داشته باشد و با وزارت نفت بیشتر ارتباط داشته باشد و از آنها بخواهد این مبلغ را تمام‌وکمال پرداخت کند که بشود پروژه‌های این‌چنینی را کلید زد. به همین دلیل شهرداری واقعیت امر را می‌‌گوید در توانش نیست چون همه‌جا پول شهرداری‌ها داده می‌شود. در مورد همین شهرداری تهران اگر عوارض شهرداری تهران را از آنها بگیرید واقعاً توان اجرای هیچ کاری را ندارد. همچنین در مورد شهرداری شیراز، شهرداری اصفهان، شهرداری مشهد و... هم به همین صورت است. ولی به آنجا که برمی‌گردد چون طرف حساب ما بحث حق و حقوق مربوط به آلایندگی است، تاکنون پرداختی کم بوده است. انتظار می‌رود پرداختی‌ها بیشتر شود. وزارت کشور رسماً متصدی اصلی این موضوع و این محور است که باید نسبت به موضوع شهرداری پاسخگو باشد. چرا باید شهرداری انتخاب شود که این تیپی باشد؟

*منظور شما مشخصاً آقای شاعری است؟

بله، دقیقاً. من صحبت کردم در مورد این قضیه و هیچ تعارفی هم ندارم. این یک تخلف است که دقیقاً خلاف آیین‌نامه مربوط به وزارت کشور عمل شده و انتظار می‌رود، هم بحث مدیریت و بحث‌های مالی است، و اینکه در بحث‌های مالی انتظار می‌رود خودِ وزارت کشور موضوع مربوط به منابع شهرداری را در سطح هیات وزیران حل کند. این بحث مال مردم نیست که خودشان حل کنند. اما تا چه حد... همان‌طور که عرض کردم این مناطق که تازه اسم بردم خانه، خیابان و همه وسایل‌شان آسیب دیده است.

مدیران کلان هم قصور کرده‌اند

*شما به موضوع عدم ارتباط درست ارگان‌ها در دولت و همین‌طور به شهرداری اشاره کردید. الان شهرداری و آقای موسی شاعری به عنوان شهردار اهواز که کاهلی می‌کنند در این حیطه وظیفه دارد...

بله، طبق ماده 55 دقیقاً وظیفه شهرداری است.

*وزارت کشور اینجا چه قصوری دارد؟

به خاطر اینکه شهرداری زیر نظر وزارت کشور است.

*نهادهای دیگر چطور؟

وقتی سیستم دفع آب سطحی وجود نداشته باشد، همه این آب به سمت فاضلاب می‌رود، اما در بحث فاضلاب چند درصد شهرهای ما مانند کارون، اهواز، باوی و حمیدیه از آن برخوردار هستند؟ آنها ادعا می‌کنند 85 درصد، ولی من با محاسبه ادعا می‌کنم 55 درصد از فاضلاب برخوردار هستند. این شبکه فاضلاب، شبکه قدیمی و فرسوده است، با متریال بسیار بی‌کیفیت [ساخته شده] و تقریبا نزدیک به 20 درصد آن دچار ریزش است. به همین دلیل در پیگیری این موضوع با وزارت نیرو مصوبه آن را در هیات وزیران به تاریخ 96/1 گذراندند و قرار شد موضوع فاضلاب ظرف سه سال یعنی تا پایان سال 98 تمام شود. اما چرا دوباره نشد؟!...

واقعیت امر دوباره به بحث‌های مدیریتی برمی‌‌گردد و بحث‌های مدیریتی هم به بحث‌های مالی برمی‌گردد و آنها منابع لازم را به استان اختصاص نمی‌دهند به ویژه برای این پروژه.

پول بانک جهانی برای فاضلاب خوزستان کجا رفت؟/ منابعی که درواقع در نظر گرفته شده و اختصاص داده نمی‌شود

بله. منظور چیست؟ در مباحث بودجه‌ای اینها در نظر گرفته شده وقتی به این موضوع می‌رسید به جایی می‌رسید که هم وزارت نیرو کم‌کاری می‌کند و هم سازمان برنامه‌وبودجه. چرا؟ وزارت نیرو از جاهایی پول گرفتند. قبلاً از بانک جهانی همان‌طور که عرض کردم 150 میلیون یورو پول گرفتند از این پول، 102 میلیون یورو وصول شده است. با این پول کدام بخشش حل شده؟ اشاره کنند؟

*چه سالی این مبلغ اختصاص داده شد و چه زمانی وصول شد؟

تقریباً مربوط به دوره مجلس ششم به بعد [است که] استارت این قضیه زده شده و زمان مدیر وقت آقای درویش‌علی کریمی بودند. در این مدت چند مدیر عوض شدند- ظاهراً ایشان مدیر وقت بودند اگر در مورد این قضیه حضور ذهن داشته باشم- و افراد مختلفی بودند چون مدیران مدام تغییر کردند و معلوم نیست واقعاً این پول کجا رفته است و حتی تا حدی می‌توانم بگویم که جاهایی هم که بخشی از این پول کار شده مثلاً جایی که لوله باید سایز x کار کنند، سایز یک‌ششم x کار شده است.

*یعنی استاندارد نبوده...

بله. به ضرس قاطع می‌شود این ادعا را کرد. وگرنه شفاف‌سازی کنند و خلافش را ثابت کنند.

*پس 102 میلیون یورو به استان خوزستان مشخصا برای موضوع فاضلاب اختصاص داده شد، اما در سال 98 شاهد این هستیم که فاضلاب وارد خانه‌ها شده است؟

جدیداً دوباره وزارت نیرو اشاره کرده که برای کل بحث فاضلاب، 3 هزار و 700 میلیارد تومان پول لازم دارند. اگر بخواهم این پول را به دلار نیمایی حساب کنم، چون بحث ردیف ریزگردها نیمایی حساب شده اگرچه مباحثی که در خصوص مبحث ریزگردها، حیف‌ومیلِ شدیدِ ردیف ریزگرد از محیط زیست شروع شد، متولی تقسیم آن سازمان محیط زیست است و ردیفی که مختص استان بود در کل کشور پخش کردند. بعدها در خود استان هم مدیریت استان این پول را بین ارگان‌های مختلف تقسیم کرده و حتی جایی حیف‌ومیل شده و به خاطر این قضیه طرح تحقیق‌وتفحص از این قسمت انجام شده است.

اما برگردم به سمت این موضوع، پس سه هزار و 700 میلیارد تومان درخواست شده و موافقت‌های اولیه از رهبری انقلاب صورت گرفته است. در حال رتق‌وفتق امور مربوطه از صندوق توسعه ملی هستند. ولی سوال من از وزارت نیرو اینجاست که اگر این پول دست شما داده شود باز هم مورد مربوط به 102 میلیارد یورو اثرش اتفاق خواهد افتاد؟ مورد مربوط به صد میلیون ردیف ریزگردها و آنچه که توسط وزارت کشاورزی، تلفیقی با محیط زیست و تلفیقی با مدیریت خوزستان، قرار است از سرش بیفتد و به جای آن پیشرفت 60 درصد، پیشرفت فعلی 14 درصدی و 20 درصدی- در حال حاضر پیشرفت بین 14 تا 20 درصد را شاهد هستیم- کدام مورد را آنجا دنبال می‌کنیم؟

به همین دلیل است که انتظار می‌رود وزارت نیرو نسبت به قضیه نظارت بر مدیران خودش و انتخاب مدیران درست به شدت و به دقت کار کند تا بتوانیم خروجی لازم را در خصوص مبحث فاضلاب داشته باشیم.

از هیات‌رئیسه مجلس بپرسید استیضاح‌ها چه می‌شود؟

*شما در مجلس می‌توانید چه کار کنید که این نظارت بیشتر اتفاق بیفتد تا همان بلایی که بر سر 102 میلیون یورو آمد اینجا اتفاق نیفتد؟

نسبت به این قضیه یکی پیگیری برای بحث بودجه است و دیگر بحث‌های نظارتی خودمان است. در بحث‌های نظارتی خودمان جاهایی اگر به یاد داشته باشید در چندین مرحله بحث استیضاح‌ها دنبال شد، از وزیر نیرو گرفته تا وزیر کشور، ولی به دلایلی [عملی نشد]... باید از دوستان هیات‌رئیسه مجلس در این زمینه سوال کنید که چرا این استیضاح‌ها وتو می‌شوند؟

*شما بگویید که ما از آنها چه سوالی بپرسیم؟

دقیقاً اینکه چرا استیضاح‌های برخی از وزرا توسط هیات‌رئیسه مجلس وتو می‌شود؟

*فکر می‌کنید افرادی وجود دارند که وتو می‌کنند؟

بله، صد درصد. اصلاً افراد را کنار بگذارید. فقط و فقط هیات‌رئیسه مجلس! چرا دیگران را متهم کنیم؟!

*نمی‌خواهید اسامی را بگویید؟

از شخص رئیس مجلس تا نواب در این قضیه دخیل هستند عمدتاً اینها از تصمیم‌گیران هستند.

*آیا بده‌بستانی بین هیات‌رئیسه و دولت در کار است؟

باید خودشان در این زمینه شفاف‌سازی کنند، ولی این بلایی که سر مردم می‌آید، می‌شود وجه دیگری از موضوع را باز کرد. متاسفانه نمی‌توانیم به طور مستقیم در سازمان برنامه‌وبودجه طرح سوال و استیضاح کنیم، ولی وقایع عجیب‌وغریبی سر استان خوزستان پیاده می‌شود. واقعیت [اینکه] سازمان برنامه‌وبودجه یا برخی از مدیران کشور در برخورد با این قضایا ملی فکر نمی‌‌کنند، بلکه بخشی فکر می‌کنند. بخشی فکر کردن آنها اعتراضاتی را سر بنزین رقم زد که نوع آن با کل کشور فرق می‌کرد. از ماهشهر و اهواز گرفته تا سایر جاهای استان و بهبهان و... به خاطر اینکه مردم می‌بینند منابع زیرزمینی و ثروت این کشور زیر پای آنهاست در حالی که فقر، محرومیت و انواع بدبختی‌ها، چه در قالب مدیریتی و چه در قالب بحث‌های مربوط به هزینه‌ای، برایشان رقم زده می‌شود. چرا؟ می‌گویم بخشی! آیا این حرف کلی است؟ خیر با سند و مدرک این حرف را می‌زنم.

به جز مباحث مربوط به نفت، دولت اول سال 98 ادعا کرد که من اولین بودجه را تقدیم به خوزستان کردم. در صورتی که ششمین بودجه را تقدیم کرد. وقتی اینها را به عنوان بودجه استان‌ها می‌چینیم ششمین بودجه محسوب می‌شود. چرا می‌گوید اولین؟ چون آن سه درصد نفت هم با آن قاطی می‌کنند و عملاً هم توسری سه درصد نفت را به استان می‌زنند و هم از آن طرف...

ولی وقتی این را بردارید کل پولی که اختصاص داده شده، 2 هزار و 600 میلیارد تومان یا 26 هزار میلیارد ریال است که 14 میلیارد آن مربوط به سه درصد نفت بود و 12 هزار میلیارد مربوط بودجه استان بود. بدتر از این بخشی‌نگری که توسط سازمان برنامه‌وبودجه....

به ‌لحاظ درآمدی، ماشاءالله هزارماشاءالله، که استان باید درآمد کل کشور را تامین کند، حتی در بخش غیرنفتی و بحث عوارض هم که زوم می‌کنیم، در تحقق درآمد می‌بینیم بالای صد درصد را محقق می‌کند. همه سال‌ها به این شکل بوده به ویژه در سال 98 که اوج بی‌پولی دولت، میزان تحقق درآمد استان خوزستان بالای صد درصد بوده است. اما چیزی که از آن پول باید پرداخت می‌شده فقط و فقط، عدد دقیقی دارد، نمی‌توانند انکار کنند.

با اشاره به گزارش پایان مهرماه پرداخت 46 درصد بوده و فاجعه بیشتر این است که بخش اندک 46 درصد نقدی است و بخش اعظمش اسنادی است و این بخش نقدی معمولاً صرف حقوق و... می‌شود. عملاً برای عمران چیزی باقی نمی‌ماند. با اسناد هم نمی‌توانید کاری انجام دهید و عملاً پروژه‌های کارگری است که از پیمانکار حقوق می‌خواهند. این اسناد را به دست پیمانکار می‌دهیم و پیمانکار واقعاً نمی‌تواند با آن کاری انجام دهد. اما آیا واقعاً این قضیه ملی است و با همه استان‌ها به این شکل برخورد می‌کنند؟ به هیچ وجه، بلکه فقط و فقط با استان‌های محروم به ویژه خوزستان این کار را می‌کنند. چرا؟ دلیل این ماجرا این است که... در حال حاضر میزان پرداختی استان‌های نورچشمی چند درصد است؟ به جای 46 درصد، 88 درصد است. و دقیقاً مدیر تراز اول کشور هم مربوط به همان استان‌های نورچشمی است و نکته جالب‌تر این است که آنجا وقتی اسناد بخش نقدی را دنبال می‌کنید می‌بینید نسبت بخش نقدی استان‌های نورچشمی به کل مبلغ بیشتر از استان ما و بخش اسنادی کمتر از استان ماست. به همین دلیل پروژه‌هایی که در استان من تعریف می‌شود، عملاً جوهری است که روی کاغذ می‌ماند! بعد می‌گویند ما ملی‌نگر هستیم! بدتر از همه اینها در این شرایط خاص این است که آقای نوبخت برای دلداری مردم و برای مباحث بودجه‌ای می‌رود به جای اینکه بر زخم‌های مردم مرهمی باشد از مدیریت شهر تقدیر و تشکر می‌کنند که آقا دستت درد نکند که این همه منطقه را زیر آب بردید!

استان‌های نورچشمی با ما فرق دارند

*با توجه به اشاراتی که کردید من فکر می‌کنم منظور شما حتی استان تهران هم نبود؟ یا اینکه این شهر هم جزو آنها بود؟

در خصوص بودجه؟

*بله.

اگر استان‌های نورچشمی واقعاً... من فقط منتظرم آنها راجع به این قضیه- چون من مصاحبه کردم حتی در صحن هم صحبت کردم- واکنش نشان بدهند، رد کنند و من با جزییات بگویم کدام استان و چقدر.

*الان به ما بگویید.

استان‌های شمالی را در نظر بگیرید. خود بخوان حدیث مفصل از این مجمل.

*سمنان جزو آن نیست؟

عرض کردم استان‌های شمالی. خود بخوان حدیث مفصل از این مجمل.

*الان به مساله بودجه هم اشاره کردید. اینکه اصلی‌ترین محل درآمدی کشور در استان شماست ولی معضل بیکاری یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های جوانان در استان شماست. آیا در این زمینه اقدامی شده است؟

من صحبت‌تان را سریع قطع می‌کنم. معضل بیکاری در کل کشور وجود دارد به ویژه در استان ما. قضایا به این برمی‌گردد که در حوزه توسعه میادین نفتی، در حوزه پروژه‌هایی که در استان می‌‌آید، در حوزه مباحث کشاورزی و در جاهای زیاد دیگری اصلاً اشتغال وجود داشته و آن را با قضایای انتقال آب نابود کردند. بنابراین این موارد باعث می‌شود قضیه بیکاری بیشتر برای ما رقم زده شود. در کل کشور اگر بخواهیم راجع به قضیه بیکاری بگوییم به جرات می‌توانم بگویم دولت‌ها آمار مربوط به بیکاری را فقط به همدیگر پاسکاری کردند و موضوع بیکاری تا زمانی که مشکل کشور به طور اساسی حل نشود در چارچوب... یک بخش از مشکلات اساسی کشور در حوزه روابط خارجی ماست، یک بخش دیگر در حوزه اقتصاد و امور داخلی کشور و موضوع مدیریتی است. در این گونه موارد وقتی مدیران بخشی‌نگر را- تاکید می‌کنم- در کنار موارد دیگر قرار دهیم می‌بینیم که همه اینها باعث می‌شود در کل کشور به ویژه در استان ‌ما قضایای مربوط به اشتغال به شدت وجود داشته باشد و دولت که تاکنون علی‌رغم ارقامی که داده و می‌گوید سالانه 700 هزار نفر را سر کار برده است با هم جمع کنید، وقتی ارقام 6 ساله این دولت را جمع کنید، ارقام مربوط به دولت آقای احمدی‌نژاد را هم جمع کنید می‌بینید ماحصل آن به اعدادی می‌رسید. این جامعه‌ای که همیشه می‌گویند صحبت از پنج میلیون نفر است. چه خبر است که هنوز این پنج میلیون نفر سر کار نرفتند؟!

50 درصد مشکلات به خاطر فساد مالی مدیران است

*شما خودتان به 102 میلیون یورو مربوط به فاضلاب اشاره کردید که داده شد ولی معلوم نشد کجا خرج شد. چون در حال حاضر با این مشکل روبه‌رو هستیم. چقدر فساد مالی مدیران را در وضعیت کنونی استان موثر می‌دانید؟

اگر در این قضیه خیلی اغراق نکنم می‌توانم بگویم 50 درصد کار در این قضیه می‌تواند وجود داشته باشد؛ به عنوان مثال، قضیه مربوط به 102 میلیون یورو، قضیه مربوط به منازل لوله‌سازی که جدیداً دنبال می‌شود، قضیه مربوط به سیلوهای آذرپیکان، قضیه مربوط به سیلویی که در منطقه قلعه چنعان فروخته شده، قضایای مربوط به ردیف صد میلیون ریزگردها را می‌توانم اشاره کنم که سه سال متوالی این قضیه به ویژه خیلی متاثر از این‌گونه فرایندهاست وگرنه چه دلیلی داشته، حتی اگر به پیمانکاری داده باشند که پیمانکار از خودشان باشد، بالاخره باید خروجی آن را روی زمین ببینم یعنی آن 60 درصد را ببینم، نه 14 درصد، نه 20 درصد.

به همین دلیل درخصوص این مباحث اشاره می‌کنم- تاکید می‌کنم- قضایای مالی نقش پررنگی دارد. انتظار می‌رود مدیریت استان در این زمینه از مدیران بسیار کیفی و بسیار پیگیر استفاده کند، نه صرفاً روی روابط و این‌گونه دادوستدها کار کند. چون در نهایت مباحثی را در کارنامه خودش رقم می‌زند که ثبت می‌شود.

فقط حوزه مربوط به سلامت را باز نکردم. هرچند که در این دوره چهار بیمارستان افتتاح شده، ولی [با توجه به] جمعیت استان به دلیل محرومیت و تمرکز پزشکان در مرکز استان انتظار می‌رود بیمارستان‌های استان مجهزتر باشند. نه اینکه در روز مربوط به آبگرفتگی فاضلاب بیمارستان رازی بالا بزند یا در بیمارستان مربوط به امام که در آن شرایط چهار زن آنجا فوت کنند. راجع به فوت چهار خانم به ضرس قاطع می‌گویم ناشی از قصور انسانی بود.

وزارت بهداشت پیگیر ماجرای بیمارستان باشد

*همان‌طور که خودتان اشاره کردید من یک تیتری می‌خواندم نوشته شده بود صاعقه زد، فیوز پرید، چهار نفر مردند! فکر نمی‌کنم دردناک‌تر از این جمله بشود چیزی شنید!

اینکه در سیستم‌های برقی صاعقه می‌زند یا... اصلاً صاعقه نزند، اینکه فیوز بپرد، گاهی به وجود می‌آید. اتفاقاً به لحاظ مباحث برقی این قضیه قابل توجیه است، ولی بعد از اینکه این فاز از سرویس خارج شد چه اتفاقی افتاد. مباحث مربوط به ups، مباحث مربوط به دیزل‌های اضطراری، آنها چه شد؟ همه اینها وقتی کنار هم در مدار قرار نمی‌‌گیرند یا روتینش انجام نشده و همه از قبل در کنار هم انباشته شده یا اینکه عمدی بوده. در هر حالت فعل و خطایش انسانی است.

*در حال حاضر دعاوی حقوقی در مورد این پرونده شکل گرفته و خانواده‌ها شکایت کردند...

بله، قطعاً وزارت بهداشت در این زمینه باید جواب دهد که قصور ناشی از کدام فرد بوده است.

*شما خودتان پیگیری کردید؟ اطلاعی دارید؟

بله، همان‌طور که عرض کردم از روزی که این اتفاق افتاد از وزارت نیرو این قضیه به این شکل انجام شد که وزارت نیرو باید هرچه سریع‌تر نسبت به این قضیه اولاً اظهارنظرهای خود را داشته باشد، تحقیقات خود را انجام دهد، کارشناسان مربوط به خود را بفرستد. در اینکه خطای انسانی بود شکی نیست، ولی اینکه چه کسی یا مربوط به کدام بخش است؟ بخش پرستار یا تکنسین‌های فنی‌ای که در بیمارستان مسئول قسمت‌های تاسیساتی بوده یا... را من نباید پاسخ دهم، قسمت بازرسی مربوط به وزارتخانه باید پاسخگو باشد.

صدای ما در مجلس نشان از خشم مردم دارد

*من سوال پایانی را می‌پرسم و شما در ادامه اگر صحبتی بود اشاره کنید. شما راجع به سازمان برنامه‌وبودجه گفتید، از وزارت نیرو گفتید، از شهرداری گفتید، از دولت و... مردم به ویژه مردم استان خودتان در حالی که از همه نهادها قطعاً گلایه زیادی وجود دارد، یک نگاه تدافعی هم به وجود آمده و این‌طور تصور می‌شود که نمایندگان مجلس هم که در واقع وکیل مردم هستند و تنها جایی که یک نفر می‌تواند به نمایندگی از آنها صحبت کند و حرف‌شان را به گوش حاکمیت برساند، فقط پشت تریبون می‌روند و فریاد می‌زنند. برای مردم بگویید که در رابطه با همین چند تایتلی که خودتان اشاره کردید شخصِ شما یا سایر همکارانی که مسئولیت استان خوزستان را به عهده دارند چه اقداماتی انجام دادید؟

فکر نمی‌‌کنم در خصوص موضوع ریزگرد کسی از خاطرش برود که مجمع استان خوزستان چه پیگیری کرده تا به این ردیف منجر شده است. در مجلس ابزار نظارتی خود را دارید که برای مباحث بودجه و نظارت روی آن پیگیری می‌کنید. وقتی بودجه را می‌گیرید ایندفعه بحث نظارتی پیش می‌آید و از یک جایی به بعد بحث به استیضاح، سوال و تذکر کشیده می‌شود. ولی جایی که تذکر و سوال دیگر جواب نمی‌دهد، به استیضاح کشیده می‌شود. عمدتاً اینها هم در مراحل آخر وتو می‌شود، بعد از آن دیگر مرحله‌ای ندارید که مجدداً به لحاظ ابزار قانونی خود استفاده کنید و این قضیه را پیگیری کنید. ولی به هر حال در حال حاضر مشکل ریزگرد نسبت به گذشته خیلی بهتر شده ولی هنوز تمام و کمال [حل نشده است].

به همین دلیل اشاره می‌کنم که اگر الان موضوع بحث اختلاف 14 تا 20 درصد با 60 درصد را دنبال نکنم در آینده دوباره این مشکل برمی‌گردد. بحث‌های مربوط به فاضلاب، بعد از پیگیری مجمع بوده که قضیه مربوط به مصوبه 96/1، بعد از جریان پیگیری از طریق ریاست جمهوری، معاون اول و تعریف آن پروژه..‌. پروژه شروع شده ولی در مباحث ساختار و بودجه‌ این بلاها سرش آمده و این قضایا پیاده شده.

در مورد مباحث بیمارستانی که عرض کردم در چه حدی است ولی انتظار می‌رود وزارت بهداشت بیشتر به ویژه راجع به بیمارستان‌های جدید، بیمارستان هزار تخت‌خوابی، بیمارستان تنفسی، بیمارستان سرطان که اقداماتی همچون اینها را افتتاح کردند، تمام شد. انتظار می‌رود گام‌های بعدی را سریع‌تر بردارند.

در خصوص رسیدگی به امورات بیمارستان‌های قبلی را سرعت بیشتری بدهند. تاکنون تا جایی که امکان داشته سعی کردیم نسبت به امکانات بیمارستان‌ها در بحث هتلینگ، بحث ادوات موجود در بیمارستان‌ها تلاش ویژه‌ای شود. گرچه نسبت به جمعیت موجود بیشتر فاصله دارد و انتظار می‌رود سریع این مساله رتق‌وفتق شود.

آب و این قضیه‌ای که عرض کردم از طریق وزارت نیرو و آب‌های سطحی دنبال شده است. بعد از آن بحث این است که مردم باید فریاد خودشان... اینکه می‌بینید به شکل فریاد در مجلس درمی‌آید، به خاطر این است که برگرفته از آن خشمی است که در بین مردم وجود دارد و باید منتقل شود. بعد از آن انتظار می‌رود قسمت اجرایی نسبت به آن واکنش نشان دهد و آن را به شکل برخورد تقابلی نبیند، به شکل انتقال آن مفاهیمی که در کف جامعه وجود دارد.

*تقابل نیست، تعامل باید باشد...

دقیقاً تقابل نیست، بحث تعامل است. به همین خاطر انتظار می‌رود... یک‌جاهایی وزارت نفت، بعد از آن سوال قضیه مربوط به آلایندگی سوالی از آقای مهندس زنگنه بود که ایشان تعهد کردند که پرداخت کنند، واقعیت پرداخت را شروع کردند، ولی انتظار می‌رود با سرعت بیشتری بقیه قسط‌ها پرداخت شود. نه اینکه دوباره بعد از پرداخت قسط بقیه بماند و ما بمانیم با مشکلات خودمان.

*شما برای دور بعدی هم ثبت‌نام کردید؟

بله.

*فکر می‌کنید با شرایطی که خودتان اشاره می‌کنید که اجازه نمی‌دهند یکسری کارها انجام شود می‌توانید برنامه‌ای را اجرا کنید؟

به نظرم اگر در دوره بعدی چه من باشم چه دیگران و هرکسی باشد، طبق این روال موضوع زیرساخت‌ها را به دقت زیر نظر داشته باشیم. تاکنون چطور این اتفاقات راجع‌ به ریزگرد یا مباحث بیمارستان‌ها... به یاد دارم ابتدای دوره من [حضورم در مجلس]، کل آب آشامیدنی مردم از کارون بود و تمام فاضلاب شهر به کارون می‌ریزد. الان بخشی را از غدیر، بخشی را از حیات و بخش اندکی را از کارون برمی‌دارند. چرا هنوز کیفیت‌ها [مشکل دارد؟] به خاطر اینکه شبکه ضعیف است و باید تعویض شود. در حال حاضر بحث تعویض یا تعمیر اساسی شبکه شروع شده بنابراین از نفر بعدی- چه من باشم چه دیگران- انتظار می‌رود این قضیه را با جدیت دنبال کنند و اجازه ندهند این حلقه دوباره به حلقه گسسته‌ای تبدیل شود.

*بسیار عالی. مرسی من سوال دیگری ندارم اگر در پایان صحبتی است بفرمایید.

سپاسگزارم.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها