آسیبهای روحی پس از درمان کرونا را جدی بگیریم
بیش از دو هفته است که به گفته خودش کرونا را شکست داده اما با وجود بهبودی کامل، از «خودباختگی» و «افسردگی» میگوید که این روزها دست از سرش بر نمیدارد.
اعتمادآنلاین| سرد و بیرمق ادامه می گوید: «آنطور که باید در خانه ماندن را جدی نگرفتم. قبل از اعمال ممنوعیت جادهها به مسافرت رفتم و سوغات این سفر برایم ویروسی بود که شاید هرگز فراموش نکنم. حالا که عمیقتر به این مساله نگاه میکنم، میبینم گاه منافع شخصی در گرو منافع اجتماعی است. امروز میفهمم تاکید پزشکان برای رعایت هر یک از اصول پزشکی همچون پرهیز از مسافرت و مهمانیهای خانوادگی بیشک برای حفظ سلامتی و جان هر یک از خود ما است.
نباید از خانه خارج میشدم؛ تاوان سنگینی داشت. کاش درک میکردیم گاه بیتوجهی به نصایح پزشکی خسارات جبرانناپذیری بهبار میآورد.
درباره احساسات و عواطف روحیاش بعد از بهبودی میپرسم؛ میگوید: با وجود بهبودی کامل هنوز از تجربه دوباره این بیماری، خودباختگی و افسردگی آنروزها میترسم.
آسیبهای روحی این بیماری را نمیتوان انکار کرد، اضطراب و نگرانی از مبتلا شدن خانوادهات و ترس و وحشت از انگ این بیماری. سخت است احساس کنی حتی نزدیکترین آدمهای زندگیات شاید تا مدتها از دیدنت بیم داشته باشند.»
کرونا ویروس به عنوان یک بیماری ناشناخته اما نامآشنا در این روزها به گزارش سازمان جهانی بهداشت تاکنون بیش از دو میلیون و 900 نفر را در سراسر جهان درگیر و جان 207 هزار و 9 نفر را گرفته است.
ویروسی که گاه با عوارض سخت و طاقت فرسا در صورت درمان قطعی نیز به جهت اضطراب و تنش ناشی از ترس و وحشت عدم معالجه، انگ جامعه و... به اعتقاد روانشناسان با برخی از آسیبهای روحی همچون افسردگی و گرفتگی همراه میشود.
یک روانشناس و مشاور در این رابطه گفت: ظهور یک بیماری ناشناخته و مبهم بیشک برای هر جامعه سبب اضطراب و تنش میشود و این اضطراب و تنش گاه با ابتلاء و همچنین بهبود بیماری نیز تداوم مییابد.
نرگس نوروزی افزود: بر این اساس گاه بیماران مبتلا به این ویروس با درمان قطعی بیماری نیز از اضطراب و نگرانی رنج میبرند.
وی ادامه داد: همچنین یکی از مهمترین آسیبهای روانی بهبودیافتگان اختلالات روانتنی است؛ بر اساس این اختلال، بهبودیافته با وجود معالجه و درمان قطعی بیماری دچار خودبیماری انگاری است.
نوروزی تصریح کرد: به عبارت دیگر، مکرر متصور از بیماری است و جزئیترین آسیبهای جسمانی را به کرونا ویروس ارتباط میدهد. تداوم این آسیب روحی سبب وسواس فکری و عملی (افراط در شست وشو) و در نهایت آزردگی و افسردگی میشود.
این روانشناس افزود: خشونت و پرخاشگری نیز گاه با تداوم ترس و نگرانی بروز پیدا میکند؛ رعب و وحشت به عنوان یک هیجان منفی باید تخلیه شود و این تخلیه با بروز خشم و غضب تجلی مییابد.
نوروزی در خصوص کاهش و رفع این آسیبها نیز عنوان کرد: بهبودیافتگان بیماریهای خاص (نظیر کرونا ویروس) بعد از گذران دوره درمان به مشاور و روانشناس مراجعه و از پیگیری مداوم اخبار و اطلاعات در خصوص بیماری خودداری کنند.
به گفته وی اقوام و نزدیکان نیز در بازگشت بهبودیافتگان به روزمرگیها و زندگی عادی نقش موثری ایفا میکنند.
یک روانشناس شخصیت نیز در این رابطه عنوان کرد: گفت وگو در خصوص آسیبهای روانی بهبودیافتگان کرونا مستلزم مطالعات جامع و دقیق است؛ اما به طور حتم برخی بیماریهای روحی همچون افسردگی با ابتلاء به کرونا ویروس و تحمل اضطراب و نگرانی ناشی از آن تقویت میشود.
عطاالله محمدی افزود: براساس شماری از تحقیقات در کشور آمریکا ویروس کرونا با بروز عفونت در سیستم عصبی نیز همراه بوده است و بنابراین میتواند برای سیستم عصبی فرد مشکلآفرین باشد.
30 درصد از بیماران مبتلا به کرونا عفونت سیستم عصبی را تجربه کردهاند
وی ادامه داد: براساس این تحقیقات نزدیک به 30 درصد از بیماران مبتلا به کرونا عفونت سیستم عصبی را تجربه کردهاند و برخی از بیماران هم دچار سکته مغزی شدهاند.
روانشناس مرکز مشاوره دانشگاه تهران در ادامه یادآور شد: در زمان حاضر مهمترین مساله حفظ جان مردم است؛ بنابراین گاه جامعه از اختلالات و آسیبهای روانشناختی این بیماری غافل میشود. این در حالی است که با شیوع این بیماری جامعه اضطراب و نگرانی شدیدی را تجربه میکند و بنابراین رسیدگی به مباحث روانی نیز حائز اهمیت است.
به گفته محمدی، بعد از مهار و کنترل این بیماری (در جهان پساکرونا) آسیبهای روانی ناشی از گذار از این بحران تجلی مییابد؛ اما آسیب روانی بهبودیافتگان بیماری کرونا بیشک نیازمند تحقیق و پژوهش است.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید