روزنامهنگاران در ایران چقدر حقوق میگیرند؟
در حال حاضر بیشتر روزنامههای کشور 16 صفحهای منتشر میشوند و هر کدام از این روزنامهها بین 70 تا 80 گرم وزن دارند که بین 120 تا 122 تومان هزینه تمام شده کاغذ در ابتدا برای هر صفحه روزنامه محاسبه میشود.
اعتمادآنلاین| مدیران مسئول و صاحبان امتیاز روزنامهها بیش از هر زمان دیگری نسبت به وضعیت مالی رسانههای کاغذی ابراز نگرانی میکنند. از طرفی بروز ویروس کرونا و کاهش رفت وآمدها موجب کاهش فروش روزنامهها و درنتیجه کاهش درآمد آنها شده است، همین امر نیز موجب شده تا برخی از رسانهها به این بهانه بخشی از نیروهای خود را تعدیل کنند. از سوی دیگر برخی معتقدند که هزینه تمام شده روزنامه کمتر از سودآوری بسیاری از این رسانهها است.
هزینههای تمام شده برای چاپ هر صفحه روزنامه، شامل هزینه تولید محتوا و هزینههای چاپ میشود. البته این هزینهها در روزنامهها یکسان نیست و بیشتر این اختلاف قیمت در هزینههای تولید محتوا است. مثلا برخی از روزنامهها هر صفحه را به یک خبرنگار و یک دبیر میسپارند و در برخی نیز این صفحه ممکن است به 4 تا 6 نفر هم سپرده شود. به همین دلیل هزینه تمام شده صفحه نسبت به روزنامههای دیگر بیشتر خواهد شد.
براساس اخبار منتشر شده، قیمت هر کیلو کاغذ در بازار آزاد طی روزهای گذشته به 9 هزار و 800 تومان رسیده است که نشان دهنده روند کاهشی نسبت به ماههای گذشته است.
در حال حاضر بیشتر روزنامههای کشور 16 صفحهای منتشر میشوند و هر کدام از این روزنامهها بین 70 تا 80 گرم وزن دارند که بین 120 تا 122 تومان هزینه تمام شده کاغذ در ابتدا برای هر صفحه روزنامه محاسبه میشود.
به جز هزینه کاغذ، برای هر صفحه نیز مبلغ 30 تا 40 تومان هزینه چاپ درنظر گرفته میشود. با این حال علاوه بر این هزینه ها، تولید محتوا نیز بر این مبلغ افزوده میشود.
هزینه تولید محتوای هر صفحه روزنامه چقدر است؟
یکی از اعضای تحریریه روزنامه شرق تعداد خبرنگاران ودبیرانی که این روزنامه 16 صفحهای را تولید میکنند، 35 نفر اعلام کرد. البته علاوه بر این 35 نفر، 15 نفر دیگر، کار صفحه آرایی، حروف چینی و امور اجرایی روزنامه را برعهده دارند.
دستمزد دبیران صفحه در این روزنامه در حال حاضر 2 میلیون و 800 هزار تومان و خبرنگاران این صفحه ها نیز به شکل متوسط 2 میلیون و 300 هزار تومان دریافت میکنند، که این رقم با توجه به وضعیت تاهل و تعداد فرزندان متغیر است. اما به شکل متوسط تمامی کارکنان این روزنامه در ماه حدود 150 میلیون تومان دستمزد دریافت میکنند و حدود 47 میلیون تومان بیمه پرداخت میشود.
با این وجود با یک محاسبه سرانگشتی هزینه تولید محتوا برای هر صفحه در روزنامه شرق حدود 13 میلیون تومان است.
روزنامه هفت صبح نیز، 20 نفر تحریریه، 9 نفر آتلیه و فنی و 4 نفر دیگر عوامل اجرایی دارد. اعضای تحریریه در این روزنامه به شکل متوسط 2 میلیون و 600 هزار تومان دستمزد دریافت میکنند. دبیران سرویس 2 میلیون و 800 تا 3 میلیون 200 هزار تومان و خبرنگاران بین 2 میلیون و 300 تا دو میلیون و 500 هزار تومان حقوق دریافت میکنند.
در مجموع 32 نفر در این روزنامه مشغول به کار هستند که در ماه به شکل متوسط 83 میلیون تومان دستمزد و 25 میلیون تومان بیمه پرداخت میشود و هزینه تولید محتوای برای هر صفحه در ماه حدود 6 میلیون و 800 هزار تومان است.
در روزنامه شهروند نیز حدود 50 نفر اعضای تحریریه، صفحه آرا، فنی و اجرایی مشغول به کار هستند. دستمزد دبیران سرویس بین 4 تا 4 میلیون 500 هزار تومان و دستمزد خبرنگاران بین 2 میلیون و 500 تا 2 میلیون و 800 هزار تومان است.
روزنامه 16 صفحهای شهروند، ماهیانه 150 میلیون دستمزد و 38 میلیون حق بیمه پرداخت میکند که در مجموع هزینه تمام شده تولید محتوا برای هر صفحه درماه حدود 11 میلیون و 400 هزار تومان است.
هزینه تمام شده تولید محتوا در روزنامه آفتاب یزد نیز به ازای هر فرد 2 میلیون و 500 هزار تومان است. در این روزنامه 30 تا 35 نفر تحریریه و عوامل اجرایی حضور دارند که به شکل متوسط 2 میلیون و 500 هزار تومان دریافت میکنند.
با این وجود از میزان تیراژ رسانههای مطرح کشور روبه روز کاسته میشود. براساس اطلاعات غیر رسمی تیراژ روزنامههای مطرح خصوصی به کمتر از 16 هزار نسخه و تیراژ روزنامههای مطرح دولتی به کمتر از 40 هزار نسخه و در برخی به 3 هزار نسخه رسیده است که البته حدود 40 تا 60 درصد نسخههای چاپی برگشت میخورد.
چرا تیراژ روزنامه ها کاهش یافت؟
سید علیرضا کریمی سردبیر روزنامه آفتاب یزد درباره وضعیت کنونی روزنامههای کشور و دلایل کاهش فروش و استقبال مردم از رسانهها مکتوب گفت: "گرچه توسعه پیام رسانها وشبکهها اجتماعی در جهان موجب کاهش محدود تیراژ روزنامهها شده، اما همچنان رسانههای مکتوب در جهان همچون "یومیوری شیمبون" در ژاپن و دیگر رسانهها تیراژ چند میلیون نسخهای دارند. "
وی ادامه داد: " متاسفانه در کشور ما میزان مطالعه بسیار کاهش یافته است. دیگر کمتر کسی گزارشهای هزار و 200 کلمهای میخواند وبیشتر مردم در پیام رسانها و شبکهها اجتماعی به مطالب 100 کاراکتری یا به اصطلاح ساندویچی عادت کرده اند، در این زمینه کارشناسان فرهنگی باید موضوع را بررسی کنند. "
این فعال رسانهای علت دیگر کاهش تیراژ و استقبال مردم را محدودیت رسانهها عنوان کرد. کریمی در این باره گفت: " اگر فضای رسانهای در کشور باز شود و رسانهها به شکل آزادانه بتوانند به موضوع و مباحث مختلف بپردازند، بدون شک اعتماد عمومی نیز نسبت به رسانهها افزایش مییابد. "
سردبیر روزنامه آفتاب یزد معتقد است که مطبوعات در فضای بسته قرار گرفته و رسانهها دچار سانسور و خودسانسوری هستند.
او همچنین با اشاره به کیفیت برخی روزنامهها هم گفت که برخی تنها به دنبال دریافت یارانه کاغذ هستند و برای همین در این روزنامهها خبری از تحلیل و مقاله و مطالب دسته اول نیست و صرفاً کپی اخبار منتشر شده در خبرگزاریها و سایت هاست. این موضوع باعث دلسردی مردم نسبت به رسانهها میشود.
منبع: فرارو
دیدگاه تان را بنویسید