کد خبر: 411919
|
۱۳۹۹/۰۳/۲۵ ۰۹:۵۰:۵۱
| |

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور:

بازسازی و بازتوانی در مدیریت بحران باید در کنار هم باشد

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه بازتوانی در کنار بازسازی دو جز اصلی مرحله بازیابی در حوادث است، گفت: بند 4 سیاست‌­های کلی مصوب مقام معظم رهبری در امر پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از حوادث، بند 1 و 2 ماده 8  قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور، بازتوانی را جز وظایف ذاتی و اصلی سازمان مدیریت بحران می‌داند.

بازسازی و بازتوانی در مدیریت بحران باید در کنار هم باشد
کد خبر: 411919
|
۱۳۹۹/۰۳/۲۵ ۰۹:۵۰:۵۱

اعتمادآنلاین| امیر قادری در پاسخ به این سوال که طرح جامع ملی بازتوانی کشور چیست و چه نقشی در کاهش آلام و دردهای ناشی از مخاطرات طبیعی آسیب­ دیدگان دارد، افزود: با توجه به سوابق حوادث گذشته در کشور و بروز آسیب های جسمی، روانی و اختلال در تعاملات اجتماعی آسیب دیدگان آن این سازمان مدیریت بحران کشور بر آن شد تا با اهداف از پیش تعیین شده در صدد جلوگیری از بروز معضلات و مشکلات بوجود آمده در حوادث احتمالی کشور برآید.

وی ادامه داد: در همین راستا این سازمان با برگزاری جلسات متعدد کارشناسی با مسئولان و اساتید خبره و دستگاه های متولی امر بازتوانی کشور اقدام به بررسی وضعیت موجود، جمع آوری و احصاء نیازها، تعیین اهداف و برنامه های حوزه بازتوانی در حوادث کرد که در جلسات برگزار شده با دستگاه های اجرائی و مسئول و نیز اساتید دانشگاه و صاحب نظران امر تمامی ابعاد و مراحل بازتوانی مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفته و با نظر این کارشناسان چرخه مدیریت بازتوانی در دستگاه های اجرائی و مسئول با مد نظر قرار دادن شرح وظایف آنان تهیه و تدوین و مورد تصویب تمامی اعضا جلسات قرار گرفت که این طرح جامع مورد تایید و تصویب اعضا محترم شورای هماهنگی مدیریت بحران کشور قرار گرفت و برای اجرا به تمامی دستگاه های اجرایی و متولی امر (از سوی وزیر کشور و قائم مقام رییس شواری عالی مدیریت بحران) ابلاغ شد.

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران با تعریف بازتوانی در بحث مدیریت بحران توضیح داد: بازتوانی شامل مجموعه اقداماتی است که برای بازگرداندن شرایط جسمی، روحی و روانی و اجتماعی آسیب دیدگان به حالت طبیعی به انجام می­ رسد.

قادری اضافه کرد: وقوع مخاطرات طبیعی معمولاً منجر به آسیب­ های جسمی و روانی، اختلال در تعاملات اجتماعی، معیشت و تخریب و اختلال در عملکرد سازمان­ ها و واحدهای ارائه خدمت می ­شود که خود آسیب جسمی و روانی بیشتری را درپی دارد.

وی اظهار داشت: همزمان با طی مرحله پاسخ به هر مخاطره، براساس ارزیابی خسارات و نیازها لازم است برنامه بازگردانی جامعه به حداقل شرایط قبل از وقوع مخاطره اجرا شود که در این راستا ضروری است به بازسازی و بازتوانی روانی، جسمی، اجتماعی، اقتصادی و معنوی جامعه آسیب دیده پرداخت.

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: بازتوانی با هدف کاهش آلام و دردهای ناشی از مخاطرات طبیعی آسیب­ دیدگان، جامعه محور بودن برنامه­ ها و اقدامات بازتوانی به منظور بهره­ مندی از ظرفیت ­های مردمی و مدیریت یکپارچه و جامع بازتوانی در تمامی سطوح مورد نظر این سازمان است که در طرح جامع بازتوانی پنج محور بازتوانی؛ شامل بازتوانی روانی، جسمی، اقتصادی، اجتماعی و معنوی مورد توجه قرار می گیرد.

وی افزود: بازتوانی روانی شامل حمایت­ های روان­شناختی پس از ضربه­ های روانی ناشی از مرگ نزدیکان و شوک حادثه و از دست رفتن اموال است که در مورد قربانیان و نیز امدادگران و مسئولان اعمال می­ شود و اقدامات حمایتی که پس از حوادث به افراد دارای ضایعات جسمی ارائه می­ گردد تا به علاوه بر پشت سر گذاشتن شرایط بحرانی به عنوان فردی مولددر جامعه خود به فعالیت بپردازند را بازتوانی جسمی می ­گویند.

قادری توضیح داد: بازتوانی اجتماعی نیز عبارت است از حمایت­ های اجتماعی خاص به بازماندگان و افراد آسیب ­پذیر و خانواده ­های بی ­سرپرست یا آواره، با هدف سازگاری با تأثیرات سوء حادثه ارائه می­ گردد و بازسازی و تقویت سرمایه اجتماعی شامل انسجام اجتماعی، ارتباطات اجتماعی و پیوستگی اجتماعی را به دنبال دارد.

وی گفت: پشتیبانی از وضعیت اقتصادی منطقه و محیط آسیب دیده که همراه با تخصیص و به کارگیری منابع در سطح گسترده بازتوانی اقتصادی گفته می شود که بازتوانی اقتصادی در مراحل کوتاه و بلند مدت و در راستای کاهش تأثیرات اقتصادی حوادث شامل ملموس و غیرملموس اجرا می­ شود.

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه معنویت بخش مهمی از ماهیت انسان است، افزود: از طرفی، حوادث طبیعی علاوه بر جسم، روان، اجتماعی و معیشت افراد متأثر، زندگی معنوی آنها را مختل می­ کند، در نتیجه تأمین نیازها و همچنین سلامت معنوی آسیب دیدگان نقش مهمی در درمان و بازتوانی آن­ها ایفا می­ نماید. از این­رو، بازتوانی معنوی به افراد و خانواده ­ها و جوامع کمک می ­کند تا از اعتقادات معنوی خود به عنوان منبع قدرت، امید و درمان استفاده کنند.

وی در خصوص استاندارد بازتوانی روانی نیز اظهار داشت: هدف از تدوین استاندارد بازتوانی روانی، تعیین اقدامات مربوط به حمایت­ های روان­شناختی به حادثه­ دیدگان است که معمولاً پس از بروز مخاطره دچار ضربه روانی شده و نیاز به دریافت درمان های مناسب روان­شناسی دارند که به منظور دستیابی به هدف یادشده، بازتوانی روان­شناختی در سه دوره «کوتاه ­مدت، میان مدت و بلند مدت» و طی سه مرحله به منظور ایجاد احساس امنیت روانی، حمایت در مراحل سوگ و اتصال مجدد به زندگی انجام می ­شود. این استاندارد در مورد ارائه خدمات در چارچوب تأمین سلامت جسمانی افراد و بحران­ های زندگی مانند طلاق، مرگ والدین، فرزندان و نزدیکان در شرایط عادی و همچنین حوادث و سوانح انسان­ ساخت کاربرد ندارد. همچنین بحران­ های حوزه امنیتی، اجتماعی و نظامی در دامنه کاربرد این استاندارد نیست. پس از تهیه و تدوین طرح جامع بازتوانی کشور، استاندارد های مدیریت مخاطرات بازتوانی - روانی با شماره ملی 21682 در سازمان ملی استاندارد ایران ثبت و نسبت به ابلاغ آن ها به دستگاههای متولی امر بازتوانی و استانداری ها اقدام شده است.

قادری با اشاره به استاندارد بازتوانی جسمی نیز گفت: هدف از تدوین استاندارد بازتوانی جسمی، تعیین راهکارها و اقداماتی برای پیش­بینی مخاطرات طبیعی و برنامه­ ریزی مناسب و منسجم به منظور کاهش اثرات ناشی از این مخاطرات بر روی جوامع انسانی و ارائه خدمات توانبخشی به افراد آسیب دیده برای نیل به اهداف چون «کاهش و یا به حداقل رساندن معلولیت و ناتوانی­ های ناشی از مخاطرات طبیعی و ارائه مطلوب خدمات مورد نیاز به افراد آسیب دیده»، «پیشگیری از بروز و شدت معلولیت با تأکید بر اقدام به موقع توانبخشی»، «تسهیل بازگشت­ پذیری سریع اوضاع به حالت اولیه و وضعیت طبیعی»، «توجه به تمامی جنبه­ های پیشگیری، کاهش معلولیت، مقابله با مخاطرات، ارائه خدمات توانبخشی و بازسازی امکانات در مراحل مختلف»، «ایجاد و افزایش ظرفیت در حوزه توانبخشی» و « افزایش سطح آمادگی و آگاهی کارکنان حوزه توانبخشی» است و این استاندارد برای مخاطرات غیرطبیعی کاربرد ندارد.

سازمان مدیریت بحران کشور یک سازمان هماهنگ کننده، سیاستگذار، هدایت کننده و نظارت کننده بر ایجاد آمادگی و مقابله در مقابل انواع حوادث است.

منبع: ایرنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها