ویزیت و داروی رایگان در مراکز 16 ساعته کرونا در تهران
عشرتی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، خدمات ارایه شده به بیماران کووید-19 در مراکز 16 ساعته کرونا را تشریح کرد.
اعتمادآنلاین| عشرتی_معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، در نشست خبری با موضوع کووید19 و مراکز 16 ساعته، گفت: از 6 اسفندماه سال گذشته قرار شد برای اینکه مراجعه به بیمارستانها کاهش یابد، مراکزی تعریف شوند تا مراجعان سرپایی به آنجا مراجعه کنند. مراکز 16 ساعته که پیش از این مختص ارائه خدمات PHC بودند، برای این کار انتخاب شدند.
وی افزود: در تاریخ 6 اسفندماه کار با 13 مرکز در دانشگاه علوم پزشکی ایران آغاز شد. این مراکز همان مراکز خدمات جامع سلامت بودند که شیفت کاری بستری تجربه میکردند و تا 12 شب فعال بودند و علاوه بر بیمار تا حدودی اطرافیان او را هم پیگیری میکردند.
عشرتی ادامه داد: به تدریج تعداد مراکز 16 ساعته افزایش یافت و تاکنون 26 مرکز 16 ساعته تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران خدمات کووید19 ارائه میکنند و تا آخر هفته 3 مرکز دیگر هم به این تعداد اضافه خواهد شد. در نهایت قرار است با همکاری دو دانشگاه علوم پزشکی دیگر یعنی شهید بهشتی و تهران، مراکز خدمات سرپایی 16 ساعته به 100 مرکز در سطح استان تهران برسد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: پیش از آغاز پیک سوم کرونا مراجعه هفتگی ما به مراکز حدود 2500 مورد بود که این عدد پس از پیک سوم به 7000 مورد در هفته رسید.
وی با اشاره به اینکه یکی از نکات مهم، جلوگیری از کاهش خدمات PHC است، تاکید کرد: به همین منظور سعی کردیم مراکز ارائه خدمات کووید19 را جدا کنیم و یا مسیر ورودی این بیماران با سایرین یکی نباشد. متاسفانه در ابتدای شیوع کرونا خدماتی نظیر پوشش واکسیناسیون کاهش یافته بود که این موضوع با تمهیدات اندیشیده شده به سطح قابل قبول خود بازگشت.
وی با اشاره به اینکه هر 50 هزار نفر تحت پوشش یک مرکز جامع خدمات سلامت هستند، اظهار کرد: تمام بیماران کرونایی ویزیت رایگان شدند و داروی کلروکین را به شکل رایگان دریافت کردند.
وی اقدام مهم دیگر این مجموعه را ثبت اطلاعات تمام بیماران در کال سنتر دانشگاه خواند و ادامه داد: تمامی اطلاعات در پرتابلهای مربوطه قید میشوند و همان روز اطلاعات به طور موثق در اختیار معاونت بهداشتی دانشگاه قرار میگرفت. اطلاعات همچنین در کارتابل مراقب سلامت این بیمار هم قرار می گرفت و پیگیری بیمار و اطرافیانش آغاز میشد.
وی افزود: برای افزایش محافظت از فردی که نمونهگیری را انجام میدهد، کابینی طراحی کردیم تا نمونه گیر پشت آن قرار گیرد و دستانش از دستکش تعبیه شده از کابین بیرون بیاید تا به این طریق از بیمار تست بگیرد.
عشرتی با اشاره به اینکه هنوز رپید تستهای کرونا در این دانشگاه علوم پزشکی توزیع نشده است، تصریح کرد: یکی از محاسن مراکز 16 ساعته این است که بیمار مشکوک، محتمل و قطعی پس از شناسایی رها نمیشوند و حتی با پرس و جو سعی در پیدا کردن تماسهای نزدیک او نیز داریم. پروتکلهای مختلفی در زمینه پیگیری بیماران داشتیم که هر کدام کامل کننده دیگری بودند اما در مجموع تمام اطلاعاتی که از بیمار اخذ میکردیم در پرونده الکترونیک سلامت و سامانه سیب قید میشد.
وی در پاسخ به سوال ایسنا درخصوص انجام رایگان تست PCR کرونا، گفت: در پروتکلهای اردیبشهت 99 قید شده بود که انجام تست بدون هیچ محدودیتی از نظر سن، جنس، بیماری زمینهای و... رایگان باشد. این پروتکل در شهریور ماه تغییر کرد و اعلام شد انجام تست PCR از افراد بالای 65 سال، خانمهای باردار و بیماران زمینهای رایگان باشد، اما با رایزنیهای صورت گرفته قرار شد تا در سطح 3 دانشگاه استان تهران همچنان بر اساس پروتکل اردیبهشت ماه عمل کنیم و انجام تست از همه گروهها در تهران رایگان باشد.
وی با اشاره به اینکه 5 میلیون و 400 هزار نفر تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران هستند، گفت: در طرح غربالگری تلفنی برای شناسایی افراد در تماس با بیمار کرونا مثبت ابتدا به ازای هر مریض 3 نفر از اطرافیانش را بررسی می کردیم که این عدد باید به 6 نفر فرد تماس نزدیک برسد. پس از عقد قرار داد با آزمایشگاههای خصوصی برای انجام تست PCR ظرفیت تستها افزایش یافت و اکنون روزانه بیش از 1000 تست را انجام میدهیم. در حالی که در روزهای ابتدایی متوسط زمان پاسخدهی به تستها تا 3 و 4 روز طول میکشید اکنون این زمان به 48 ساعت رسیده است و با رپید تستها این زمان به 20 دقیقه میرسد.
عشرتی درباره انجام طرح محله محور مقابله با کرونا تحت عنوان « شهید سلیمانی»، بیان کرد: همانگونه که ذکر شد در این طرح افزایش شناسایی تماس نزدیکها را دنبال میکنیم تا با شناسایی زودتر بیماران، بیماری را بهتر کنترل کنیم. پس از شناسایی بیماران و افرادی که در تماس با او بودند آنها را برای اخذ تست دعوت میکنیم و اگر امکان حضور برایشان فراهم نباشد با کمک بسیج یا انجام تست در منازل انجام میشود و یا از بیمار می خواهیم به پایگاههای بسیج، مساجد و مراکز ما مراجعه کند. البته پیش از ابلاغ طرح شهید سلیمانی ما این کار را پایلوت در منطقه 18 آغاز کردیم و سپس طرح به ما ابلاغ شد. قسمت دیگر طرح هم که مربوط به معیشت افراد است و چندان به دانشگاهها مربوط نمیشود.
وی در خاتمه افزود: در این طرح بیش از دو سوم مراقبان سلامت و پزشکان درگیر خواهند شد. ما بقی مراقبان سلامت نیز مانند گذشته خدمات PHC را به مردم ارائه میدهند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید