کاهش ورودی بیماران کرونایی به بیمارستانها؛ اتفاقی که چرایی آن روشن نیست
روسای بیمارستان های سینا، امام خمینی (ره)، فیروزگر و رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری از کاهش ورودی بیماران مبتلا به کووید-19 به این بیمارستان های معین در تهران خبر می دهند اما نمیدانند علت آن چیست.
اعتمادآنلاین| با گذشت نزدیک به دو ماه از چرخش بسیار نگران کننده ویروس کرونا و فوق قرمز اعلام شدن پایتخت حالا روسای بیمارستان های سانتر کرونا در تهران از کاهش نسبی ورودی بیماران مبتلا به کووید-19 خبر می دهند.
در ادامه حمله مرگبار ویروس کرونا به تهران از اوایل آبان تاکنون تقریبا هیچ روزی نبوده که آمار جانباختگان کمتر از 420 نفر در روز گزارش شود، به طوری که رکوردهای مرگ و میر و مبتلایان در کشور در دو ماه اول پاییز سیاه کرونایی هیچ مشابهی در 9 ماه گذشته و در مدت شیوع ویروس کرونا نداشته است در طول دو ماه گذشته اوضاع شیوع ویروس به قدری در کشور به هم ریخته شد که به اذعان روسای بیمارستان ها تمام تخت های بستری از بیماران کووید-19 پر شد و دیگر جایی برای بیمار جدید نبود.
در این میان با آغاز پیک سوم کرونا و در ادامه روزهای تلخ کرونایی طرح استفاده اجباری ماسک در تمام فضاهای عمومی و تعطیلی برخی تجمعات از نیمه دوم مهر ماه تدبیری بود که به دنبال کاهش بسیار نگران کننده رعایت پروتکل های بهداشتی در فضاهای عمومی و افزایش نگران کننده آمار ابتلا و تکمیل ظرفیت تخت های بستری در بیمارستان های پایتخت اتخاذ شد.
بعد از آن در پی هشدارهای مکرر مسئولان از روند افزایشی مرگ و میرها و اعمال برخی محدودیت ها میزان استفاده از ماسک در اماکن عمومی و فضاهای سربسته از جمله پاساژها، اتوبوس و مترو و مراکز اداری و بانک ها به بیش از 80 درصد رسید. در همین زمینه بود که فرمانده ستاد عملیاتی مقابله با کرونا در کلانشهر تهران اعلام کرد چنانچه استفاده از ماسک به بالای 80 درصد برسد و مردم از شرکت در تجمعات و مراسم عروسی و عزا پرهیز کنند آمار ابتلا در یک ماه آینده روند کاهشی خواهد داشت.
البته با ادامه چرخش نگران کننده ویروس در سطح جامعه، ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم به تعطیلی دو هفته ای و اعمال محدودیت های سختگیرانه تر در تهران و 260 شهر قرمز و شهرهای نارنجی و زرد گرفت تا حلقه محاصره ویروس را تنگ تر کند. مطابق آنچه دست اندرکاران نظام سلامت می گویند باید حداقل دو هفته منتظر باشیم تا نتایج و آثار این طرح مشخص شود. با این حال با روسای بیمارستان های پایتخت درباره اثر بخشی شیوه های کنترل قبلی و روند نزولی بیماری کووید-19 در تهران گفت و گو کردیم که در ادامه می خوانید.
روسای بیمارستان های سینا، امام خمینی (ره)، فیروزگر و رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری از کاهش ورودی بیماران مبتلا به کووید-19 به این بیمارستان های معین در تهران خبر می دهند با این حال آنها تاکید دارند هنوز نمی توان با قاطعیت درباره چرایی کاهش موارد بستری در مراکز درمانی اظهار نظر دقیقی ارائه داد چرا که عوامل مختلفی در علت کاهش مراجعه بیماران به مرکز درمانی دخالت دارد و هنوز قضاوت در این باره که روند جزئی کاهشی به محدودیت های 20 آبان (تعطیلی اصناف از ساعت 6 عصر به بعد) و محدودیت های اخیر ربط دارد خیلی زود است و حداقل باید دو تا سه هفته منتظر بمانیم تا نتایج و آثار این محدودیت ها را ببینیم اما بدون شک محدودیت های قبلی از جمله استفاده اجباری از ماسک و پرهیز از برگزاری تجمعات و همچنین افزایش اطلاع رسانی ها و میزان مشارکت مردم در رعایت پروتکل های بهداشتی در سیر نزولی مراجعه بیماران به بیمارستان ها بی تاثیر نبوده است.
تاثیر استفاد ه از ماسک و مشارکت عمومی در تغییر آمار بستری ها
رئیس بیمارستان سینا می گوید: روند کاهش آمار مراجعه به تریاژ بیمارستان از 8 روز پیش شروع شد یعنی اگر یک هفته پیش روزانه 100 نفر در بیمارستان سینا تریاژ (ویزیت) می شدند اکنون این عدد به 50 نفر در روز رسیده است.
دکتر محمد طالب پور می افزاید: 10 روز پیش روزانه 16 الی 17 بیمار بستری داشتیم. طبق آخرین آمار بستری (یکشنبه دوم آذر) تعداد بیمار بستری 7 نفر بود که نشان می دهد موارد بستری بیش از 50درصد کاهش داشته است. او درباره چرایی کاهش آمار ورودی بیماران به بیمارستان سینا عنوان می کند: ما نمی توانیم به راحتی این مساله را تحلیل کنیم شاید یک دلیلش افزایش استفاده از ماسک در سطح جامعه باشد یا اینکه برخی از بیماران سفر رفتند و ممکن است چند روز بعد با حال بد دوباره مراجعه کنند. با توجه به اینکه بیمارستان ما در میدان حسن آباد و بافت قدیمی شهر است ممکن است برخی به دلیل مشکلات مالی مراجعه نکنند.
دکتر طالب پور در ادامه به وضعیت تخت ها هم اشاره می کند و می گوید: ما 140 تخت بیمارستان سینا را برای کرونا اختصاص دادیم هم اینک 115 بیمار بستری و 28 تخت خالی داریم در حالی که 10 روز پیش حتی یک تخت خالی هم نداشتیم همه کادر درمان استرس داشتیم مریض بعدی را کجا باید بستری کنیم؟ هر چند که تخت های آی سی یو همچنان پر است ولی همچنان معتقدم که مردم متوجه شده اند چنانچه سهل انگاری و ساده انگاری کنند آمار ابتلا و فوتی ها بالا می رود.
رئیس بیمارستان سینا به این نکته هم تاکید می کند که اگرچه سیاست اعمال تعطیلی ها از سوی دولت نمی تواند دائمی باشد ولی یک حسن قابل توجه آن این است که عدد و رقم مرگ و میر و ابتلا را کاهش خواهد داد و بدین ترتیب بعد از بازگشایی ها افراد با آرامش خاطر بیشتری بهداشت را رعایت خواهند کرد.
به باور دکتر طالب زاده کاهش آمار مراجعه بیماران به بیمارستان ها پیام مثبتی است و انگیزه و مشارکت مردم را در رعایت محدودیت های جدید کرونایی و فاصله گذاری اجتماعی و رعایت بهداشت فردی جدی تر می کند.
به گفته او، علاوه بر کاهش روند بستری همچین تعداد مرگ و میر هم به نسبت 10 روز پیش کنترل شده است یعنی اینگونه نیست که بیماران بی محابا بدحال شوند به هر حال منحنی مرگ و میر هم رو به کاهش نسبی است و هیچ تفسیری نمی توان داشت شاید علت را باید در سیاست های یک ماه گذشته جست و جو کرد از جمله اجباری شدن استفاده از ماسک، رایگان شدن درمان کرونا در مراکز درمانی و تسهیل بستری تاثیرگذار باشد.
مراجعات بیماران روند کاهشی داشته است
رئیس بیمارستان امام خمینی (ره) نیز در این باره می گوید: مراجعه بیماران به بیمارستان امام روند کاهشی داشته و ظرفیت پذیرش بیماران نسبت به قبل بهتر شده است البته اینکه بخواهیم این روند کاهش بستری را به کل بیمارستان های تهران تعمیم دهیم نیاز به کار پژوهشی دارد اما برداشت من به عنوان تئوری یا فرضیه این است که احتمالا کاهش مراجعه بیماران به دلیل توجه به اصول پیشگیری، رعایت بهداشت و فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک در دو تا سه هفته گذشته است.
دکتر خسرو صادق نیت در ادامه می افزاید: رقم ورودی بیمارستان ما در دو تا سه هفته گذشته روزانه به بالای 250 نفر هم می رسید. اما آخرین اطلاعات مان نشان می دهد که رقم مریض های ورودی ما به زیر 150 نفر طی چند روز گذشته رسیده که کاهش خیلی واضحی را شاهد هستیم و این اتفاق مهمی است که در چند روز اخیر افتاده است.
او با بیان اینکه در موج سوم کرونا تعداد مریض های بدحال نسبت به دو موج قبلی بیشتر است عنوان می کند: احتمالا یکی از دلایل کاهش آمار مراجعه به بیمارستان گسترش درمان های سرپایی هم باشد حتی برخی افراد به دلیل درمان های فردی و خوددرمانی دیر به مرکز درمانی مراجعه می کنند اگرچه ثابت شده هر اندازه بیماران دیرتر به بیمارستان مراجعه کنند نتیجه درمان ضعیف تر می شود مراجعه بموقع میزان مرگ و میر را به زیر 2 درصد کاهش می دهد.
رئیس بیمارستان امام خمینی تاکید می کند: کاهش موارد بستری در بیمارستان امام نیاز به تحقیق علمی دارد و اینکه بگوییم این روند ربطی به محدودیت های قبلی نداشته را هم نه تایید و نه رد می کنم باید اپیدمیولوژیست ها در این باره نظر بدهند ولی به هر حال آمار بالای مرگ و میر نگرانی مردم را افزایش داده و باعث شده محدودیت ها و رعایت پروتکل ها را جدی بگیرند از طرفی آموزش ها نیز تاثیرگذار بوده .
از روزی 260 بیمار به 200 نفر رسیدیم
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری کاهش میزان بستری بیماران کووید-19 را در این بیمارستان معین تایید و عنوان می کند: قبلا روزانه 260 بیمار به بیمارستان مسیح دانشوری مراجعه می کردند ولی در سه تا چهار روز گذشته روزی 200 نفر مراجعه کرده اند.
دکتر پیام طبرسی می افزاید: با قاطعیت نمی توان درباره علت کاهش ورودی ها اظهارنظر کرد شاید شرایط جوی و برف و باران و محدودیت های کرونایی موجب شده تا رفت و آمد به این بیمارستان کم شود. با این حال تخت ها همچنان پر است و فعلا با کاهش ورودی مدیریت بیماران بهتر از قبل شده است.
او معتقد است نتیجه اعمال محدودیت های تازه هنوز خودش را نشان نداده ولی شهر خیلی شلوغ است و زمانی این محدودیت ها اثربخش خواهد بود که به طور محسوسی ارتباطات اجتماعی کمتر شود.
کاهش بستری ها امید وار کننده است
رئیس بیمارستان فیروزگر تهران نیز به کاهش جزئی میزان بستری بیماران کرونایی اشاره می کند و می گوید: قبلا روزانه بین 180 تا 280 مریض کرونایی بستری داشتیم هفته پیش تعداد مریض های بستری ما تا 280 مریض نیز رسید. چند روزی است که تعداد بیماران بستری کمی افت کرده و روزی 240 بستری داریم. کاهش عدد بستری از 280 به 240 در عرض چند روز خبر خوبی است.
با این حال همچنان شالوده بیمارستان ما به هم ریخته است و 110 بیمار در آی س یو درگیر کرونا هستند.به گفته فرهاد زمانی، آمارهای فوتی در کشور بالا رفته و مردم ترسیده اند برای همین اغلب افراد ماسک می زنند. با وجود آنکه 50 درصد جامعه ماسک استاندارد می زنند، 20 درصد ماسک غیر استاندارد و 20 درصد هم ماسک نمی زنند اما حتی یک نفر فرد آلوده هم برای کل کشور خطرناک است. من از مردم می خواهم صبور باشند چون قطعا تا سال 1400 واکسن کرونا دست مردم ما هم خواهد رسید تا آن زمان در خانه هایتان را قفل کنید دولت با چه زبانی به شما بگوید خطر جدی است و پروتکل ها را باید دقیق اجرا کنید.
منبع: ایران
دیدگاه تان را بنویسید