نکات تغذیهای در اسهال و استفراغ ناشی از کرونا
ابتلا به کرونا در برخی از افراد باعث بروز حالت تهوع، استفراغ و اسهال میشود؛ با رعایت برخی نکات تغذیهای میتوان این علائم را تا حد مطلوبی کاهش داد.
اعتمادآنلاین| مطالعات نشان میدهد که ابتلا به ویروس کرونا در برخی از افراد ممکن است منجر به بروز مشکلات گوارشی مانند شکم درد، اسهال، یبوست، تهوع و استفراغ شود.
به گزارش تسنیم، اسهال به معنی افزایش دفعات دفع و یا شل شدن قوام مدفوع است. اسهال میتواند منجر به کم آبی و از دست دادن مواد معدنی بدن شود.
نکات تغذیهای در کنترل اسهال
در زمان اسهال باید از مصرف این دسته از مواد خودداری کرد:
غذاهای چرب
غذاهای سرخ کرده و یا حاوی چربی بالا و سسها میتوانند علائم اسهال را تشدید کنند.
لبنیات و مشتقات آن
در زمان اسهال رودهها نسبت به لبنیات حساس میشوند. بنابراین توصیه میشود از مصرف شیر و مشتقات آن مانند پنیر، کره و بستنی در طول دوره اسهال خودداری شود (مصرف ماست به ویژه ماست پروبیوتیک و دوغ استثنا است)
قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار، کاکائو و شکلات
این نوشیدنیها و تنقلات سبب از دست رفتن آب بدن میشوند و در شرایط اسهال که مقادیر زیادی آب و الکترولیت همراه با مدفوع شل دفع میشود، مصرف این نوشیدنیها سبب بدترشدن شرایط بیمار و از دست رفتن آب بدن او میشود.
شیرین کنندههای مصنوعی
این شیرین کنندهها اثرات روان کنندگی دستگاه گوارش (ملین) دارند بنابراین از مصرف هرگونه شیرین کننده مانند آبنبات، نوشابهها، آدامس شیرین و سایر مواد غذایی شیرین باید خودداری کرد.
مواد غذایی نفاخ
میوهها و سبزیها برای حفظ سلامت لازم هستند اما در هنگام بروز اسهال باید از برخی مواد که ایجاد گاز در دستگاه گوارش میکنند پرهیز کرد.
میوهها و سبزیهایی همچون انواع کلم و گل کلم، بروکلی، حبوبات و غذاهای پرچاشنی تا زمان بهبود نباید مصرف شوند همچنین از مصرف میوه و آب میوه با اثر ملینکنندگی مانند آلو، انجیر و آب آلو نیز باید خودداری شود.
غذاهای مانده و کهنه
از مصرف غذاهای مانده که ممکن است آلوده باشند مانند غذایی که مدت زیادی در خارج از یخچال مانده است و یا به طرز نامناسبی نگهداری شده است باید پرهیز کرد. از مصرف غذای رستورانها، فست فودی ها و غذاهای خیابانی نیز اجتناب شود.
مواد غذایی مناسب برای زمان اسهال
موز
موز رسیده بدلیل داشتن املاح مفید مانند پتاسیم، به تامین مواد از دست رفته در طول اسهال کمک میکند. همچنین موز حاوی فیبرهای محلول در آب به نام "پکتین" است که باعث جذب مایعات داخل رودهها میشود. برخی ترکیبات موجود در موز باعث رشد باکتریهای مفید داخل روده بزرگ میشود.
سُس سیب
سیب منبع بسیار خوب پکتین است. فیبر زیادی که در سیب خام وجود دارد هضم آن را برای روده ها سخت میکند ولی زمانی که پخته میشود، دستگاه گوارش به راحتی آن را هضم میکند. سیب پخته فواید زیادی از لحاظ تامین مواد مغذی و ایجاد احساس بهتری در زمان اسهال دارد. البته در صورت ابتلای فرد به سندرم روده تحریک پذیر، مصرف کمپوت توصیه نمیشود.
نان تست برشته
در زمان اسهال، مصرف نان سفید بهتر از نان سبوسدار است زیرا هضم آن در دستگاه گوارش راحتتر است. در اسهال مصرف سیب زمینی آب پز بخارپز ساده و نرم شده (پوره) همراه با کمی نمک بدون افزودن روغن توصیه میشود.
آب
مصرف مایعات بهویژه آب در طول روز برای جبران کم آبی بدن در این افراد توصیه میشود. بهتر است مایعات بین وعدههای غذایی نوشیده شود؛ همچنین بهتر است حجم غذا در هر وعده غذایی کاهش یابد.
برای رفع حالت تهوع ناشی از ابتلا به کرونا چه غذاهایی بخوریم؟
حالت تهوع و استفراغ نیز از علائم دیگری است که ممکن است در صورت ابتلا به کرونا بروز یابد.
رعایت برخی نکات تغذیهای سبب کاهش حالت تهوع میشود.
- از قرار گرفتن در معرض بوی غذا به خصوص غذاهایی که بوی تندی دارند پرهیز کنید. غذاهای سرد یا هم دما با حرارت اتاق بوی کمتری دارند.
- بیشتر از تنقلات و غذاهای خشک، نشاستهای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی استفاده کنید.
- تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهید و از مصرف غذا در حجم سنگین خودداری کنید.
- بوکردن پوست لیمو ترش باعث کنترل حالت تهوع میشود.
- مصرف تکههای میوه یخ زده یا آب میوههای رقیق شده همراه با یخ میتواند مفید باشد و اگر طعم دهان شما بد است میتوانید از آبنباتهایی با طعم نعناع یا لیمو استفاده کنید.
- سعی کنید بیشتر استراحت کنید و تا زمانی که تهوع یا استفراغ دارید، از خوردن و آشامیدن هر ماده غذایی با نوشیدنی پرهیز کنید.
- پس از توقف استفراغ، میتوانید کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب میل کنید.
- با گذشت 8 ساعت از قطع شدن استفراغ، میتوانید مصرف غذاهای جامد را شروع کنید. غذای جامد را با یک نوع غذای ساده و در اندازه خیلی کوچک در هر بار شروع کنید. غذا باید بیبو، کم چرب و کم فییر باشد. نمونهای از غذاهای مناسب برای این زمان سس سیب (کمپوت سیب بدون افزودن شکر)، مرغ پخته، موز، عصاره رقیق گوشت، نان تُست، انواع آب میوه و سبزی، سیب زمینی، چوب شور، کراکر، برنج، غلات پخته، شربت و ماست است.
دیدگاه تان را بنویسید