کد خبر: 475776
|
۱۴۰۰/۰۱/۲۱ ۰۹:۰۶:۰۰
| |

آغاز تعطیلی سراسری 10 روزه در کشور

بنابر مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از امروز 10 روز تعطیلی سراسری در کشور آغاز می‌شود تا کمی بتوان ترمز کرونا در موج چهارم را کشید.

آغاز تعطیلی سراسری 10 روزه در کشور
کد خبر: 475776
|
۱۴۰۰/۰۱/۲۱ ۰۹:۰۶:۰۰

اعتمادآنلاین| از امروز به مدت 10 روز تعطیلی سراسری در کشور آغاز می‌شود، تعطیلی که برای کاهش چرخه ویروس به ویژه از نوع انگلیسی اش رقم خورده است، چرا که به دلیل سرعت سرایت ویروس انگلیسی نقشه کرونایی کشور از رنگ بندی به سرعت به رنگ قرمز آتشین درآمد و راهی جز تعطیلی برای کاهش شعله‌های بلند کرونا در کشور وجود نداشت.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، شعله‌های آتش کرونا در کشور اکنون زبانه می‌کشد چرا که پیش از نوروز به دنبال کاهش موارد ابتلا و فوتی‌های کرونا بسیاری فکر کردند سال جدید را می‌توانند عادی‌تر از سال گذشته سپری کنند و راهی بازار‌ها و پاساژ‌ها شدند تا خود را برای نوروز و دید و بازدید‌های نوروزی یا سفر آماده کنند غافل از اینکه کرونا کمین نشسته بود تا جان دوباره بگیرد و شعله آتش بیماری دوباره در کشور برافروخته شود.

گوش مردم و مسئولان به هشدار‌ها بدهکار نبود


پیش از نوروز وزیر بهداشت عنوان کرد که نگرانیم و مسافرت به عنوان اصلی‌ترین عامل گردش ویروس بسیار موثر است، موضوع وزارت بهداشت از روز نخست مشخص بود، ما مطلقا مواق مسافرت نبودیم، نیستیم و نخواهیم بود.

هشدار‌های وزیر بهداشت و مخالفت وزارت بهداشت برای سفر‌ها کارساز نشد و وزیر بهداشت مجبور شد که به قسم و التماس بیفتد و گفت: ما التماس کردیم که سفر نباشد و من یک عضو از ستاد ملی مقابله با کرونا هستم و وزیر بهداشت در ایران باید همیشه باید خواهش کند و دست و پا ببوسد تا بتواند یک قدم بردارد.

در نهایت ستاد ملی مقابله با کرونا فقط سفر به شهر‌های قرمز و نارنجی آن هم با خودروی شخصی را ممنوع اعلام کرد و سفر به این شهر‌ها با حمل و نقل عمومی آزاد بود.

وزیر بهداشت هم با آزاد بودن سفر‌ها پشت تریبون آمد و گفت: اگر همه دروازه‌ها هم باز بود، حضرت عباسی سفر نروید چرا که سفر رفتن همانا و گرفتار شدن همانا. اگر هم برای شما بلیت مجانی فرستادند به سفر نروید این‌ها ویزای بیماری و مرگ است.

نمکی اظهار کرد: ما در خوزستان کودک یکساله از دست دادیم و ما در نظام سلامت شده ایم زخمی وجنازه جمع کن و هر چه فریاد زدیم و شرمسار مدافعان سلامت شدیم هم فایده نداشت وبه روسای دانشگاه‌ها اعلام کردم که خودتان را برای یورش سنگین ویروس جهش یافته آماده کنید.

وزیر بهداشت گفت: چه گناهی کردیم که باید شهید بدیم و ناب‌ترین مدافعان سلامت را از دست دادیم و اگر چند خوزستان دیگر شکل گرفت، ان وقت نمی‌توانیم روی تاب آوری نظام سلامت قسم بخوریم چرا که مدافعان سلامت در خوزستان نمی‌توانستند یک پلک روی هم بگذارند و همه این‌ها اثر خود را روی آمار‌ها خواهد گذاشت.

موج چهارم و سونامی کرونا در ایران


در نهایت همه این هشدار‌ها به جایی نرسید وگوش مردم و مسئولان به این حرف‌ها بدهکار نبود و موج چهارم کرونا خیز بلند موشکی برداشت و این بار کرونا پر قدرت‌تر از همیشه وارد میدان شد و هفته اخیر 28 هزار بستری جدید قطعی یا محتمل کرونا اتفاق افتاد که نسبت به هفته قبل حدود 10 هزار مورد افزایش داشته است، باید موج چهارم را سونامی کرونا نامید چرا که سرعت افرایش بستری 3.7 برابر نسبت به مدت مشابه در موج دوم و سوم است.

ابتدای نوروز 11 شهرستان کشور در وضعیت قرمز، 38 شهرستان در وضعیت نارنجی، 294 شهرستان در وضعیت زرد و 105 شهرستان در وضعیت آبی قرار داشتند و نقشه کرونایی کشور زرد وآبی بود وحتی در خوزستان و اطراف آن شهر‌های قرمز و نارنجی به چشم می‌خورد، اما امروز نقشه کرونایی کشور آتشین است. در حال حاضر 257 شهرستان قرمز و 129 شهرستان نارنجی هستند و 51 شهرستان در وضعیت زرد و فقط 11 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

سرعت رشد موارد ابتلا وبستری به حدی بالا بود که پیشنهاداتی مبنی بر تعطیلی شهر‌های قرمز و البته استان تهران برای کنترل وضعیت بیماری مطرح شد و وزیر بهداشت هم پیشنهاد تعطیلی را به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه کرد.

علیرضا زالی فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلان شهر تهران هم در این باره گفت: شرایط و نرخ افزایش مبتلایان به گونه‌ای است که به نظر می‌رسد محدودیت‌های اعمالی برای جلوگیری از گسترش بیماری کفایت لازم را ندارد. بر همین اساس پیشنهاد مشخص ما فرضیه لاک دان یا تعطیلی است که در دو هفته آخر آبان ماه در تهران و برخی مراکز استان‌ها هم تجربه کردیم.

وی افزود: حداقل در تهران به نظر می‌رسد که به جز مسیر لاک دان، مسیر دیگری برای کنترل بیماری وجود ندارد و در کنار آن باید به سرعت فرآیند واکسیناسیون گروه‌های پرخطر و جامعه پزشکی انجام شود. به نظر می‌رسد سرعت بخشیدن به واکسیناسیون یک اولویت قطعی در تهران و مراکز استان‌ها است.

البته وزیر بهداشت اظهار کرده است که رشد موارد بستری در هفته‌های اخیر مربوط به سفر‌های نوروزی نیست وافزایش آمار بستری ناشی از سفر‌ها را در روز‌ها وهفته‌های آینده خواهیم دید و آنچه در روز‌های اخیر از موارد بستری می‌بینیم ناشی از بی توجهی‌های قبل از سفر‌ها به خصوص بازار‌های شلوغ، صف‌های طولانی و درهم فشرده مرغ و ... است و افزایش تصاعدی موارد سرپائی حاکی از اثرات سفر‌های نوروزی است و از روز‌های آینده باید منتظر افزایش موارد بستری باشیم.

محدودیت‌های هوشمند با تاخیر و نیم بند در کشور


با وجود اینکه براساس مدیریت هوشمند بیماری کرونا که مصوبه ستادملی مقابله با کروناست وبا تغییر رنگ بندی کرونایی شهر‌ها باید شاهد اعمال محدودیت‌ها باشیم، اما این بار محدودیت‌ها خیلی هم هوشمند و به سرعت اعمال نشد، 42 شهرستان شامل 7 مرکز استان شامل تهران، کرج، اصفهان، شیراز، ایلام، شهرکرد و زنجان از 16 فروردین در وضعیت قرمز و 54 شهرستان از جمله 6 مرکز استان (اردبیل، بجنورد، کرمان، رشت، همدان و یزد) در وضعیت نارنجی قرار گرفتند، اما محدودیت‌های کرونایی شامل تعطیلی گروه‌های شغلی 2، 3 و 4 در شهر‌های قرمز وتعطیلی گروه‌های شغلی 3 و 4 در شهر‌های نارنجی اعمال نشد.

ابراهیم درستی، نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران هم ابلاغ نشدن تعطیلی گروه‌های شغلی را علت اجرا نشدن محدودیت‌های کرونایی دانست و گفت: شبکه خبر مدام زیرنویس می‌کند که مشاغل گروه 2، 3 و 4 در شهر‌های قرمز تعطیل هستند و احتمالاً از شنبه 21 فروردین تعطیلی دوهفته‌ای تهران آغاز خواهد شد. وزارت بهداشت هنوز رسماً به ما ابلاغ نکرده که اصناف و مشاعل گروه 2 در شهر تهران دو هفته باید تعطیل باشند که ما بتوانیم آن را به صنوف زیر مجموعه خود ابلاغ کنیم.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه اتاق اصناف مکلف است دستورالعمل‌های بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا را رعایت کند، در پاسخ به اینکه چرا با وجود قرمز شدن وضعیت تهران در روز‌های اخیر تعطیل نشد، گفت: دلیل تاخیر در تعطیلی‌ها این است که به طور ناگهانی طی 10 تا 12 ساعت رنگ بندی شهر‌ها تغییر کرد و بیماری در کشور شدت گرفت.

وی افزود: طبق اعلام استاندار تهران قرنطینه تهران منتفی است، اما مشاغل گروه 2، 3 و 4 باید دو هفته تعطیل شوند که احتمالاً تعطیلی از روز شنبه آغاز خواهد شد.

این در حالی است که علیرضا رییسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با تغییر رنگ بندی کرونا در کشور گفت: موضوع ابلاغ دستورالعمل‌های بهداشتی به اصناف از سال گذشته شروع شده است. در واقع قرارگاه ستاد، محدودیت‌ها را به استانداری‌ها اعلام می‌کند و باید اجرا شوند. محدودیت‌های جدید و بسته شدن اصناف از همین امروز باید اعمال می‌شد و در صورتی که انجام نشده این موضوع تخلف است.

در نهایت شامگاه روز پنج شنبه 19 فروردین ماه اعلام کرد که از شنبه 10 روز تعطیلی سراسری اعمال خواهد شد و بر این اساس پنج روز بعد از قرمز ونارنجی شدن شهر‌ها محدودیت‌ها از امروز به مدت 10 روز آغاز می‌شود و اگر این پنج روز محدودیت‌ها اعمال شده بود در کنترل بیماری سرعت عمل بهتری داشتیم چرا که کرونا آن هم از نوع انگلیسی با توجه به سرعت بیماری به سرعت درحال گردش در کشور وقربانی گرفتن است و حالا مشخص نیست که کدام نهاد ناظر در اعمال نکردن محدودیت ها مقصر است.

جزئیات تعطیلی سراسری 10 روزه از امروز 21 فروردین ماه


کمیته عالی نظارت با محوریت و مسئولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می‌بایست نظارت دقیق را بر نحوه رعایت شیوه‌نامه‌ها اعمال کند و افرادی که الزمات قانونی در این خصوص را رعایت نمی‌کنند برای برخورد به مراجع ذیربط معرفی کند تا اقدامات لازم در این زمینه صورت گیرد.

در شهر‌های قرمز مشاغل گروه دو، سه و چهار تعطیل است و بازار بزرگ تهران و از امروز تعطیل خواهد بود.

فعالیت‌های اجتماعی مانند نماز‌های جمعه، مساجد، نماز‌های جماعات یومیه، مراسم‌های آیینی و مذهبی و تمام مراکز آموزشی اعم از مدارس، دانشگاه‌ها، موسسات آموزش عالی، آموزشگاه‌های خصوصی، حوزه‌های علمیه در شهر‌های قرمز ونارنجی تعطیل است.

در شهر‌های نارنجی دستگاه‌های ارائه دهنده خدمات ضروری با یک دوم کارکنان به فعالیت خود ادامه می‌دهندو جلسات در فضای سربسته با حداکثر 20 نفر برگزار خواهند شد.

دستگاه‌های ارائه دهنده خدمات ضروری در شهر‌های قرمز با یک دوم و در شهر‌های نارنجی با یک سوم فعالیت می‌کنند همچنین فعالیت سایر ادارات غیر ضرور در شهر‌های قرمز با یک سوم و در شهر‌های نارنجی با یک دوم کارکنان خواهد بود و جلسات اداری در فضای سربسته در شهر‌های قرمز حداکثر با 15 نفر و در شهر‌های نارنجی با حداکثر 20 نفر برگزار می‌شود.


محدودیت‌های تردد در 10 روز تعطیلی سراسری


سردار سیدکمال هادیانفر درباره نحوه اعمال قانون خودرو‌ها با پلاک غیربومی درشهر‌ها گفت: خودرو‌هایی که پس از مهلت 72 ساعته از زمان تغییر رنگ‌بندی شهر‌ها همچنان در شهر‌های نارنجی و قرمز حضور داشته باشند، جریمه خواهند شد و بر این اساس در شهر‌های قرمز یک میلیون تومان و در شهر‌های نارنجی نیم میلیون تومان جریمه برایشان صادر خواهد شد.

وی با بیان اینکه جریمه این خودرو‌ها هم با بهره‌گیری از دوربین‌ها و هم از سوی ماموران پلیس راهور انجام می‌شود، تصریح کرد: تنظیمات این دوربین‌ها به نحوی انجام شده که خودرو‌های با پلاک غیربومی که در شهر‌های غیر قرمز و نارنجی حضور داشتند، پس از 72 ساعت ازتغییر وضعیت این شهر‌ها به قرمز یا نارنجی اعمال قانون و جریمه شوند. این اعمال قانون هم به وسیله دوربین‌ها و هم به وسیله ماموران پلیس راهنمایی و رانندگی انجام می‌شود.

رییس پلیس راهور ناجا در پاسخ به سؤالی مبنی بر نحوه اعمال قانون پلاک‌های غیربومی در معابر درون شهری گفت: دو استان تهران و البرز با توجه به مجاورتی که وجود دارد به صورت یکپارچه دیده شده‌اند، چرا که به عنوان مثال، چون برخی خانه و محل کارشان در کرج و تهران است و باید تردد کنند. در همین راستا نیز با تصمیمات اتخاذ شده اینگونه خودرو‌ها در تهران و البرز جریمه نمی‌شوند، اما به طور مثال اگر خودرویی با پلاک اصفهان، شیراز، مازندران و ... در تهران یا هر شهر غیربومی دیگر آن پلاک که دارای وضعیت قرمز یا نارنجی باشد تردد کند جریمه می‌شود.

وی درباره منع تردد شبانه گفت: این طرح نیز همچنان برقرار بوده و در تمام شهر‌های کشور اعم از شهر‌های دارای وضعیت آبی، زرد، نارنجی و قرمز از ساعت 22 تا 3 بامداد اعمال می‌شود.

پیش‌بینی هفته‌های سیاه کرونایی با وجود تعطیلی 10 روزه


مسعود یونسیان عضو کمیته واکنش سریع کووید 19 کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: روند کرونا در همه استان‌ها به جز خوزستان افزایشی است و روند بیماری با سرعت بسیار زیادی رو به افزایش است.

یونسیان بیان کرد: در دو تا سه هفته آینده روند فوتی های کرونا همچنان افزایش پیدا خواهد کرد و احتمال مرگ روزانه 500 تا 600 نفر طی روز‌های آینده دور از انتظار نیست و با وجود اعمال محدودیت‌ها و تعطیلی 10 روزه موارد بستری و فوتی‌ها در هفته‌های آینده افزایش پیدا خواهند کرد.

عضو کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید 19 بیان کرد: ابتکار عمل دست ویروس است و رفتار ما را کنترل می‌کند وبسیاری از مبتلایان در هفته اخیر به بیماری مبتلا شده اند و ما شاهد افزایش 3.7 درصدی موارد بستری در کشور هستیم باید توجه داشت وقتی تعداد موارد بستری 3.7 افزایش پیدا می‌کند به دلیل اشباع بیمارستان‌ها کیفیت خدمات کاهش پیدا می‌کند و افزایش میزان فوتی‌ها بیش از 3.7 برابر خواهد بود.

یونسیان گفت: پیش بینی می‌کنیم در دو هفته اول اردیبهشت ماه حتی با وجود تعطیلی 10 روزه شاهد فوت 500 تا 600 نفر باشیم چرا که سیر صعودی بیماری و موارد سرپایی و بستری پیش از اعمال محدودیت‌ها آغاز شده است مگر اینکه معجزه‌ای رخ دهد اما متاسفانه موج چهارم بیماری با روند افزایش مرگ و میر همراه است.

نتیجه محدودیت‌ها از دوهفته بعد مشخص می‌شود


عضو کمیته واکنش سریع کووید 19 کشور گفت: نتایج اعمال هر محدودیت معمولا دو هفته بعد در مراجعان سرپایی، چهار هفته بعد در بیماران بستری و ماه بعد در موارد مرگ و میر مشخص می‌شود.

عضو هیأت علمی و متخصص اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: همه قوا و دستگاه‌ها باید دست به دست هم بدهند و به عنوان پشتوانه مصوبات ستاد مقابله با کرونا در اعمال محدودیت ها اقدام کنند و اگر برخورد لازم صورت نگیرد و محدودیت ها موثر نخواهد بود و روند بیماری همچنان افزایش پیدا خواهد کرد و موارد ابتلا، بستری و مرگ ومیر کرونا بالا خواهد رفت.

با توجه به شرایط بسیار خطرناک کنونی بیماری در کشورمان، همه دستگاه‌های اجرایی و نهاد‌های حاکمیتی باید با آرایشی تمام جنگی و با حداکثر توان در میدان نبرد با ویروس حاضر شوند.

در عین حال هر یک از ما اعم از مردم و مسئولان باید خود را به منزله سربازان این نبرد سهمگین قلمداد کنیم. امیدواریم با همکاری جدی دستگاه‌های اجرایی کشور در اعمال محدودیت‌ها و نظارت بر اجرای آن‌ها و البته همراهی مسئولانه مردم در عمل به توصیه‌های بهداشتی، شاهد توقف روند افسارگسیخته شیوع بیماری کووید-19 در کشور باشیم.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها