کد خبر: 489322
|
۱۴۰۰/۰۳/۰۴ ۰۹:۲۴:۰۰
| |

پرونده پر از ابهام خانواده خرمدین هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است

رئیس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی استان تهران گفت: سازمان پزشکی قانونی هنوز در مورد وضعیت سلامت روان والدین بابک خرمدین هیچ‌گونه اظهارنظر رسمی و قطعی نکرده است.

پرونده پر از ابهام خانواده خرمدین هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است
کد خبر: 489322
|
۱۴۰۰/۰۳/۰۴ ۰۹:۲۴:۰۰

اعتمادآنلاین| از همان روز اولی که خبر جنایت در خانه خرمدین رسید، میزان خشونت ماجرا و نحوه همدستی پدر و مادر مقتول سبب شد که مساله «جنون» و سلامت روان در میان انواع و اقسام تحلیل‌هایی که یک به یک از راه می‌رسیدند، مطرح شود. هر چند وکلایی بودند که صدای‌شان را رساندند که به این راحتی هم نمی‌شود مساله جنون و از کف رفتن اختیار را به میان کشید و این مساله نیازمند تحقیقات حرفه‌ای و اثبات در دادگاه است اما باز هم شدت خبر آنقدر بود که بخشی از مخاطبان خبر و حتی برخی از کارشناسان در تحلیل‌های‌شان مساله سلامت روان را مطرح کنند.

به گزارش روزنامه اعتماد، روز گذشته رییس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی استان تهران اعلام کرد:«سازمان پزشکی قانونی هنوز در مورد وضعیت سلامت روان والدین بابک خرمدین هیچ‌گونه اظهارنظر رسمی و قطعی نکرده است.» او می‌گوید:«سالم بودن» این دو متهم سوءبرداشتی است که از صحبت‌های سرپرست دادسرای جنایی تهران شده و هنوز هیچ نظر تخصصی به صورت قطعی اعلام نشده است.


مهدی صابری روز گذشته در مورد پرونده سلامت روان والدین بابک خرمدین توضیح داد: هفته گذشته پدر و مادر مرحوم بابک خرمدین به پزشکی قانونی منتقل شدند و معاینات و مصاحبه‌های اولیه با آنها انجام شد از آنجایی که در آن زمان هنوز مشخص نبود آنها از نظر سلامت روان در زمان ارتکاب جرم در چه وضعیتی قرار داشته‌اند، توصیه شد در یکی از مراکز دانشگاهی تحت نظر باشند و آزمایش‌های لازم روی آنها انجام شود.

رییس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی استان تهران به سوءبرداشت از گفته‌های یک مقام مسوول در این پرونده اشاره کرد و گفت:در مصاحبه سرپرست دادسرای جنایی تهران به درستی نتیجه بررسی‌های اولیه مورد اشاره قرار گرفته است اما متاسفانه طوری خبر انعکاس داده شد که بررسی‌های پزشکی قانونی به‌ طور کامل به انجام رسیده و آنها به لحاظ روانی، سالم تشخیص داده شده‌اند این در حالی است که متعاقب آن در این زمینه شبهاتی مطرح شد و بحث‌هایی به دنبال این موارد در فضای مجازی پیش آمد که لازم می‌دانم به عنوان مسوول بخش معاینات روانپزشکی پزشکی قانونی توضیحاتی در این زمینه داده شود.


صابری از اصطلاح «قتل‌های زنجیره‌ای» استفاده کرده است:اینکه پزشکی قانونی هنوز در مورد سلامت روان پدر و مادر بابک خرمدین اظهارنظر رسمی و قطعی نکرده به این دلیل است که موضوع روان‌شناسی قتل‌های زنجیره‌ای(اصطلاحی که در مورد بیش از 3 فقره قتل که با روش مشابه طی زمان رخ می‌دهد به کار می‌رود) بسیار پیچیده است و باید معاینات دقیق روانپزشکی و ارزیابی‌ها، آزمایش‌ها و آزمون‌های روانی مختلفی در زمینه آن انجام شود که همه این موارد نیازمند صرف زمان کافی است و در یک زمان کوتاه اظهارنظر قطعی درباره این‌گونه موارد ممکن نیست.

این متخصص روانپزشکی گفت:هر چند در مصاحبه‌ها و بررسی‌های انجام شده اولیه مشخصاتی از ویژگی‌های شخصیتی و روانی متهمان به دست آمده اما بر اساس روال چنین پرونده‌هایی، بررسی‌های بیشتری در این خصوص لازم است تا انجام شود. در ارزیابی‌های روانی متهمان، تشخیص بیماری روانی به دلیل تاثیر در تصمیمات کیفری دارای اهمیت است و دادستان در این بخش از تحقیقات قضایی می‌خواهد بداند که آیا اختلالات روانی فرد به ‌شدتی بوده که متهم در زمان ارتکاب جرم فاقد قوه تشخیص باشد و به عبارت دیگر شدت بیماری روانی به این حد بوده که او بر رفتارش آگاه نباشد و مغایرت رفتار خود با قانون را درک نکند یا خیر.


او می‌گوید:حساسیت‌های موجود در چنین مواردی باعث خواهد شد که معاینات در این زمینه طولانی باشد. به گفته او روز یکشنبه دومین جلسه بررسی وضعیت روانی این زن و شوهر برگزار شد تا مشخص شود آیا مشکلات احتمالی آنها به حدی بوده که قوه تشخیص آنها را از بین ببرد یا خیر. این در حالی است که هنوز چیزی در مورد مسوولیت یا رفع مسوولیت کیفری آنها محرز نشده به همین دلیل است که در اولین جلسه معاینه توصیه شده در یک مرکز روانپزشکی دانشگاهی بستری شوند و چنانچه به هر دلیل این امر میسر نباشد، روانپزشکان قانونی قادرند با تکمیل اطلاعات اخذ شده از منابع دیگر و انجام آزمایش‌های طبی و روان شناختی به نتیجه برسند که البته این فرآیند زمانبر خواهد بود.

صابری ادامه داد:در مورد والدین بابک خرمدین باید منابع اطلاعاتی درباره سابقه آنها داشته باشیم و بررسی‌های تکمیلی از نظر آزمایشات بالینی و روانپزشکی روی آنها انجام شود که ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشد به همین دلیل با تاکید دادستانی سعی بر این است که این بررسی‌ها از جمله آزمایش‌های روانشناسی تا حد امکان با سرعت و در عین حال با دقت انجام شود. با توجه به سالخوردگی والدین بابک خرمدین احتمال آسیب‌های روانی و حتی اختلالات مغزی در آنها وجود دارد و این موضوع نیز مطرح است اما قطعیتی در کار نیست تا نتیجه آزمایش‌ها مشخص شود. تاکید ما در پزشکی قانونی بر این است برخلاف آنچه در جامعه شایع شد، پزشکی قانونی در یک مصاحبه روانپزشکی و در یک زمان کوتاه نمی‌تواند تشخیص دهد که آنها از سلامت روان برخوردارند و این موضوع را نمی‌تواند اعلام کند تا اینکه بر اساس آزمایش‌های نهایی به نتیجه برسد.

در این گفت‌وگو صابری به پرونده قتل‌های زنجیره‌ای محمد بیجه هم که در آن کودک و نوجوانان پسر 13- 12 ساله را مورد تعرض قرار می‌داد و به قتل می‌رساند، اشاره کرد:این مورد و موارد مشابه هم یک جنایت سریالی بود و در مورد آن بسیار بحث شد که در آن فردی که دارای انگیزه‌های بیمارگونه روانی بود و مشکلات واضح شخصیتی داشت به مجازات هم رسید برای اینکه صرفا داشتن مشکلات روانی و شخصیتی رافع مسوولیت فرد نبوده و دلیل بر این نیست که فرد مرتکب جنایت شده ولی مجازات نشود.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها