اوج همهگیری دلتا کرونا در کودکان
موج جدید ویروس کرونا به نام دلتا با سرعت فزایندهای وارد نوار جنوبی کشور و از آنجا وارد سایر بخشها شده و آنچه نگرانیها را درباره این سویه جدید ویروس نسبت به سایر انواع بیشتر میکند، افزایش همهگیری این نوع ویروس در کودکان و سنین پایینتر است درحالیکه کودکان قبلا اغلب فقط ناقل بودند.
اعتمادآنلاین| براساس آخرین آمار منتشر شده، شیوع دلتا کرونا در 104 کشور جهان از جمله ایران افزایش یافته است و سرعت انتقال و درگیری این نوع ویروس بیشتر از ویروسهای کرونا با سویههای دیگر است. همجواری با کشورهای آلوده به ویروس دلتا مانند پاکستان و افغانستان و از سوی دیگر کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی و پیشگیرانه داخل کشور از دلایل عمده شیوع دلتا کرونا در کشور است.
به گزارش ایرنا، برخلاف تصور عموم مردم، کودکان بیشتر به دلتا کرونا مبتلا شده و می توانند ویروس را به سایر افراد منتقل کنند. پیش از این جهش و شیوع کرونا دلتا، کودکان ونوجوانان عمدتا ناقل بیعلامت بوده و صرفا بیماری را منتقل میکردند، اما دلتا کرونا اکنون کودکان را نیز مبتلا میسازد که همراه با بروز علائم است. از سوی دیگر با توجه به واکسینه نشدن کودکان، این قشر سنی به راحتی در خطر ابتلا به کرونای دلتا قرار دارند که از سرعت انتقال و درگیری بیشتری برخوردار است، اگر هر بیمار مبتلا به ویروس کلاسیک ووهان بتواند 2 تا 4 نفر را درگیر کند، در نوع انگلیسی این میزان سرایت به 50 درصد میرسد و در نوع دلتا حدود 140 درصد میزان انتقال افزایش مییابد. همچنین در کرونای دلتا سرعت انتقال بیشتر موجب میشود در بازه زمانی کمتری، تعداد افراد بیشتری درگیر شوند.
به باور برخی پزشکان، دلتا کرونا در کودکان شایعتر است و این روزها بخش قابل توجهی از افراد بستری شده در مراکز درمانی را کودکان و نوزادان تشکیل میدهند چرا که به دلیل شدت بالای درگیری این ویروس نسبت به پیکهای قبلی، جامعه هدفی که سوش دلتا هدف قرار داده، گستردهتر شده و بیتوجهی به رعایت پروتکلها علاوه بر اینکه خطر ابتلای تمامی سنین را افزایش میدهد، تاثیر منفی بر ابتلای کودکان نیز دارد.
سرعت چشمگیر انتقال دلتا کرونا
کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و چون این موج بهسرعت واگیردار است بیشتر از چهار موج قبلی، درگیری را در کودکان افزایش داده و به تبع آن کودکان نیز در زنجیره انتقال کرونا قرار گرفتهاند.
به طور کلی علائم ویروس کرونا دلتا بیشتر گوارشی بوده و علائمی مانند حالت سرماخوردگی، گلودرد، اسهال، استفراغ، تب، بی اشتهایی و بی حالی ممکن است در کودکان مبتلا به کرونای دلتا دیده شود. البته سرفه کمتر دیده شده، اما با این حال اگر علائم شدت پیدا کند، میتواند ارگانهای دیگر را هم درگیر کند و حتی موجب مسائل ریوی و تنگینفس شود و به صورت عوارض التهابی بروز کند.
عبدالله کریمی متخصص بیماریهای عفونی در این زمینه میگوید: اگر در خانه یکی از افراد به کرونا مبتلا شود، پرهیز از سرایت ویروس کار آسانی نیست و در این میان رعایت برخی نکات کمک می کند خطر ابتلا و انتقال آن به کودکان و سنین کمتر کاهش یابد. بنابراین باید به منظور جلوگیری از انتشار ویروس در صورت ابتلای سایر افراد خانواده، کودکان را در همان خانه اما در اتاق جداگانه و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی مراقبت کرد.
وی می افزاید: در سویه های آفریقایی، انگلیسی و دانمارکی بیماری، بیشتر یک نوع جهش رخ داده اما در کرونای نوع دلتا بیش از سه جهش اتفاق افتاده به صورتی که ماهیت آن با سایر سویه ها متفاوت شده و در کرونای دلتا سرعت انتقال بیشتر باعث می شود در بازه زمانی کمتر تعداد افراد بیشتری درگیر شوند.
این پزشک تصریح می کند: انجام به موقع واکسیناسیون روتین کودکان در مقابل بیماری های واگیر بسیار اهمیت دارد و می تواند از ابتلا به ویروس کرونای معمولی نیز پیشگیری کند. اما در کرونای نوع دلتا درصد درگیری کودکان نیز افزایش یافته است.
وی اضافه می کند: در نوع دلتا معمولا آبریزش بینی و گلودرد بیشتر مشاهده می شود و حتی در بزرگترها نیز نسبت به کرونای کلاسیک حس چشایی و بویایی را کمتر درگیر می کند. در شرایط فعلی هر کودکی که با 2 یا سه نشانه از میان علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سردرد، بدن درد، سرفه، اسهال و استفراغ، بیاشتهایی مفرط و تنگی نفس مراجعه می کند حتما باید به کرونا مشکوک شد هرچند سایر ویروسها نیز ممکن است این علایم را ایجاد کنند اما در شرایط پاندمیک و موج پنجم بیماری حتما باید به فکر کووید 19 باشیم.
کریمی میافزاید: ویروس کرونا ممکن است ارگانهای مختلف بدن از پوست گرفته تا مغز را درگیر کند، همچنین عوارضی مانند درگیری مغز و بروز تشنج و کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس و افت اکسیژن خون و درگیری قلب و کلیه و کبد و ماهیچه ها را ایجاد کند.
وی می گوید: اگر کودکی با علایم ابتلا به تب همراه با درگیری دو ارگان و افزایش التهاب مراجعه کند و سایر بیماری ها نیز رد شوند حتما به عارضه میسک -سندرم التهابی چند سیستمی- مشکوک می شویم که درمانهای خاص خود را لازم دارد و کودک برای چندین هفته باید تحت نظر باشند.
کریمی رعایت پروتکل های بهداشتی و واکسیناسیون همگانی را راهکار اصلی کنترل بیماری می داند و ادامه میدهد: باید با رعایت پروتکل ها زنجیره بیماری را قطع کرد تا کودکان و سایر اقشار جامعه در مقابل این بیماری محافظت شوند.
دلتا کرونا و ابتلای خانوادگی
مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا نیز درباره دلتا کرونا میگوید: دلتا کرونا فوق العاده مسری است و حتی کودکان بسیار کمسن هم درگیر میشوند.
وی میافزاید: در حال حاضر بیمارستانها جا ندارند. انواع جدید بیش از 97 درصد قدرت انتقال دارند. هنوز همچنان تجمع وجود دارد و با گرم شدن هوا اغلب مردم ماسک نمیزنند. استفاده نکردن از ماسک در این شرایط برای خود فرد و دیگران ضرر دارد.
به گفته وی، واریانت جدید دلتا کرونا از قدرت سرایت پذیری بالایی برخوردار است و متاسفانه شدت بیماری در نوع دلتا کرونا نسبت به جهشهای قبلی افزایش داشته است و همین موضوع باعث شده تا شاهد ابتلای خانوادگی به بیماری کرونا باشیم.
این متخصص بیماریهای عفونی ادامه میدهد: دلتا کرونا بسیار تهاجمی بوده و قدرت سرایت این ویروس بیش از 97 درصد است و همه حتی کودکان را درگیر میکند، این ویروس به بافتها حمله میکند و موجب شدت بیشتر بیماری میشود.
محرز خاطرنشان می کند: علائم این ویروس با علائم شبیه سرماخوردگی مثل آبریزش بینی آغاز میشود و بعد موجب تنگی نفس و سرفه می شود. همه باید با ایجاد علائم تست دهند و آن را با آلرژی و سرماخوردگی اشتباه نگیرند با شروع علائم باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد و تست داد.
ضرورت مراجعه سریع والدین به پزشک درصورت سرماخوردگی کودکان
بسیاری از متخصصان و پزشکان بر این باورند که با توجه به درگیری کودکان با شیوع ویروس دلتا، والدین باید بیش از پیش مراقب وضعیت سلامت فرزندان خود باشند و با کوچکترین علائمی شبیه سرماخوردگی، فورا و حتما به مراکز درمانی مراجعه کنند.
به گفته این متخصصان، بروز علائم کرونا در کودکان مانند تب، اسهال و استفراغ سبب کم آبی در کودکان و اختلال الکترولیت در بدن میشود که خانوادهها باید به این موضوع حساس بوده و در مراجعه فرزندشان به مراکز درمانی تاخیر نداشته باشند.
کووید 19 دو فاز ویروسی و التهابی دارد که فاز التهابی شدیدتر است، به نظر می رسد در نوع جهش یافته دلتا هر چه سریعتر درمان ضد ویروسی شروع شود بهتر میتوان کل بیماری را کنترل کرد.
دیدگاه تان را بنویسید