توسعه شهرها اصلیترین عامل نابودی زیستگاه یوز ایرانی/ تولد «تولههای نازا» به دلیل کاهش جمعیت
یک کارشناس حیات وحش معتقد است که توسعه شهرها، افزایش تکنولوژی و راهسازی در اقلیم طبیعت اصلیترین دلایل نابودی زیستگاه یوز ایرانی هستند.
اعتمادآنلاین| افشین علیزاده در یک برنامه تلویزیونی به مناسبت روز جهانی "یوزپلنگ" بیان کرد: از آنجا که یوزپلنگ قلمرو وسیعی دارد و روزانه تا 100 کیلومتر در زیستگاه جابهجا میشود, توسعه شهرها, افزایش تکنولوژی و راهسازی در اقلیم طبیعت این جابهجایی را مختل کرده و اصلیترین دلیل نابودی زیستگاه یوزپلنگ هستند. این عوامل همچنین زیستگاه حیوانات طعمه یوزپلنگ مانند آهو, کل, قوچ و خرگوش را نیز تخریب کرده و باعث ایجاد اشکال در تغذیه این گونه نادر شدهاند.
وی ادامه داد: زیستگاه یوزپلنگ آسیایی در سالهای دور از هندوستان تا مدیترانه را در بر میگرفت ولی در حال حاضر این گونه فقط در کشور ما وجود دارد و به همین دلیل است که نام آن از یوز آسیایی به یوز ایرانی تغییر پیدا کرده است.
به گزارش ایسنا،این استاد دانشگاه در رابطه با اقدامات لازم برای حفظ و زادآوری یوزپلنگ توضیح داد: افزایش حفاظت و مراقبت از زیستگاههایی که در آن یوزپلنگ دیده شده است به سبب وسعت قلمرو و جابهجایی زیاد آن تاثیر چندانی در حفظ این گونه ندارد و نگهداری در اسارت نیز با اشکالاتی همراه میشود؛ با این وجود در حال حاضر نگهداری و تکثیر در اسارت مناسبترین اقدام برای حفظ این گونه است و باید انجام شود.
علیزاده خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر به دلیل کاهش جمعیت و افزایش درونآمیزی, تولید مثل یوزپلنگ دچار اختلال شده و تولد تولههای نازا در این گونه افزایش یافته است.
به گزارش تسنیم, در حال حاضر 5 فرد یوزپلنگ به نامهای ایران, فیروز, تلخاب, دلبر و کوشکی به روش نگهداری در اسارت در پارکهای ملی کشور نگهداری میشوند و از تعداد یوزپلنگهای طبیعت آمار دقیقی وجود ندارد اما پیشبینی میشود تعداد یوزها در داخل کشور به حدود 40 فرد برسد.
دیدگاه تان را بنویسید