کد خبر: 532825
|
۱۴۰۰/۱۰/۲۷ ۱۳:۲۵:۱۰
| |

کارشناس بیماری‌های سالک دانشگاه علوم پزشکی مشهد:

سالک در خراسان رضوی روند افزایشی نداشته است

کارشناس بیماری‌های سالک و مالاریا دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از ۶۰۰۰ ابتلا به سالک در سال ۸۸ به ۱۰۰۰ ابتلا در سال ۹۹ رسیده‌ایم. آمار امسال هم بیشتر از این نخواهد شد.

سالک در خراسان رضوی روند افزایشی نداشته است
کد خبر: 532825
|
۱۴۰۰/۱۰/۲۷ ۱۳:۲۵:۱۰

محمدحسن مسعودی ،کارشناس بیماری‌های سالک و مالاریا دانشگاه علوم پزشکی مشهد  اظهار کرد: ما شاخص‌ها را در پایان هر سال می‌سنجیم. بر همین اساس تا امروز روند افزایشی‌ در هیچکدام از شهرستان‌های‌مان نداشته‌ایم و قطعا روند کاهشی ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، وی در مورد وضعیت شیوع بیماری سالک و وضعیت آن در استان گفت: بیماری سالک جزو قدیمی‌ترین بیماری‌هایی‌ است که در خراسان رضوی وجود داشته و از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است. برای کنترل آن باید اقدامات همه جانبه‌ای در همه زمینه‌ها با مشارکت همه سازمان‌هایی که درگیر این موضوع هستند، انجام داد.

مسعودی با بیان اینکه فرمانداری‌ها و شهرداری‌ها کمک‌ها و اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده‌اند، گفت: با توجه به انجام اقدامات متعدد و مختلف این بیماری از سال ۸۸ تا کنون کنترل شده است. در دهه اخیر همیشه سعی شده کانون‌هایی که مستعد بیماری بوده، شناسایی و توسط شهرداری‌های مختلف این معضل برطرف شود. در حال حاضر بیماری سالک به عنوان یک معضل بهداشتی در استان خراسان رضوی به شمار نمی‌آید.

کارشناس بیماری‌های سالک و مالاریا دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به سوالی در خصوص تعداد مبتلایان به سالک در سال جاری گفت: خوشبختانه در دهه اخیر با همه اقداماتی که انجام شده، روند مبتلایان به این بیماری کاهشی بوده، به طوری که بروز این بیماری از ۱۰۳ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر، به ۱۶ نفر در همین تعداد کاهش پیدا کرده است.

وی با اشاره به اینکه ۷۲ درصد موارد سالک در خراسان رضوی مربوط به مشهد است، عنوان کرد: ابتلا به سالک محدودیت سنی و جنسیتی ندارد. برای تمام کسانی که در مناطق مستعد به این بیماری زندگی می‌کنند، امکان ابتلا وجود دارد. مناطق مستعد مناطقی است که احتمال افزایش انتقال بیماری در آن وجود دارد؛ به طور مثال معابری که بهسازی نشده‌ و خاکی است، منطقه‌ای که نخاله ساختمانی در آن وجود دارد، مناطقی در محلات که شهروندان زباله‌ها را در آنجا تلنبار می‌کنند و مکان‌هایی که زمین‌های بایر زیادی دارد از مناطق مستعد به شمار می‌آید. این مناطق هر سه تا چهار ماه توسط ما شناسایی شده و به شهرداری معرفی می‌شود. شهرداری هم موظف است به این معابر و مناطق رسیدگی کند.

مسعودی افزود: توصیه می‌شود کسانی که در این مناطق زندگی می‌­کنند، برای پنجره‌های خود از توری استفاده کنند. خانواده‌ها به فرزندان خود اجازه ندهند از غروب آفتاب به بعد در کوچه‌ مشغول بازی شوند. همچنین بهتر است ساکنان چنین مناطقی از لباس‌های آستین بلند و شلوارهای مناسب استفاده کنند و برای مناطقی که تحت پوشش لباس نیست، از اسپری‌های دورکننده حشرات استفاده نمایند تا مبتلا به این بیماری نشوند.

کارشناس بیماری‌های سالک و مالاریا دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد بیماری سالک گفت: عامل این بیماری انگلی به نام لیشمانیاست که از طریق پشه خاکی به انسان منتقل می‌شود. سالک در ۲ نوع روستایی یا سالک مرطوب و شهری یا سالک خشک وجود دارد. دوره نهفتگی سالک روستایی بین چند هفته الی چهار ماه و سالک شهری بین ۲ تا هشت ماه است.

وی در مورد کنترل سالک عنوان کرد: از جمله راه‌های کنترل سالک می‌توان به مبارزه با ناقل بیماری و همچنین مبارزه با مخزن بیماری اشاره کرد. در نوع سالک روستایی چون مخزن بیماری جوندگان هستند، مبارزه با این جانوران اهمیت دارد و در نوع سالک شهری چون مخزن بیماری انسان است، درمان موارد جدید در اولویت است.

مسعودی خاطرنشان کرد: میزان شیوع سالک در شهر یا روستا تفاوتی ندارد و هر جایی که ناقل و مخزن آن وجود داشته باشد، امکان شیوع بالاست.

کارشناس بیماری‌های سالک و مالاریای دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: درمان سالک در کلیه مراکز بهداشت درمانی تحت پوشش دانشگاه رایگان است. خواسته ما از شهروندان این است کهبهداشت فردی را کاملا رعایت کنند، زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی را در معابر نریزند و بر اساس دستورالعمل شهرداری از باکس‌های جمع‌آوری نخاله استفاده کنند. همچنین در صورت مشاهده هر گونه زخمی روی بدن که بیشتر از ۲ هفته از به وجود آمدن آن گذشته باشد، به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند. 

 

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها