کد خبر: 534694
|
۱۴۰۰/۱۱/۰۷ ۱۷:۳۹:۳۸
| |

سجاد حسینی مطرح کرد:

نفس گیلان منتظر تصمیمات رییس‌جمهور

حال باید دید که رییس‌جمهور در کنار حل مشکلات اجتماعی مانند بیکاری و تعطیلی کارخانجات و راه‌های دسترسی و پروژه‌های نیمه‌کاره استان مثل سدها و راه‌آهن و جاده که سهل‌الوصول‌تر به نظر می‌رسند اما اگر محیط مناسب نباشد کارایی نخواهند داشت برای احیای محیط زیست که زمان زیادی هم لازم دارد چه راهکاری را به ارمغان خواهند آورد. ‎مسائل محیط زیست نیاز به مدیری دارد که آنقدر از خودگذشته باشد که کاری را شروع کند که نتیجه آن شاید زمانی مشخص شود که او نباشد.

نفس گیلان منتظر تصمیمات رییس‌جمهور
کد خبر: 534694
|
۱۴۰۰/۱۱/۰۷ ۱۷:۳۹:۳۸

سجاد حسینی در روزنامه اعتماد نوشت: استان گیلان با مساحتی بالغ بر 14 هزارکیلومترمربع، از نظر طبیعی استانی سبز با انبوهی از ظرفیت‌های کوه، جنگل، تالاب و دریا مانند نگینی در ایران خودنمایی می‌کند. سرسبزی که باعث مهاجرت‌های داخلی برای گردشگری یا حتی در سال‌های اخیر زندگی کامل شده است. گیلان در سرشماری سال ۹۵ با پراکندگی ۱۷۷ نفر در هر کیلومتر تراکمی بیشتر از سایر استان‌ها را به خود اختصاص داده و با حجم مهاجرت‌های دایمی این تراکم بیشتر خواهد شد.
‎اما استان گیلان مدت‌هاست با بحران‌های زیستی درگیر است:
1- بحران آب و فاضلاب
2- بحران پسماند
3- بحران قاچاق چوب
4- بحران خشکی تالاب بین‌المللی انزلی
5- بحران آلودگی ساحل
6- بحران سنبل آبی و سایر گیاهان مهاجم
7- بحران افزایش روزافزون بیماری‌های گوارشی و سرطان‌های گوارشی در استان ‎و...
‎بخشی از بحران‌هایی است که به مرحله خطرناک رسیده و اگر امروز برای آنها برنامه‌ریزی نشود همه پتانسیل‌های استان از بین خواهد رفت و حتی امکان زندگی و معاش برای جمعیت کنونی را هم نخواهد داشت و شاید ناخودآگاه کاهش امید به زندگی و زادآوری پایین باعث پیری در این استان غنی شده است. ‎در استان گیلان با اینکه شبکه جمع‌آوری فاضلاب وجود دارد، اما بیش از ۹۰ درصد فاضلاب شهری و حتی صنعتی وارد رودخانه‌ها و در انتها وارد تالاب و دریا شده و با تجمع زیستی در ماهیان و حتی نفوذ در گیاهان وارد سفره مردم می‌شود. ‎در گیلان بیش از ۳۰ مرکز دفن غیربهداشتی وجود دارد و   عملا زباله بدون هیچ تفکیکی وارد این مراکز شده و جدای از دفن بخش بزرگی از منابع طبیعی و معدنی و ارزشمند موجود در زباله‌ها، هیچ ابزاری برای کنترل شیرابه این پسماندها هم وجود ندارد. شیرابه‌ها از مرکز دفن سراوان با طی ۴۵ کیلومتر پس از سیراب کردن مزارع مسیر البته به همراه فاصلاب شهری وارد تالاب انزلی می‌شوند یا در مرکز دفن آستارا که در کنار ساحل و کیاشهر و زیباکنار در داخل تالاب بوجاغ وارد دریا می‌شوند، با اثر بر آب‌های زیرزمینی و چاه‌ها و تجمع زیستی در محصولات کشاورزی و دریایی بر سر سفره مردم بازمی‌گردد. ‎پسماند فرآیند و عملیاتی است بین بخشی که بر اساس قانون وظیفه مدیریت آن در شهرها بر عهده شهرداری‌ها گذاشته شده در حالی که بر اساس آنچه امروز شهرداری‌ها توان اجرایی آن را دارند فقط از درب منزل تا مرکز دفن را می‌توانند انجام دهند در صورتی که بخش بزرگی از فرآیند مدیریت پسماند قبل از آنکه زباله‌ای پشت درب منزل گذاشته شود بسیار وسیع‌تر است؛ هم برای تولید زباله کمتر و هم زباله‌ای که بعد از بیرون درب گذاشتن، مدیریت کم‌هزینه‌تری برای مدیریت شهری داشته باشد و بتوان آن را قابل استفاده و تبدیل کرد مانند کود مناسب ‎در بخش جنگل. بدون اینکه ظرفیت و نیاز کارخانجات تبدیلی موجود در استان گیلان مشخص شود طرح تنفس جنگل انجام و مقرر شد چوب مورد نیاز کارخانجات از مزارع چوب تامین شود. با یک محاسبه ساده بین ظرفیت زمین‌های موجود و تناژ تولیدی این مزارع و تناژ کارخانجات گیلان حتی بدون طرح‌های افزایش ظرفیت این کارخانجات، کمبود چوب خود را نشان می‌دهد و وقتی خروجی کارخانجات که کم نشده را دریافت می‌کنیم کاملا شفاف مشخص می‌شود که این تفاوت از چه محلی تامین شده و رسما قاچاق چوب انجام می‌شود. ‎تالاب انزلی که تالابی بین‌المللی است و یک‌سوم مساحت استان گیلان را به خود اختصاص داده و معیشت بیش از یک میلیون از جمعیت استان گیلان را تامین کرده است به گواه کارشناسان در کمتر از ده سال آینده خشک خواهد شد. ‎پسماند و فاضلاب شهری از بزرگ‌ترین معضلات تالاب است و ورود رسوبات از بالادست وقتی مدیریت نمی‌شوند، نفس تالاب را به شماره انداخته است. ‎سنبل آبی که بزرگ‌ترین گیاه مهاجم دنیا شناخته شده نیز در کنار سایر مشکلات تالاب به مرگ تالاب سرعت بخشیده است. ‎حال باید دید که رییس‌جمهور در کنار حل مشکلات اجتماعی مانند بیکاری و تعطیلی کارخانجات و راه‌های دسترسی و پروژه‌های نیمه‌کاره استان مثل سدها و راه‌آهن و جاده که سهل‌الوصول‌تر به نظر می‌رسند اما اگر محیط مناسب نباشد کارایی نخواهند داشت برای احیای محیط زیست که زمان زیادی هم لازم دارد چه راهکاری را به ارمغان خواهند آورد.  ‎مسائل محیط زیست نیاز به مدیری دارد که آنقدر از خودگذشته باشد که کاری را شروع کند که نتیجه آن شاید زمانی مشخص شود که او نباشد.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها